Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σταθάκης: Ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» η έξοδος από τα μνημόνια

Σταθάκης: Ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» η έξοδος από τα μνημόνια

Η πορεία εξόδου από το μνημόνιο δεν έχει ακόμη «κλειδώσει» λέει με ειλικρίνεια ο Γ.Σταθάκης, χωρίς να υποτιμά τις θετικές εξελίξεις στις αγορές για τα ελληνικά ομόλογα, γεγονός που δείχνει ότι «οι αγορές προεξοφλούν» την έξοδο. Ωστόσο, τονίζει, προκειμένου αυτή να διασφαλιστεί «χρειάζεται να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να επιμείνουμε στην επίτευξη των στόχων που θέσαμε». Ακόμη, διαβεβαιώνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τους πλειστηριασμούς και υπεραμύνεται της συμφωνίας για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Η πορεία εξόδου από το μνημόνιο δεν έχει ακόμη «κλειδώσει» λέει με ειλικρίνεια ο υπουργός Γ.Σταθάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», χωρίς να υποτιμά τις πολύ θετικές εξελίξεις στις αγορές για τα ελληνικά ομόλογα, γεγονός που -όπως λέει- δείχνει ότι οι αγορές προεξοφλούν τη έξοδο. Ωστόσο, τονίζει, προκειμένου αυτή να διασφαλιστεί «χρειάζεται να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να επιμείνουμε στην επίτευξη των στόχων που θέσαμε».

Ακόμη, διαβεβαιώνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τους πλειστηριασμούς, τονίζοντας ότι ο νόμος Κατσέλη-Σταθάκη ισχύει για ένα ακόμη έτος και υπεραμύνεται της συμφωνίας για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Μύθος ότι αυτή η κυβέρνηση έφερε την υπερφορολόγηση, τόνισε ακόμη.

Η πλειοψηφία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τους πλειστηριασμούς

Η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τους πλειστηριασμούς, καθώς υπάρχει ακόμα περιθώριο ενός έτους να υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής στον νόμο που προστατεύει πλήρως την πρώτη κατοικία, διαβεβαιώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Νέα Σελίδα.

Όπως εξηγεί, «αναπτύξαμε ένα πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών από πιθανές επιθετικές πολιτικές των μη τραπεζικών ιδρυμάτων που θα αποκτήσουν δάνεια, ενώ προσφέραμε στους ασθενέστερους τη δυνατότητα νομικής και οικονομικής υποστήριξης των δανειοληπτών από το Δημόσιο, μακροχρόνιων ρυθμίσεων βάσει ικανότητας αποπληρωμής, επιδότησης των στεγαστικών δανείων, καθώς και διαγραφής του υπόλοιπου ποσού βάσει της πραγματικής αξίας της περιουσίας – για παράδειγμα, την εμπορική αξία ακινήτων».

Η χώρα δεν έχει κλειδώσει την έξοδο από τα μνημόνια

Ο κ. Σταθάκης σημειώνει ότι η χώρα δεν έχει «κλειδώσει» την πορεία εξόδου από τα μνημόνια, καθώς «χρειάζεται να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να επιμείνουμε στην επίτευξη των στόχων που θέσαμε, ώστε να συνεχιστούν η σημερινή εντυπωσιακή υπεραπόδοση, που αξιοποιούμε υπέρ της κοινωνίας και των ασθενέστερων, καθώς και η βελτίωση όλων των οικονομικών δεικτών».

Βεβαίως επισημαίνει ότι οι αγορές προεξοφλούν μια τέτοια εξέλιξη επικαλούμενος την πολύ θετική πορεία των ελληνικών ομολόγων, αλλά προειδοποιεί ότι αυτό δεν αρκεί.

Ειδικότερα, στην ερώτηση «ποια θεωρείται ότι θα είναι τελικά η μορφή της εξόδου από το μνημόνιο; Θα είναι κάτι κοντά στο καθεστώς που ισχύει για την Πορτογαλία, ή για την Ελλάδα θα προβλέπεται αυξημένη εποπτεία;» ο κ. Σταθάκης απαντά:

«Μεγαλύτερη σημασία νομίζω έχει τι προβλέπουν οι επενδυτές και τι προκύπτει από τους δείκτες στις αγορές. Τις τελυταίες ημέρες καταγράφεται εντυπωσιακό ράλι των ελληνικών ομολόγων, με αποτέλεσμα πλέον το κόστος δανεισμού για δέκα χρόνια να έχει υποχωρήσει στο 4,15%, έναντι 5,4% προ δεκαημέρου, 6% προ εξαμήνου και 7,3% προ 12μηνου.»

» Υπενθυμίζω ότι τον Σεπτέμβριο του 2013, εννέα μήνες πριν από την έξοδο από το δικό της πρόγραμμα τον Ιούνιο του 2014, το κόστος δανεισμού για την Πορτογαλία υπερέβαινε το 7%. Πιστεύω, λοιπόν, ότι οι αγορές προεξοφλούν μαι αντίστοιχη προρεία, αλλά, βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε «κλειδώσει» την πορεία εξόδου.»

» Χρειάζεται να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να επιμείνουμε στην επίτευξη των στόχων που θέσαμε, ώστε να συνεχιστούν η σημερινή εντυπωσιακή υπεραπόδοση, που αξιοποιούμε υπέρ της κοινωνίας και των ασθενέστερων, καθώς και η βελτίωση όλων των οικονομικών δεικτών».

Για τη ΔΕΗ: Στόχος να παραμείνει ο βασικός πυλώνας της αγοράς ενέργειας

Για τη ΔΕΗ, αναφέρει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να παραμείνει ο βασικός πυλώνας της αγοράς ενέργειας και τις επόμενες δεκαετίες, ενώ προαναγγέλλει ότι σε λίγες μέρες θα καθοριστούν τα αντισταθμιστικά μέτρα της όχλησης που προκαλεί η παραγωγική δραστηριότητα της ΔΕΗ και των ιδιωτών επενδυτών στις τοπικές κοινωνίες.

in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024