Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρώτος απολογισμός για Ερντογάν: Μια επίσκεψη που άνοιξε πληγές

Πρώτος απολογισμός για Ερντογάν: Μια επίσκεψη που άνοιξε πληγές

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα ύστερα από 65 ολόκληρα χρόνια έμελλε να είναι επεισοδιακή. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ουδόλως είχε «μαλακώσει» σε σχέση με το παρελθόν.

Η πρώτη επίσημη επίσκεψη προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα ύστερα από 65 ολόκληρα χρόνια έμελλε να είναι επεισοδιακή. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ουδόλως είχε «μαλακώσει» σε σχέση με το παρελθόν.

Αντιθέτως, φρόντισε με προκλητικό τρόπο να εγείρει αξιώσεις και να ανοίξει θέματα από όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων (μειονότητα Θράκης, Αιγαίο, Κυπριακό κ.τ.λ.), χρησιμοποιώντας εξαιρετικά υψηλούς τόνους τόσο κατά τη συνάντησή του με τον Προκόπη Παυλόπουλο όσο και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Αν και ο τούρκος πρόεδρος ήταν σαφώς πιο ήπιος στην παρέμβασή του στο επίσημο δείπνο που παρατέθηκε χθες βράδυ προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο περιοριζόμενος στα απολύτως απαραίτητα και τυπικά ως προς τις σχέσεις των δύο χωρών, ερωτηματικό παραμένει η στάση του κατά σημερινή επίσκεψή του στη Θράκη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», είναι μια επίσκεψη που από την πρώτη στιγμή προβλημάτισε την κυβέρνηση ως προς τη σκοπιμότητά της και έως την τελευταία στιγμή υπήρξαν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για να περάσει σε δεύτερο πλάνο σε σχέση με τις συναντήσεις του Ερντογάν με Παυλόπουλο – Τσίπρα στην Αθήνα.

Το επίσημο πρόγραμμα περιλαμβάνει ολιγόωρη παραμονή για τον τούρκο πρόεδρο στην Κομοτηνή και συγκεκριμένα προσκύνημα σε τζαμί της πόλης και γεύμα με μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας. Με ενδιαφέρον αναμένεται έτσι τυχόν παρέμβασή του ή κάποια «αυθόρμητη» εκδήλωση που θα μπορούσε να αξιοποιήσει.

Ανεξαρτήτως Θράκης, η επίσκεψη Ερντογάν θα αφήσει ένα μεγάλο αναπάντητο ερωτηματικό που αφορά την ελληνική πλευρά: ποιο σκοπό υπηρέτησε η παρουσία του στην Ελλάδα από τη στιγμή που ο τούρκος πρόεδρος όχι μόνο δεν σεβάστηκε την προτροπή για χαμηλούς τόνους – όπως επί μέρες από το κυβερνητικό στρατόπεδο διέρρεε ότι είχε εξασφαλιστεί στις εντατικές επαφές των διπλωματικών γραφείων των ηγετών των δύο χωρών – αλλά επιπλέον άνοιξε κι άλλες πληγές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Τουλάχιστον η Αθήνα παρέμεινε σταθερή στη θέση ότι η Συνθήκη της Λωζάννης είναι αδιαπραγμάτευτη, ενώ ο Πρωθυπουργός απεδείχθη πιο ευέλικτος σε σχέση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως προς την αντιμετώπιση του τούρκου προέδρου. Ούτε εκείνος απέφυγε, βέβαια, να εμπλακεί σε ένα πινγκ-πονγκ «φαρμακερών» δηλώσεων. Ωστόσο, φρόντισε να απαντήσει περισσότερο με πολιτικά παρά με ακαδημαϊκά επιχειρήματα στον Ερντογάν.

in.gr

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024