Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Aνεβάζουν τους τόνους Γεννηματά - Ανδρουλάκης

Aνεβάζουν τους τόνους Γεννηματά – Ανδρουλάκης

Πληθαίνουν οι επαφές και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης εν όψει του δεύτερου γύρου των εκλογών για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Πληθαίνουν οι επαφές και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης εν όψει του δεύτερου γύρου των εκλογών για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης πραγματοποιούν από χθες σειρά συναντήσεων και τηλεφωνικών επαφών με προσωπικότητες του χώρου, ενώ την ίδια ώρα τα επιτελεία τους, έχουν επικεντρωθεί στη «μάχη της ψήφου».

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στο debate που, εκτός απρόοπτου, θα μεταδοθεί από κανάλι της ΕΡΤ την Πέμπτη. Σε επίπεδο συμμαχιών «όλοι μιλάνε με όλους αλλά και όλοι φροντίζουν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους».

Ανησυχία για την αποχή –τόνους αντιπαράθεσης

Κοινή αγωνία και των μονομάχων της Κυριακής είναι το ύψος της προσέλευσης να μην είναι κατά πολύ μικρότερο από τις 200 χιλιάδες που πήγαν στις κάλπες του πρώτου γύρου. Η αγωνία αφορά τη στάση που θα κρατήσουν οι ψηφοφόροι που επέλεξαν τον Γιώργο Καμίνη και τον Σταύρο Θεοδωράκη. Αν επιλέξουν την αποχή από την κάλπη και με δεδομένο ότι στον δεύτερο γύρο συνήθως ψηφίζουν λιγότεροι από ότι στον πρώτο, υπάρχει κίνδυνος να θολώσει η εικόνα της αρχικής, μαζικής συμμετοχής στις κάλπες. Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι θα πρέπει να αποφευχθεί να κινηθεί κάτω από τις 100 χιλιάδες.

«Η αθρόα προσέλευση στις κάλπες είναι μια πρώτη σημαντική νίκη, την οποία πρέπει πάση θυσία να διαφυλάξουμε στη διαδικασία εκλογής που συνεχίζεται. Η παρουσία όλων στις κάλπες και στις επιτροπές θα είναι πολιτική δήλωση, επιβεβαίωση της απαίτησης για τον νέο φορέα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Καμίνης διαβλέποντας τον κίνδυνο της αποχής. Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο δεύτερο γύρο απηύθυναν και οι Κινήσεις Πολιτών.

Ένας άλλος κίνδυνος αφορά η αντιπαράθεση μέχρι την Κυριακή να πάρει πολωτικά χαρακτηριστικά και να εμφανιστεί ως ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών μηχανισμών του ΠαΣοΚ. Ενδεικτική του προβληματισμού που υπάρχει είναι η θέση της ΔΗΜΑΡ μετά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής της γραμματείας, που τονίζει ότι ο δεύτερος γύρος δεν θα πρέπει να καταγραφεί ως μια εσωτερική διαδικασία του ΠαΣοΚ, με διχαστικά χαρακτηριστικά αλλά να διεξαχθεί επιτυχώς ενισχύοντας την ενότητα.

Θολό το τοπίο στις συμμαχίες

Την Τρίτη Φώφη Γεννηματά και Νίκος Ανδρουλάκης πραγματοποίησαν σειρά επαφών προκειμένου, μεταξύ άλλων, να διερευνήσουν τις προθέσεις των συνυποψήφιων τους αλλά και των κομμάτων της ΔΗΣΥ σε ότι αφορά τη στάση που θα κρατήσουν στο δεύτερο γύρο.

Η πρόεδρος του ΠαΣοΚ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο, τους εκπροσώπους των Κινήσεων Πολιτών, τον Γιάννη Μανιάτη και προτίθεται να συναντηθεί και με τους Γιώργο Παπανδρέου και Σταύρο Θεοδωράκη. Σύμφωνα με τους συνομιλητές της, η κυρία Γεννηματά εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τη συμμετοχή των πολιτών, εκτιμά ότι στο δεύτερο γύρο θα πετύχει μια ευρεία νίκη και δηλώνει αποφασισμένη να οικοδομήσει ένα φορέα που θα ανταποκρίνεται στο μήνυμα των πολιτών για μια μεγάλη παράταξη στην οποία όπως δήλωσε (Σκάι) « Καμίνης και Θεοδωράκης θα έχουν καθοριστικό ρόλο στο αύριο της παράταξης». Από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Θανάση Θεοχαρόπουλο, Γιάννη Μανιάτη αλλά και τους Σταύρο Θεοδωράκη και Γιώργο Καμίνη.

«Δεν ζητάω να τοποθετηθεί κανένας ανοιχτά υπέρ μου» δήλωσε η Φώφη Γεννηματά. Έτσι κι αλλιώς η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι πολύ δύσκολα θα εκδηλωθεί υποστήριξη σε κάποιον υποψήφιο. ΔΗΜΑΡ και Κινήσεις Πολιτών κρατούν ουδέτερη στάση, τα στελέχη τους στον πρώτο γύρο εκδήλωσαν διαφορετικές προτιμήσεις. Ουδέτερη στάση κρατά Γιώργος Καμίνης, ενώ και το Ποτάμι όπως όλα δείχνουν θα κινηθεί στη γραμμή της κατά συνείδηση ψήφου.

«Κανένας δεν πρόκειται να κάνει το πρώτο βήμα υποστήριξης ενός υποψηφίου. Μιλάμε όλοι με όλους αλλά κανένας δεν φαίνεται διατεθειμένος να ανοίξει τα χαρτιά του» δηλώνει στο Βήμα, συνομιλητής της κυρίας Γεννηματά.

Καμίνης: Εκπροσωπώ αξίες δεν καθοδηγώ ανθρώπους

Ενδεικτική του κλίματος που υπάρχει στον μέτωπο των συνεργασιών είναι η απάντηση του Γιώργου Καμίνη σε ερώτηση, μετά τη συνάντηση του με τη Φώφη Γεννηματά, αν θα υποστηρίξει την πρόεδρο του ΠαΣοΚ στον δεύτερο γύρο. «Εκπροσωπώ αξίες, δεν καθοδηγώ ανθρώπους» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Ο κ. Καμίνης, τόνισε ότι έθεσε στην κυρία Γεννηματά «το ζήτημα της πορείας προς ένα ενιαίο κόμμα, με ενιαία μορφή και εκπροσώπηση εντός και εκτός Βουλής» και δήλωσε «παρών» στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση του χώρου. «Θέλω να απευθυνθώ και στον κόσμο που με στήριξε προσωπικά: Να τους πω ότι αποτελούμε πια μια ευδιάκριτη τάση στην κοινωνία, που θα προσλάβει συγκεκριμένα πολιτικά και οργανωτικά χαρακτηριστικά, το γρηγορότερο δυνατό. Η πρώτη έκφραση αυτής της τάσης θα είναι η διαμόρφωση αρχών και θέσεων για το επικείμενο ιδρυτικό μας συνέδριο. Πάμε όλοι μαζι, πάμε για μία εκπροσώπηση όλων στα όργανα, τα οποία θα μας οδηγήσουν στο συνέδριο του νέου κόμματος»

Αντιπαράθεση για τα τζάκια

Είναι πάντως αβέβαιο αν η συμμετοχή μπορεί να ενισχυθεί από αντιπαραθέσεις σε προσωπικό επίπεδο. Η Χαρ. Τρικούπη θεώρησε την αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη ότι «αντίπαλος του είναι το κληρονομικό δικαίωμα στην πολιτική» χτύπημα κάτω από τη μέση.

Η Φώφη Γεννηματά σήκωσε το γάντι. ««Δεν απαντώ στις τοποθετήσεις του κ. Ανδρουλάκη για πολιτικό χρίσμα. Δεν απαντώ σε μικρότητες και χτυπήματα κάτω από τη μέση. Η προτεραιότητά μου είναι η ολοκλήρωση του εγχειρήματος. Επί της ουσίας δεν με αφορά ο όρος οικογενειοκρατία. 17 χρόνια που είμαι στην πολιτική το έχω ακούσει άπειρες φορές. Ο Γιώργος Γεννηματάς δεν προέρχεται από κανένα τζάκι και δεν έβγαλε ποτέ χρήματα από την πολιτική. Δεν έγινε ποτέ πρωθυπουργός και πέρασαν έξι χρόνια από τον θάνατό του για να αποφασίσω να ασχοληθώ ενεργά με τα κοινά», ανέφερε σε συνέντευξη της στον Σκάι.

Λίγο αργότερα συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη διευκρίνιζαν: «Δεν κάνουμε καμιά προσωπική επίθεση, σε κανέναν. Από την αρχή ο Ν. Ανδρουλάκης τόνισε ότι είναι εναντίον της κοινωνίας της κληρονομικής ισχύος. Ότι επιδιώκει να αγωνιστεί για μια κοινωνία που θα είναι παράδεισος ευκαιριών για όλους τους Έλληνες. όλοι να έχουν τη δυνατότητα να ανέλθουν έχοντας ίσες ευκαιρίες. Τίποτε περισσότερο».

Κόντρα και για τον δεύτερο γύρο

Η κυρία Γεννηματά στη συνέντευξη της στον Σκάι, παραδέχθηκε ότι ο δεύτερος γύρος μιας αναμέτρησης είναι πιο διχαστικός από τον πρώτο και σημείωσε ανατροφοδοτώντας τη συζήτηση για το αν έπρεπε να στηθούν ξανά κάλπες μετά το μεγάλο ποσοστό που πήρε στον πρώτο γύρο «Αν ο κ. Ανδρουλάκης το ζητούσε, ναι δεν θα πηγαίναμε σε δεύτερο γύρο». Το ζήτημα αυτό τέθηκε μετά την πρώτη εικόνα από τα εκλογικά αποτελέσματα που έδειχναν την κυρία Γεννηματά κοντά στο 50%. Ωστόσο από τη στιγμή που στην πορεία τα ποσοστά της είχαν τάση προς το 40%, οι πιέσεις προς τον κ. Ανδρουλάκη ήταν προς την κατεύθυνση να δώσει τη μάχη του δεύτερου γύρου. Κάθε άλλη στάση του θα έδειχνε ότι σήκωσε λευκή πετσέτα. «Δεν είναι δυνατόν με 40% να μην πάμε σε δεύτερο γύρο» ήταν η καθολική προτροπή των στενών του συνεργατών. «Καταβαίνουν όλοι ότι δεν μπορεί να μη γίνει δεύτερος γύρος με ένα ποσοστό της τάξης του 40%. Θα ήταν προσβολή προς τους πολίτες να μη γίνει ο δεύτερος γύρος».

Δημήτρης Χόνδρος

in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024