Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνα: Ακροβάτες εξ ανάγκης οι περισσότεροι κάτοικοι ενός χωριού

Κίνα: Ακροβάτες εξ ανάγκης οι περισσότεροι κάτοικοι ενός χωριού

Σε μια μικρή σκηνή στο χωριό Ντονγκμπαϊτζουάνγκ ο 30χρονος ακροβάτης Λίου Ντεσένγκ ανεβαίνει σε ένα στύλο, ισορροπεί αργά το σώμα του και «περπατά» στον αέρα. «Περπατώντας στο διάστημα» ονομάζεται η παράστασή του. Ο Λίου είναι ένας από τις εκατοντάδες ακροβάτες στο χωριό αυτό της κεντρικής επαρχίας Χενάν, που θεωρείται μια από τις πρωτεύουσες των κινέζων ακροβατών.

Σε μια μικρή σκηνή στο χωριό Ντονγκμπαϊτζουάνγκ ο 30χρονος ακροβάτης Λίου Ντεσένγκ ανεβαίνει σε ένα στύλο, ισορροπεί αργά το σώμα του και «περπατά» στον αέρα. «Περπατώντας στο διάστημα» ονομάζεται η παράστασή του.

Ο Λίου είναι ένας από τις εκατοντάδες ακροβάτες στο χωριό αυτό της κεντρικής επαρχίας Χενάν, που θεωρείται μια από τις πρωτεύουσες των κινέζων ακροβατών. Οι παραστάσεις του Λίου καταχειροκροτούνται και ο ίδιος έχει ήδη τιμηθεί με πολλά μετάλλια στη χώρα του και στο εξωτερικό. Όμως παρά την επιτυχία, ο Λίου έχει τις αμφιβολίες του. «Μετά το τρίτο σπάσιμο του χεριού μου, το 2009, σκέφτηκα να τα εγκαταλείψω» δηλώνει.

Ήταν στο Ντονγκμπαϊτζουάνγκ όταν φούντωσε εκ νέου ο έρωτάς του για τα ακροβατικά. Πρώτη φορά πήγε στο χωριό λόγω της γυναίκας του, επίσης ακροβάτιδας. Αφού είδε όμως τις παραστάσεις που έδιναν οι κάτοικοι, η ιδέα να τα εγκαταλείψει πήγε στην άκρη. «Η εκτενής χρήση των γεωργικών εργαλείων στη διάρκεια της παράστασης κάνει το κοινό να αισθάνεται οικεία, οικογενειακά. Για μένα το χωριό αυτό είναι ένας παράδεισος», λέει ο Λίου.

Το Ντονγκμπαϊτζουάνγκ, με πληθυσμό μόλις 2.800 κατοίκους, ήταν πολύ φτωχό, και το να γίνει κάποιος ακροβάτης ήταν το μοναδικό μέσο επιβίωσης. Οι άγονες εκτάσεις ανάγκασαν τους κατοίκους να βρουν άλλους τρόπους για να ζήσουν. Οι περισσότεροι επέλεξαν τα ακροβατικά. Όταν δεν μπορούσαν να ασχοληθούν με τη γη, οι κάτοικοι έκαναν εξάσκηση στα ακροβατικά με τα εργαλεία τους, όπως ένα φτυάρι ή ένα ψάθινο καπέλο. Σήμερα πάνω από 400 ακροβάτες από το χωριό δίνουν παραστάσεις σε όλη την Κίνα και στο εξωτερικό. Τριάντα επτά από αυτούς είναι επικεφαλής σχημάτων.

Το 2008 οι ακροβάτες του Ντονγκμπαϊτζουάνγκ καταχωρίστηκαν στον Κατάλογο της ‘Αυλης Κληρονομιάς της Κίνας, ενώ, με την υποστήριξη των τοπικών αρχών, όλο και περισσότεροι μεταξύ αυτών επιστρέφουν στο χωριό, για να διδάξουν την τεχνική τους.

Ο 76χρονος Τσιάο Τσισένγκ, ακροβάτης 6ης γενιάς του διάσημου σχήματος «Ακροβατική ομάδα της οικογένειας Τσιάο», είναι ένας από αυτούς. Με τα χρόνια έχει διδάξει πάνω από 1.200 μαθητές. «Θα συνεχίσω να δίνω παραστάσεις και να διδάσκω ακροβατικά στο χωριό όσο η υγεία μου το επιτρέπει» δηλώνει.

Από την πλευρά του, ο Λίου Ντεσένγκ, έχοντας κάνει μια επιτυχημένη καριέρα και μια ευτυχισμένη οικογένεια, είναι λίγο-πολύ ικανοποιημένος. Τώρα βρίσκει μαθητές από τα γειτονικά χωριά. «Θα διδάξω στα παιδιά τις τεχνικές μου και θα τους εξηγήσω τις διαφορετικές προσδοκίες των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, ώστε η αρχαία τέχνη από αυτό το μικρό χωριό να μπορεί να γίνει παγκόσμια».

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024