Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μεγάλες απώλειες για Μέρκελ, πανωλεθρία για Σουλτς [βίντεο]

Μεγάλες απώλειες για Μέρκελ, πανωλεθρία για Σουλτς [βίντεο]

Χωρίς προβλήματα πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στην Γερμανία, με το πρώτο exit poll να δείχνει τη μεγάλη διαφορά μεταξύ του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ που συγκέντρωσε ποσοστό 32,5% και του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς που έλαβε 20%.

Χωρίς προβλήματα πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές στην Γερμανία, με το πρώτο exit poll να δείχνει την εύκολη επικράτηση του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Άνγκελα Μέρκελ που συγκέντρωσε ποσοστό 32,5%, έχοντας όμωςσοβαρές απώλειες 7,63%.

Απογοητετικό ήταν το αποτέλεσμα του exit poll για τον ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς που έλαβε 20%. Η επίδοση του SPD είναι η χειρότερη στη μεταπολεμική τους ιστορία, ενώ τρίτη δύναμη στον πολιτικό χάρτη της Γερμανίας αναδεικνύεται το ξενοφοβικό AfD που συγκεντρώνει ποσοστό 13,5%.

Σύμφωνα με το exit poll του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, στην Μπούντεσταγκ επανέρχονται οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 10,5%, ενώ ακολουθούν οι Πράσινοι με 9,5% και τελευταίο το κόμμα της Αριστεράς με 9%.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 18:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδος), ενώ το πρώτο επίσημο αποτέλεσμα αναμένεται τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις από μεγάλα αστικά κέντρα η συμμετοχή των ψηφοφόρων προμηνύεται μεγαλύτερη σε σχέση με τις εκλογές του 2013, που είχε φτάσει το 71,5%.

Σε αναζήτηση νέας κυβέρνησης συνεργασίας

Αν επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα του exit poll, τότε το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της κ. Μέρκελ δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση μόνο με το FDP ή μόνο με τους Πράσινους και θα πρέπει να επιτύχει μια ευρύτερη συνεργασία.

Εκτός κυβερνητικού σχηματισμού θα μείνουν σίγουρα οι Σοσιαλδημοκράτες, βάζοντας τέλος στον μεγάλο συνασπισμό της Γερμανίας, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος του κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ.

«Λάβαμε μία σαφή εντολή από τους ψηφοφόρους να περάσουμε στην αντιπολίτευση», δήλωσε η αντιπρόεδρος του κόμματος Μανουέλα Σβέζιχ στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Για μας, ο μεγάλος συνασπισμός τελειώνει σήμερα», πρόσθεσε.

Πώς ψήφισαν οι υποψήφιοι

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ψήφισε το απόγευμα της Κυριακής στο Βερολίνο, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της.

Νωρίς το μεσημέρι είχε ψηφίσει και ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών (SPD) Μάρτιν Σουλτς στην ιδιαίτερη πατρίδα του, κοντά στο Άαχεν, συνοδευόμενος και αυτός από τη σύζυγό του. «Αυτή ήταν η καθοριστική ψήφος» δήλωσε με χιουμοριστική διάθεση ο Σουλτς, αποχωρώντας από το εκλογικό κέντρο.

Την αισιοδοξία του για ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα εξέφρασε και ο συμπροεδρεύων των Πρασίνων, Τζεμ Έζντεμιρ.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη και, μιλώντας στην κυριακάτικη έκδοση της Bild, προειδοποίησε ότι «όποιος δεν δίνει το παρών, απλώς αφήνει τους άλλους να αποφασίσουν».

Με βάση τις δημοσκοπήσεις θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι επτά κόμματα θα ξεπεράσουν την ρήτρα του 5% και θα εισέλθουν στην ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag). Τα κόμματα αυτά θα είναι η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) και το βαυαρικό αδελφό κόμμα Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), τα οποία συγκροτούν κοινή ΚΟ υπό την Άνγκελα Μερκελ, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), οι Πράσινοι, οι Φιλεύθεροι που επιστρέφουν μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας στη βουλή και, για πρώτη φορά, το δεξιό λαϊκίστικο κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Στην τελευταία δημοσκόπηση, που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στην εφημερίδα Bild, τα δύο χριστιανικά κόμματα συγκεντρώνουν συνολικά 34% των ψήφων, οι Σοσιαλδημοκράτες 21%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία 13%, η Αριστερά 11%, οι Φιλελεύθεροι 9% και οι Πράσινοι 8%. Αν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά, θα πρόκειται για το πιο κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο από το 1949.


ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ LIVE ΑΠΟ ΤΟ in.gr

17:10 «Μάχη» για τους αναποφάσιστους

Στους αναποφάσιστους φαίνεται πως βρίσκεται η λύση για το γρίφο των γερμανικών εκλογών και των αποτελεσμάτων που αυτές θα έχουν. Το ποσοστό αυτών που δήλωναν αναποφάσιστοι ακόμα και λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες έφτανε στο 25%, με τους Άνγκελα Μέρκελ και Μάρτιν Σουλτς να διαπιστώνουν ότι τίποτα δεν έχει κριθεί.

16:59 Mε τη σύζυγό του ψήφισε ο Σουλτς

Μαζί με τη σύζυγό του Ίνε, βρέθηκε στο εκλογικό τμήμα ο υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για την Καγκελαρία Μάρτιν Σουλτς.

16:44 Στα επίπεδα του 2013 η συμμετοχή των ψηφοφόρων

Στα επίπεδα των εκλογών του 2013 θα κυμανθεί η συμμετοχή των Γερμανών ψηφοφόρων, σύμφωνα με ομοσπονδιακούς αξιωματούχους.

Όπως αναφέρουν, στις 12:00 GMT το ποσοστό συμμετοχής ήταν 41,1% σε σχέση με 41,4% που ήταν την ίδια ώρα το 2013.

15:30 Ψήφισε η Άγκελα Μέρκελ

Χαμογελαστή και ντυμένη στα κόκκινα ψήφισε η Άγκελα Μέρκελ, η οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις διεκδικεί ποσοστό μεταξύ 34 και 36%.

15:07 «Όχι» στην αποχή από Σαϊνμάγερ

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Bild am Sonntag ο πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προειδοποίησε τους Γερμανούς να μην αφήσουν άλλους να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους επιλέγοντας την αποχή.

«Ίσως ποτέ να μην ήταν τόσο σαφές ότι οι εκλογές αφορούν το μέλλον της δημοκρατίας και της Ευρώπης», έγραψε ο πρόεδρος της χώρας την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ίσως και το ένα τρίτο των Γερμανών είναι αναποφάσιστοι. «Αν δεν ψηφίσετε, αποφασίζουν άλλοι».

Στο «εξατομικευμένο αναλογικό εκλογικό σύστημα», όπως χαρακτηρίζεται στην Γερμανία, το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής μπορεί να ενισχύσει τα μικρότερα κόμματα, όπως το ακροδεξιό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) δίνοντάς τους περισσότερες έδρες από τον ίδιο αριθμό ψήφων.

Στις περιφερειακές εκλογές τον περασμένο χρόνο οι συντηρητικοί της Μέρκελ δέχτηκαν πλήγμα από το AfD, το οποίο ευνοήθηκε από την λαϊκή δυσαρέσκεια λόγω της απόφασής της το 2015 να ανοίξει τα γερμανικά σύνορα σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες.

14:24 Σε εξέλιξη κρίσιμες εκλογές για την Γερμανία

Χωρίς προβλήματα διεξάγονται από το πρωί οι εκλογές στην Γερμανία με 61,5 εκατομμύρια πολίτες να καλούνται στις κάλπες.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 18:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδος), όταν και θα ανακοινωθούν τα πρώτα exit polls.

Μέχρι αυτή την ώρα έχει ψηφίσει ο υποψήφιος των Πράσινων, Τζεμ Οζντεμίρ και ο υποψήφιος του SPD Μάρτιν Σουλτς.

Οι Γερμανοί ψηφοφόροι πρέπει να ρίψουν στην κάλπη δύο ψήφους. Με την πρώτη (Erstistimme) μπορεί να εκλέξει άμεσα έναν υποψήφιο της εκλογικής του περιφέρειας, βάζοντας σταυρό στο αριστερό μέρος του ψηφοδελτίου.

Την έδρα κερδίζει όποιος πάρει τους περισσότερους σταυρούς, ισχύει δηλαδή το σύστημα της σχετικής πλειοψηφίας. Ετσι εκλέγονται οι μισοί από τους 598 βουλευτές της Bundestag, ένας δηλαδή σε κάθε μία από τις 299 (μονοεδρικές) περιφέρειες στις οποίες διαιρείται η επικράτεια, ανεξάρτητα από το εάν το κόμμα τους συγκεντρώσει 5% σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Με την «δεύτερη ψήφο» του (Zweitstimme), ο ψηφοφόρος επιλέγει ένα κόμμα, βάζοντας σταυρό στη δεξιά πλευρά του ψηφοδελτίου, το οποίο μπορεί να είναι και διαφορετικό από το πρώτο ή ακόμα και κανένα.

Ετσι, οι υπόλοιποι 299 βουλευτές της Bundestag, εκλέγονται -αναλόγως σειράς αναγραφής τους- από τις 16 λίστες, όσες δηλαδή και τα κρατίδια (πολυεδρικές περιφέρειες), τις οποίες έχουν καταρτίσει τα ίδια τα κόμματα. Οι έδρες κατανέμονται αναλόγως του ποσοστού το οποίο έλαβε κάθε κόμμα σε εθνικό επίπεδο από τη «δεύτερη ψήφο», και υπολογίζονται επί του συνόλου των 598 εδρών της Bundestag.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024