Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σύρος πρόσφυγας έχτισε σχολείο και βραβεύθηκε

Σύρος πρόσφυγας έχτισε σχολείο και βραβεύθηκε

Ένας 16χρονος από τη Συρία που εγκατέλειψε τη χώρα του για να γλιτώσει από τον πόλεμο και τιμήθηκε την Δευτέρα με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης για τα Παιδιά απηύθυνε έκκληση προκειμένου ο υπόλοιπος κόσμος να αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες συμπολίτες του ως «κανονικούς ανθρώπους».

Ένας 16χρονος από τη Συρία που εγκατέλειψε τη χώρα του για να γλιτώσει από τον πόλεμο και τιμήθηκε την Δευτέρα με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης για τα Παιδιά απηύθυνε έκκληση προκειμένου ο υπόλοιπος κόσμος να αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες συμπολίτες του ως «κανονικούς ανθρώπους».

«Αυτό που απλά θέλουμε είναι οι άνθρωποι να μας δώσουν μια ευκαιρία ώστε να αποδείξουμε όσα μπορούμε να κάνουμε» ζήτησε ο Μοχάμεντ αλ Τζούντε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο από τη Χάγη, όπου του απονεμήθηκε το υψηλού κύρους βραβείο το οποίο δίνεται κάθε χρόνο από το 2015 σε έναν ανήλικο για τη δέσμευσή του στον αγώνα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών.

«Μπορώ να σας υποσχεθώ ότι είμαστε άνθρωποι όπως όλοι, ζούμε στον ίδιο πλανήτη» υπογράμμισε ο 16χρονος, λίγες ώρες πριν από την τελετή απονομής.

Την Κυριακή, τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμούς στην ανατολική Γούτα, την περιοχή των ανταρτών που πολιορκείται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με ένα νέο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στον πόλεμο στη Συρία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 340.000 άνθρωποι από τον Μάρτιο του 2011 και περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους, σύμφωνα με την ίδια μκο. Περίπου 2,5 εκατομμύρια παιδιά διαμένουν αυτή τη στιγμή σε καταυλισμούς στον Λίβανο, την Τουρκία και την Ιορδανία.

Με τη βοήθεια της οικογένειάς του, ο Μοχάμεντ αλ Τζούντε έχτισε ένα σχολείο για να φοιτήσουν 200 παιδιά πρόσφυγες σε καταυλισμό του Λιβάνου όπου ο ίδιος διδάσκει αγγλικά, μαθηματικά και το πάθος του, τη φωτογραφία.

«Αυτό το βραβείο απονέμεται στον Μοχάμεντ για τις ακούραστες προσπάθειές του να εγγυηθεί την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών προσφύγων από τη Συρία» επισήμαναν οι διοργανωτές του Διεθνούς Βραβείου Ειρήνης για τα Παιδιά.

Οι σύροι πρόσφυγες έρχονται συχνά αντιμέτωποι με εχθρικές αντιδράσεις, ιδίως σε κράτη της Ευρώπης όπου μεταβαίνουν. Προς τους ανθρώπους αυτούς ο 16χρονος στέλνει το εξής μήνυμα:

«Το μήνυμά μου στους ανθρώπους που δεν θέλουν πλέον οι πρόσφυγες να βρίσκονται εκεί είναι ότι ούτε εμείς θέλαμε να πάμε εκεί. Όμως, αυτός είναι ο πόλεμος».

«Αρχίστε να μας συμπεριφέρεστε σα να είμαστε κανονικοί άνθρωποι, όχι πρόσφυγες ή μετανάστες» συμπλήρωσε ο Μοχάμεντ, ο οποίος ζει σήμερα στη Σουηδία με τους γονείς του.

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ο Μπέος δίνει 15.000 εισιτήρια στο Πανθεσσαλικό – Θέλει περισσότερα ο Αλαφούζος

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση για τον τελικό του Κυπέλλου, ότι είναι θετικός -υπό προϋποθέσεις- για την παρουσία 15.000 φιλάθλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024