Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οκτώβριος 1917: Η Μάτα Χάρι εκτελείται για κατασκοπεία

Οκτώβριος 1917: Η Μάτα Χάρι εκτελείται για κατασκοπεία

Στις 15 Οκτωβρίου 1917, πριν από έναν αιώνα, η Μαργκαρέτα Ζέλε, γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο με το όνομα Μάρα Χάρι, εκτελείται διά τυφεκισμού για κατασκοπεία σε ηλικία 41 ετών.

Στις 15 Οκτωβρίου 1917, πριν από έναν αιώνα, η Μαργκαρέτα Ζέλε, γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο με το όνομα Μάρα Χάρι, εκτελείται διά τυφεκισμού για κατασκοπεία σε ηλικία 41 ετών.

Η Μάτα Χάρι φθάνει στο Παρίσι σε ηλικία 27 ετών, το Νοέμβριο του 1903. Έχει αφήσει πίσω της τη γενέτειρά της, Ολλανδία, και το σύζυγό της, Ρούντολφ Μακ Λέοντ, αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού και 20 χρόνια μεγαλύτερό της. Αναζητώντας την τύχη της, επιχειρεί ανεπιτυχώς να γίνει μοντέλο του ζωγράφου Οκτάβ Γκιγιονέτ.

Στη συνέχεια χορεύει σε ιδιωτικά σαλόνια με το όνομα Lady Μακ Λέοντ, πριν γίνει διάσημη με το όνομα Μάτα Χάρι (Ο Ήλιος στα Μαλαισιακά) εκτελώντας «ινδικούς χορούς», για τους οποίους δεν έχει ιδέα. Τους φαντάζεται αντλώντας από τις αναμνήσεις της κατά την παραμονή της στις Ολλανδικές Ινδίες, όπου είχε ακολουθήσει το σύζυγό της.

Έτσι, ο Εμίλ Γκιμέτ, ο ιδρυτής του Μουσείου Ασιατικών Τεχνών στο Παρίσι, της ανοίγει μια αίθουσα για την περίφημη παράσταση της 13ης Μαΐου 1905, όταν ξεκινά να χορεύει ως πριγκίπισσα και καταλήγει γυμνή. Το θέαμα είναι σπάνιο για την εποχή και κανονικά τιμωρείται με φυλάκιση. Για τη Μάτα Χάρι είναι η αρχή της μεγάλης ζωής, το εισιτήριό της για τα μεγάλα σαλόνια.

Οι κριτικοί επιμένουν ότι οι αληθινές ινδουίστριες χορεύτριες όχι μόνο δεν ξεγυμνώνονται αλλά και φορούν αυστηρό κοστούμι. Όμως, αυτό δεν την εμποδίζει να χορεύει γυμνή στα διασημότερα θέατρα του Παρισιού, από τα Folies-Bergère μέχρι το Olympia, και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Μόνο ο διευθυντής του Odéon τής δείχνει την πόρτα λέγοντάς της ότι δεν ξέρει να χορεύει. Όταν θα κερδίσει τη δίκη εναντίον του, θα βρίσκεται πολύ κοντά στο τέλος της καριέρας της.

Η Μάτα Χάρι ζει στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, κάνει τη ζωή ενός call-girl και έχει υπουργούς για πελάτες.

Πράκτορας H21

Ο Α’ Παγκόσμιος Πολέμος ξεσπά και η Μάτα Χάρι επιστρέφει στην Ολλανδία. Εκεί, στις αρχές του 1916, πνιγμένη στα υπέρογκα χρέη που οφείλονται στον πολυτελή της βίο, δέχεται την πρόταση γερμανού διπλωμάτη να της ξεπληρώσει τα χρέη έναντι πληροφοριών. Έτσι, γίνεται η πράκτορας H21.

Επιστρέφει στο Παρίσι και συναντά το λοχαγό Λαντού, αξιωματικό του 2ου Γραφείου της υπηρεσίας Αντικατασκοπείας, ο οποίος έχει ήδη υποψίες για το πρόσωπό της. Περιστοιχισμένη από υπουργούς, η Μάτα Χάρι αισθάνεται πανίσχυρη. Ο Λαντού τής αναθέτει ορισμένες αποστολές και την παρακολουθεί.

Οι υποψίες ενισχύονται όταν παρουσιάζεται στο 2ο Γραφείο, στο μπουλβάρ Σεν Ζερμέν, το καλοκαίρι του 1916, και ζητά άδεια εισόδου για το Βιτέλ, όπου η Γαλλία κατασκευάζει στρατιωτικό αεροδρόμιο. Της δίνουν την άδεια, αλλά η καταδίκη της έχει ήδη υπογραφεί.

Τον Ιανούαριο του 1917 εντοπίζεται ένα μήνυμα των γερμανικών υπηρεσιών που αποδεικνύει ότι η πράκτορας H21 είναι διπλή πράκτορας. Υπάρχουν ιστορικοί που θεωρούν ότι η Γερμανία «έδωσε» τη Μάτα Χάρι γνωρίζοντας ότι οι Γάλλοι θα αποκρυπτογραφούσαν το κείμενο του μηνύματος.

Συλλαμβάνεται στις 13 Φεβρουαρίου στο δωμάτιό της στο Elysée-Palace-Hôtel και κλείνεται στη φυλακή Σεν Λαζάρ.

Στις 24 Ιουλίου καταδικάζεται σε θάνατο από το Πολεμικό Συμβούλιο. Ο υπολοχαγός Αντρέ Μορνέ, που έχει το ρόλο του εισαγγελέα του εκτάκτου στρατοδικείου, εξασφαλίζει την καταδίκη της. «Δεν ήταν κάτι σημαντικό» θα σχολιάσει αργότερα.

Μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα, ο επικεφαλής τη ρωτά εάν έχει να κάνει αποκαλύψεις, και εκείνη απαντά: «Καμία, και εάν είχα, θα τις κρατούσα για τον εαυτό μου».

Το ψευδώνυμό της έγινε ουσιαστικό για να περιγράφει εσαεί την πόρνη πολυτελείας-κατάσκοπο. Συνοδεύεται συχνά από το επίθετο «θρυλική». Έχει εμπνεύσει τουλάχιστον δέκα σκηνοθέτες, μεγάλο αριθμό συγγραφέων, ιστορικών. Το Dutch Νational Βallet δημιούργησε το 2015 στο Άμστερνταμ το μπαλέτο Μάτα Χάρι, σε χορογραφία Ted Brandsen και μουσική Tarik O’Regan.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024