Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Από επεισόδια σημαδεύτηκε η επέτειος Γρηγορόπουλου [Βίντεο]

Από επεισόδια σημαδεύτηκε η επέτειος Γρηγορόπουλου [Βίντεο]

Από επεισόδια σημαδεύτηκε για μια ακόμα χρονιά η επέτειος από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Τόσο μετά τη μεσημεριανή, όσο και μετά τη βραδινή πορεία, οι αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, πέτρες και φωτοβολίδες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Τρία αυτοκίνητα κάηκαν, ενώ φθορές έχουν υποστεί αρκετά καταστήματα.

Από επεισόδια σημαδεύτηκε για μια ακόμα χρονιά η επέτειος από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Τόσο μετά τη μεσημεριανή, όσο και μετά τη βραδινή πορεία, οι αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ, πέτρες και φωτοβολίδες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Τρία αυτοκίνητα κάηκαν, ενώ φθορές έχουν υποστεί αρκετά καταστήματα.

Επεισόδια, προσαγωγές και συλλήψεις το βράδυ στα Εξάρχεια

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ ολοκληρώθηκε η πορεία αντιεξουσιαστών και συλλογικοτήτων στο κέντρο της Αθήνας, για την επέτειο από την δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου το 2008.

Σημαντικό μέρος των αντιεξουσιαστών που έλαβαν μέρος στην πορεία κινήθηκαν μετά τη λήξη της προς τα Εξάρχεια, όπου έγιναν συγκρούσεις με την Αστυνομία. Οι αντιεξουσιαστές άναψαν φωτιές στις οδούς Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα, όπως και σε άλλους δρόμους γύρω από την πλατεία, και εκτόξευσαν δεκάδες βόμβες μολότοφ, πέτρες και φωτοβολίδες κατά των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες προσπάθησαν να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους με τη χρήση χημικών και βομβών κρότου-λάμψης.

Στο Σύνταγμα τα επεισόδια το μεσημέρι

Ωστόσο, επεισόδια σημειώθηκαν και το μεσημέρι στο Σύνταγμα, όπου νεαροί πέταξαν πέτρες και φωτοβολίδες κατά αστυνομικών και προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα.

Νωρίτερα, στα Προπύλαια, ομάδες νεαρών με κουκούλες επιτέθηκαν με πέτρες κατά υποκαταστήματος τράπεζας, έσπασαν με ρόπαλα φανάρια και στάσεις λεωφορείων και έστησαν οδοφράγματα με φωτιές σε κάδους απορριμμάτων σε Ακαδημίας, Πανεπιστημίου και Σταδίου.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν την ώρα που ήταν σε εξέλιξη το μαθητικό συλλαλητήριο για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Το μαθητικό συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 14:00 και παράλληλα διασκορπίστηκαν οι ομάδες των κουκουλοφόρων που προκαλούσαν την ένταση.

Στη «δράση» των νεαρών δεν απάντησε η αστυνομία, που παρέμεινε σε διακριτική απόσταση καθ’ όλη τη διάρκειας της έντασης.

Θυμηθείτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις όπως τις μετέδωσε η ειδησεογραφική ομάδα του in.gr:

Live Blog 9η επέτειος της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Βίντεο από παράθυρο στα Εξάρχεια



Βροχή από βόμβες μολότοφ στα Εξάρχεια




Στα στενά των Εξαρχείων οι συγκρούσεις αντιεξουσιαστών – αστυνομικών δυνάμεων:

Τοσιτσα και Μπουμπουλινας:

Eικόνα από την οδό Στουρνάρη στα Εξάρχεια



Συλλογικότητες από τον αντιεξουσιαστικό χώρο κι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και φωνάζοντας συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων κατευθύνονται προς το Σύνταγμα.

Παράλληλα, μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν και στο κέντρο της Πάτρας το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια της πορείας για την συμπλήρωση εννέα χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Να τιμήσουν την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου κάλεσε τους νέους η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωσή της που εξέδωσε χθες, Τρίτη, αναφέρει:

«Αύριο συμπληρώνονται εννέα χρόνια από το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008, όταν ο αστυνομικός Ε. Κορκονέας δολοφονούσε τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Το περιστατικό αυτό αποτέλεσε το αποκορύφωμα μιας σειράς φαινομένων αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, απέναντι σε κάθε μορφής αγώνα, αλλά και γενικότερα απέναντι στα δικαιώματα των νέων ανθρώπων.

»Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ήταν η αφετηρία για την πραγματοποίηση μιας σειράς κινητοποιήσεων, στις οποίες είχαν κεντρική θέση οι μαθητές και οι μαθήτριες, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, οι νέοι και οι νέες που έβλεπαν τις ελευθερίες τους να περιορίζονται, μέσα σε ένα κλοιό ακραίας λιτότητας και σκληρής καταστολής.

»Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούμε ότι σήμερα, που οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις επενδύουν ακόμη στην υπέρβαση της κρίσης στην πλάτη της κοινωνικής πλειοψηφίας, και ταυτόχρονα η ακροδεξιά επιχειρεί να ανακτήσει πολιτικό και κοινωνικό χώρο, οι νέοι άνθρωποι οφείλουν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.

»Να πρωτοστατήσουν στους αγώνες για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, για πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για τη διεύρυνση των ελευθεριών, για τον ριζικό εκδημοκρατισμό της αστυνομίας και για την επικράτηση της αλληλεγγύης απέναντι στο ρατσισμό και την ξενοφοβία. Η νέα γενιά πρέπει να μπει ξανά στο προσκήνιο της συλλογικής ζωής και δράσης, απορρίπτοντας τον ατομικό δρόμο και τη λογική της ανάθεσης.

»Καλούμε τους νέους και τις νέες να τιμήσουν την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν αύριο σε όλη την Ελλάδα και διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον.»

in.gr

Sports in

Η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά την ισοπαλία του ΠΑΟΚ με τη Λαμία (pic)

Δείτε πως έχει διαμορφωθεί η βαθμολογία των πλέι οφ της Superleague μετά το παιχνίδι της Λαμίας με τον ΠΑΟΚ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024