Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σαρωτικοί έλεγχοι για να γλιτώσουν την παραγραφή

Σαρωτικοί έλεγχοι για να γλιτώσουν την παραγραφή

Σαρωτικούς ελέγχους ξεκινά η εφορία καθώς σε 40 ημέρες παραγράφονται οι ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις του 2011 αλλά και οι υποθέσεις του 2006 για τις οποίες υπάρχουν συμπληρωματικά στοιχεία εξωτερικού.

Σαρωτικούς ελέγχους ξεκινά η εφορία καθώς σε 40 ημέρες παραγράφονται οι ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις του 2011 αλλά και οι υποθέσεις του 2006 για τις οποίες υπάρχουν συμπληρωματικά στοιχεία εξωτερικού.

Έτσι, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής έχει δώσει αυστηρές εντολές στον ελεγκτικό μηχανισμό, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, να τρέξει όσο αντέχει έως τις 31 Δεκεμβρίου ώστε να μην παραγραφούν υποθέσεις μεγάλου φορολογικού ενδιαφέροντος.

Με αυτά τα δεδομένα τις επόμενες εβδομάδες ο ελεγκτικός μηχανισμός αναμένεται να στείλει συστημένες επιστολές σε φορολογουμένους, γνωστοποιώντας ότι έχουν επιλεγεί για έλεγχο, αναφέροντας τον αριθμό της εντολής και την ημερομηνία έκδοσής της. Στόχος να ξεκινήσουν οι έλεγχοι ώστε να μην παραγραφούν υποθέσεις.

Ξεκινούν σαρωτικούς ελέγχους

Οι περίπου εκατό υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ για τις οποίες υπάρχουν συμπληρωματικά στοιχεία και ενδείξεις πιθανής μεγάλης φοροδιαφυγής βρίσκονται στην αιχμή του δόρατος, αλλά και «υποθέσεις με μεγάλα νούμερα και μεγάλο ενδιαφέρον», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές με γνώση του θέματος.

Εντός της εβδομάδας άλλωστε αναμένεται μία ακόμα εγκύκλιος οδηγιών προς τον ελεγκτικό μηχανισμό αναφορικά με την προτεραιοποίηση των υποθέσεων, στη βάση και της νεότερης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ορίζεται ότι οι ελεγκτές δεν μπορούν να διευρύνουν τον χρόνο παραγραφής των υποθέσεων στη δεκαετία, επικαλούμενοι νεότερα στοιχεία από τραπεζικές καταθέσεις εσωτερικού.

Οι βεβαιώσεις φόρων

Να σημειωθεί ότι φέτος αναμένεται να βεβαιωθούν 2,2 δισ. ευρώ από ελέγχους σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου αλλά στο ταμείο δεν αναμένεται να καταλήξουν περισσότερα από 131 εκατ. ευρώ.
Την πενταετία 2013-17, οι βεβαιώσεις φόρων μετά από ελέγχους σε «μεγάλους» φορολογούμενους και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου ανέρχονται σε 8,6 δισ. ευρώ και οι εισπράξεις μετά βίας φτάνουν τα 1,2 δισ. ευρώ.

Το υψηλότερο ποσοστό εισπραξιμότητας σημειώνεται το 2013, αγγίζοντας το 30%, όπου βεβαιώθηκαν 380 εκατ. ευρώ και εισπράχθηκαν 114 εκατ. ευρώ. Το 2014, η εισπραξιμότητα κάνει ελεύθερη πτώση στο 14% (βεβαιώθηκαν 2,5 δισ. ευρώ και εισπράχθηκαν 349 εκατ. ευρώ), το 2015 η εικόνα είναι ανάλογη, με την εισπραξιμότητα στο 17% και το 2016 τα ποσά των φόρων που βεβαιώνονται μειώνονται παραπάνω από το μισό (στα 1,064 δισ. ευρώ) με τις εισπράξεις στα 295 εκατ. ευρώ (εισπραξιμότητα 27,7%).

in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024