Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δυσαρέσκεια κυβέρνησης για τις δηλώσεις Ερντογάν περί Λωζάννης

Δυσαρέσκεια κυβέρνησης για τις δηλώσεις Ερντογάν περί Λωζάννης

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φθάνει το πρωί της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα στην πρώτη επίσκεψη τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα έπειτα από 65 χρόνια. Θα συνοδεύεται από ομάδα υπουργών και από πολυπληθή αποστολή σχεδόν 200 ατόμων, σε μία επίσκεψη η οποία προφανώς εντάσσεται στην προσπάθεια που κάνει να αποκαταστήσει μέρος της πληγείσας εικόνας του στη Δύση.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φθάνει το πρωί της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα στην πρώτη επίσκεψη τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα έπειτα από 65 χρόνια. Θα συνοδεύεται από ομάδα υπουργών και από πολυπληθή αποστολή σχεδόν 200 ατόμων, σε μία επίσκεψη η οποία προφανώς εντάσσεται στην προσπάθεια που κάνει να αποκαταστήσει μέρος της πληγείσας εικόνας του στη Δύση.

Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει από τον κ. Ερντογάν να συζητήσει σοβαρά επί τρόπων αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο, καθώς και για καλύτερη διαχείριση της κατάστασης στο Προσφυγικό.

Παράλληλα, ελπίζει ότι θα υλοποιηθούν οι διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί από τουρκικής πλευράς ότι κατά τη μετάβασή του στη Θράκη την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου θα αποφευχθούν προκλητικές κινήσεις και δηλώσεις.

Είναι όμως εφικτά όλα τα παραπάνω; Ουδείς μπορεί με ασφάλεια να το πει, κρίνοντας από τα όσα είπε ο τούρκος Πρόεδρος πριν καν πατήσει το πόδι του σε ελληνικό έδαφος. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Σκάι», ο κ. Ερντογάν σημείωσε, ερωτηθείς για παρελθόντα σχόλιά του περί της Συνθήκης της Λωζάννης, ότι όλες οι Συνθήκες της περιοχής θέλουν «επικαιροποίηση», αν και πρόσθεσε ότι δεν κρύβεται κάτι εναντίον της Ελλάδος πίσω από αυτή την τοποθέτηση. Ωστόσο, είπε ότι όταν μιλάει για επικαιροποίηση εννοεί «από το Α ως το Ω», αποφεύγοντας περαιτέρω διευκρινίσεις.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ελληνική κυβέρνηση να αντιδράσει μέσα σε ελάχιστη ώρα, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απάντησε με το γνωστό στοχευμένο τρόπο του ότι «η συνέντευξη Ερντογάν εγείρει προβληματισμό και ερωτήματα. Η Ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη. Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και
αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών. Οι αναφορές περί αναθεώρησης της δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή».

Η Αθήνα θα επιθυμούσε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και ίσως την υιοθέτηση κάποιων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο Αιγαίο. Αν και ανέφερε όλη τη βεντάλια των θεμάτων, ο κ. Ερντογάν εστίασε στη σημασία που έχει για την Άγκυρα το ζήτημα των χωρικών υδάτων, το οποίο δημιουργεί δυσκολίες στην κίνηση των τουρκικών πλοίων. Επανέλαβε επίσης πολλές φορές την ανάγκη να αποφεύγονται οι προκλήσεις, ενώ υπογράμμισε ότι είναι λάθος να μιλάμε για το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικού πολέμου.

Δεν υπάρχει επίσης αμφιβολία ότι η Άγκυρα παραμένει σφόδρα ενοχλημένης για την «υπόθεση των 8 στρατιωτικών». Ο κ. Ερντογάν είπε αυτό που έχουν πει ή και υπονοήσει στο παρελθόν τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι τούρκοι αξιωματούχοι, ότι δηλαδή ο κ. Τσίπρας του είχε υποσχεθεί από την πρώτη ημέρα που αυτοί διέφυγαν στην Ελλάδα ότι οι στρατιωτικοί θα εκδοθούν σε 15-20 ημέρες. Πρόκειται για μία «σκιά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που πολύ δύσκοα θα αρθεί χωρίς επιπλοκές.

To πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν

Η άφιξη του Προέδρου της Τουρκίας έχει προγραμματιστεί για τις 10.30. Θα τον υποδεχθεί ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και στη συνέχεια ο κ. Ερντογάν θα μεταβεί στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου θα καταθέσει στεφάνι.

Ακολούθως, ο κ. Ερντογάν θα πάει στο Προεδρικό Μέγαρο όπου και θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου πριν αναχωρήσει για το Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί θα έχει τόσο κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών.

Μαζί με τον κ. Ερντογάν θα βρεθούν στην Αθήνα, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ και Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Ο τούρκος Πρόεδρος θα συναντηθεί και με τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θα διανυκτερεύσει το βράδυ στην Αθήνα, μετά από το δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο και το πρωϊ της Παρασκευής θα μεταβεί στην Κομοτηνή όπου θα λάβει μέρος στην παραδοσιακή προσευχή στο τέμενος
Κιρμαχαλέ και θα συναντηθεί με παράγοντες της μειονότητας σε τοπικό ξενοδοχείο. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης θα συνοδεύουν την τουρκική αντιπροσωπεία στη Θράκη.

Άγγελος Αλ. Αθανασόπουλος

in.gr

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024