Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γκιούνκερ: Δεν μπορούμε να σκεφτούμε το μέλλον της ΕΕ χωρίς τη Ρωσία

Γκιούνκερ: Δεν μπορούμε να σκεφτούμε το μέλλον της ΕΕ χωρίς τη Ρωσία

Σε μια δήλωση που αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο συζητήσεων για τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, προχώρησε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά και τα επεισόδια του 2014 με την υπόθεση της Κριμαίας. Δήλωσε την Παρασκευή πως η ΕΕ πρέπει να επανασυνδεθεί με «τη μεγάλη Ρωσία», μια χώρα με την οποία οι σχέσεις έχουν καταφανώς ψυχρανθεί μετά τις βαριές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τους Ευρωπαίους ως απάντηση στην ουκρανική κρίση.

Σε μια δήλωση που αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο συζητήσεων για τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, προχώρησε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά και τα επεισόδια του 2014 με την υπόθεση της Κριμαίας. Δήλωσε την Παρασκευή πως η ΕΕ πρέπει να επανασυνδεθεί με «τη μεγάλη Ρωσία», μια χώρα με την οποία οι σχέσεις έχουν καταφανώς ψυχρανθεί μετά τις βαριές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τους Ευρωπαίους ως απάντηση στην ουκρανική κρίση.

«Μπορεί στ’αλήθεια κάποιος να σκεφθεί το μέλλον της Ευρώπης χωρίς να έχει το βλέμμα στη μεγάλη Ρωσία;» είπε ο Γιούνκερ στη διάρκεια μιας ομιλίας ενώπιον φοιτητών στο πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου.

Η Ρωσία είναι «ο κύριος μεγάλος γείτονάς μας με την οποία πρέπει με έναν ορισμένο τρόπο –και χωρίς να ξεχνάμε τις συγκρούσεις που υπάρχουν– απολύτως να επανασυνδεθούμε!» πρόσθεσε.

«Το έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 5,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι πολύ μικρό», επέμεινε ο Γιούνκερ λέγοντας πως, συγκριτικά, «η Ρωσία από μόνη της είναι 17,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα».

Από τις 44 χώρες που περιλαμβάνει η ευρωπαϊκή ήπειρος, 27 «γεννήθηκαν» μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, είπε, «μαζί με όλες τις συγκρούσεις που δεν έχουν ακόμη υπερνικηθεί, ορισμένες ακόμη παγωμένες, που αυτό συνεπαγόταν», αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση, αλλά και στις εντάσεις όσον αφορά τις αυτονομιστικές περιοχές που υποστηρίζει η Μόσχα στη Μολδαβία και στη Γεωργία.

«Οι Ευρωπαίοι δεν είναι οι κυρίαρχοι του κόσμου»

Οι σχέσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στη Μόσχα επιδεινώθηκαν σοβαρά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο 2014. Όταν οι φιλορώσοι αυτονομιστές ξεκίνησαν μια επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, η ΕΕ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι τους υποστηρίζει υπογείως, κάτι που το Κρεμλίνο αρνείται, και επέβαλε βαριές οικονομικές κυρώσεις που πλήττουν κυρίως ρωσικές τράπεζες, πετρελαϊκές και αμυντικές εταιρίες.

Οι διαφωνίες επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά την επέμβαση του ρωσικού στρατού σε υποστήριξη της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία.

Αλλά οι Ευρωπαίοι «δεν είναι οι κυρίαρχοι του κόσμοι» είπε ο Γιούνκερ λέγοντας πως η ΕΕ θα γνωρίσει μια δημογραφική και οικονομική παρακμή τα επόμενα χρόνια.

«Σε μερικά χρόνια», η ΕΕ θα αποτελεί το 15% του παραγόμενου πλούτου παγκοσμίως, έναντι περίπου 25% σήμερα, και «καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα έχει περισσότερο από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού και δεν θα είναι πλέον μέλος της Ομάδας των Επτά (G7) σε 25 χρόνια», προειδοποίησε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, θιασώτης των ευφυολογημάτων, είπε όσον αφορά τη δημογραφική υποχώρηση της Ευρώπης: «η Επιτροπή ξέρει να κάνει τα πάντα, αλλά δεν μπορούμε να οργανώσουμε τη λίμπιντο της ηπείρου. Έτσι είναι, ο πληθυσμός θα εξακολουθήσει να μειώνεται!»

«Βλέπουμε άνετα πως η μοναδική διέξοδος, η μοναδική έξοδος που μπορεί να υπάρξει για την Ευρώπη είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», είπε ακόμη ο Γιούνκερ.

ΑΠΕ/Γαλλικό,in.gr

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024