Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κίνδυνος εκτροχιασμού της επίσκεψης Ερντογάν

Κίνδυνος εκτροχιασμού της επίσκεψης Ερντογάν

Η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα κινδυνεύει να εκτροχιαστεί πριν καν ξεκινήσει και να δημιουργήσει στις διμερείς σχέσεις ανεπανόρθωτη ζημιά.

Η επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα κινδυνεύει να εκτροχιαστεί πριν καν ξεκινήσει και να δημιουργήσει στις διμερείς σχέσεις ανεπανόρθωτη ζημιά.

Είναι δε σαφές ότι ουδείς, πόσο μάλλον ο μονίμως χαριεντιζόμενος δημοσίως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, έχει αναλύσει την προσωπικότητα του τούρκου Προέδρου και του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει τους συνομιλητές του όταν έχει ακροατήριο. Η αντιπαράθεση του κ. Ερντογάν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ανέδειξε σε κορυφαίο ζήτημα της επίσκεψής του την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης.

Αλήθεια, ποιος σκέφτηκε να είναι on camera όλο το πρώτο μέρος της συνομιλίας των δύο ηγετών; Περίμενε μήπως ο κ. Παυλόπουλος ή οποιοσδήποτε άλλος ότι ο κ. Ερντογάν δεν θα απαντούσε στα σχόλια περί αδιαπραγμάτευτου της Συνθήκης; Η κυβέρνηση είχε απαντήσει από το προηγούμενο βράδυ στα αρχικά σχόλια περί επικαιροποίησης και δεν υπήρχε λόγος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προσφέρει όλο αυτόν τον χώρο στον υψηλό επισκέπτη του. Μπορούσε να του πει όσα ήθελε εκτός κάμερας, εκτός κι αναζητεί ακροατήριο.

Για ποια θετική ελληνοτουρκική ατζέντα θα μιλήσουν πλέον ο Αλέξης Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς, που είχε επιλέξει να λείπει από την Ελλάδα σε όλη τη διάρκεια των προετοιμασιών και παρά τα όσα έχει διαρρεύσει ήταν αυτός που πρώτος ανέδειξε την πρόσκληση για επίσκεψη στον τούρκο Πρόεδρο; Υπό ποία βάση μπορεί να γίνει επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών ή να υιοθετηθούν ΜΟΕ; Τέλος, ουδείς μπορεί πλέον να προβλέψει τι θα συμβεί στη Θράκη. Ο κ. Ερντογάν έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα είναι ήρεμος αλλά με τα σχόλιά του έχει ήδη τροφοδοτήσει την ατζέντα των «σκληρών» της μειονότητας.

Είναι καλό η Αθήνα να αρχίσει να αναζητεί τρόπους αναθεώρησης της πολιτικής που εγκαινιάστηκε στο Ελσίνκι. Θα απαιτηθεί σύνεση και ψυχραιμία, αλλά και καινοτόμο πνεύμα. Τα διαθέτουμε;

Αγγελος Αθανασόπουλος

in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024