Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΔΕΗ: Αγριεύουν τα πράγματα για τον Τσίπρα

ΔΕΗ: Αγριεύουν τα πράγματα για τον Τσίπρα

Διαφορετικές αντιδράσεις προκαλεί η πώληση δύο μονάδων με 1.100 εργαζόμενους όπως στην Αρκαδία, και διαφορετικές η πώληση μιας μονάδας με 200, όπως στη Φλώρινα. Το έδειξε το χθεσινό συλαλλητήριο στη κεντρική πλατεία της Μεγαλόπολης όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 2.000 άτομα, έναντι μόλις 500, προ ημερών στη Φλώρινα.

Διαφορετικές αντιδράσεις προκαλεί η πώληση δύο μονάδων με 1.100 εργαζόμενους όπως στην Αρκαδία, και διαφορετικές η πώληση μιας μονάδας με 200, όπως στη Φλώρινα. Το έδειξε το χθεσινό συλαλλητήριο στη κεντρική πλατεία της Μεγαλόπολης όπου συγκεντρώθηκαν πάνω από 2.000 άτομα, έναντι μόλις 500, προ ημερών στη Φλώρινα.

Αλλο επίσης είναι το διακύβευμα όταν μια περιοχή κινδυνεύει να χάσει το λεγόμενο λιγνιτικό τέλος, ένα σημαντικό πόρο, που για τη Μεγαλόπολη μεταφράζεταισε περίπου 7 εκατ ευρώ ετησίως, και διαχεέται στην τοπική κοινωνία, καιάλλο όταν το ποσό είναι πολύ μικρότερο.

Σημαντικό ρόλο παίζει τέλος και ο πολιτικός χάρτης. Αλλο τόνο δίνει η παρουσία ενός Περιφερειάρχη που ανήκει στην ΝΔ, όπως του Π. Τατούλη στην Πελοπόννησο, και άλλο κάποιου, όπως του Θ.Καρυπίδη στη Δ.Μακεδονία, που παρ’ ότι είχε κατέβει στις εκλογές ως ανεξάρτητος, είχε και συνεχίζει ναέχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα για να ξεπεράσει τις αντιδράσεις έταξε προ μηνώνστον κ. Καρυπίδη ότι οι κάτοικοι της περιοχής θα έχουν φθηνότερο ρεύμα.

Οι τρεις αυτές διαφορές ίσως να εξηγούν γιατί η ατμόσφαιρα στη χθεσινή συγκέντρωσητης Μεγαλόπολης κατά της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, ήταν πολύ πιο θερμή απ’ ότι προ ημερών στη Φλώρινα. Μ’ άλλα λόγια, δεν είναι ιδεολογικοί οι λόγοι αλλά αμιγώς οικονομικοί. Η ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη δίνει πολλαπλάσιες δουλειές απ’ ότι στη Φλώρινα, τα χρήματα που μοιράζονται μέσω του λιγνιτικού πόρου για αναπτυξιακά έργα είναι πολύ περισσότερα, τα τοπικά συμφέροντα που πλήττονται από την πώλησηείναιπιο ισχυρά.

Το γνωρίζουν καλά και οι τοπικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στη μία, όσο και στην άλλη περιοχή. Αντίθετα απ’ ότι στη Φλώρινα όπου παρ’ ότι δεν πήραν το λόγο, εντούτοις έδωσαν το «παρών» οι συριζαίοι βουλευτές Μουμουλίδης, Δημητριάδης, Σέλτσας, χθες στη Μεγαλόπολη, ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑΓ. Παπαηλιού, δεν εμφανίστηκε.

Σήμερα βέβαια η ΔΕΗδεν φαίνεται να είναι εκείνο το επίδικο που θα κλονίσει τη κυβέρνηση. Το παραδέχονται οι ίδιοι οι κυβερνητικοί βουλευτές που τη μια μιλούν για «ξεπούλημα» και την άλλη δηλώνουν ότι την ώρα τηςψηφοφορίας στη Βουλήθα κάνουν ό,τι τους πει το κόμμα.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα πράγματα στην Αρκαδία δενέχουν αρχίσει να αγριεύουν.Εντονες αποδοκιμασίες συνόδεψαν για παράδειγμα το σημείο της ομιλίας του Γ.Αδαμίδη, προέδρου της ΓΕΝΟΠ, όταν αναφέρθηκε στο όνομα του Αλέξη Τσίπρα, κάτι που δεν είχε συμβεί στον ίδιο βαθμό στη Φλώρινα. «Θυμίζουμε στον Πρωθυπουργό που το 2014 χαρακτήριζε την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ ως εθνικό έγκλημα, ότι το ίδιο εθνικό έγκλημα είναι και σήμερα», ήταν το σημείο της ομιλίας Αδαμίδη, που προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ προανήγγειλε «σκληρό ροκ» όταν γύρω στο Φεβρουάριο-Μάρτιο θα έρθει η ώρα ψήφισης της συμφωνίας στη Βουλή, με αναφορές τύπου «σε αυτόν τον αγώνα υπάρχει μια επιλογή ή με τον Κολοκοτρώνη ή με τον Ομέρ Βριώνη».

Παρών φυσικά και ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλόπολης Ιερεμίας. «Μόνο με ελικόπτερα μπορούν να έρθουν να μας πάρουν τις μονάδες. Δεν θα τους αφήσουμε, και αν χρειαστεί να χάσω την έδρα μου για να μη πουληθεί η ΔΕΗ, θα παραιτηθώ», είπε ο Μητροπολίτης, που μια εβδομάδα πριν διαδήλωνε μαζί με 400 εργαζομένους της ΔΕΗ από τη Μεγαλόπολη έξω από το υπουργείο Ενέργειας, επί της Μεσογείων. Εχει άλλωστε στείλει επιστολή στον Γ.Σταθάκη, εξηγώντας του ότι η Εκκλησία θα συνταχθεί με τους απεργούς όταν ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις. «Δεν γίνεται αποδεκτός κανείς ιδιώτης επενδυτής στη Μεγαλόπολη», είπε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Δ.Παπαδόπουλος.

Γιώργος Φιντικάκης

in.gr

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024