Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μια επιστολή, μια συνάντηση και τo παρασκήνιο για τις Σκουριές

Μια επιστολή, μια συνάντηση και τo παρασκήνιο για τις Σκουριές

Σαν νίκη που ανάγκασε την καναδική εταιρεία να καθήσει στο τραπέζι του διαλόγου παρουσιάζει η κυβέρνηση την απόφαση της Eldorado να πάρει πίσω το τελεσίγραφο για διακοπή σήμερα των εργασιών στο μεταλλείο των Σκουριών.

Σαν νίκη που ανάγκασε την καναδική εταιρεία να καθήσει στο τραπέζι του διαλόγου παρουσιάζει η κυβέρνηση την απόφαση της Eldorado να πάρει πίσω το τελεσίγραφο για διακοπή σήμερα των εργασιών στο μεταλλείο των Σκουριών.

Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Το «αντάλλαγμα» που λέγεται ότι πήραν οι Καναδοί για να αναστείλουν την απόφαση να κλείσουν τις Σκουριές, ήταν η κυβερνητική δέσμευση ότι θα πάρουν, και σύντομα μάλιστα, την επίμαχη άδεια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του in.gr το κείμενο της άδειας για τον ηλεκτρο-μηχανολογικό εξοπλισμό στις Σκουριές είναι ήδη έτοιμο, απομένουν μόνο οι υπουργικές υπογραφές και κυρίως η επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος: Ο τρόπος δηλαδή και το τάιμινγκ που αυτό θα ανακοινωθεί, ώστε να φανεί ότι και οι Καναδοί ικανοποιήσαν τις απαιτήσεις για προστασία των περιβαλλοντικών και τεχνικών όρων, αλλά και η κυβέρνηση τήρησε τις συμβατικές της υποχρεώσεις, και τους χορήγησε την επίμαχη άδεια.

Με άλλα λόγια το επικοινωνιακό υπερτερεί της ουσίας. Αλλωστε ούτε και το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ποτέ υποστηρίξει δημόσια ότι ο φάκελος για την άδεια του μεταλλείου είναι ελλιπής, παρά εντοπίζει τις διαφορές με τους Καναδούς στη κατασκευή της Μονάδας Μεταλλουργίας που θα επεξεργάζεται τη πρώτη ύλη από τις Σκουριές και την Ολυμπιάδα.

Σε αυτό το «μπρα ντε φερ» των τελευταίων ημερών, σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι πιέσεις που ασκήθηκαν προς τη κυβέρνηση από πολλές πλευρές και σε υψηλό επίπεδο, με επιβεβαιωμένη την επιστολή του υπουργού Εμπορίου του Καναδά Φρανουσά-Φιλίπ-Σαμπανιέ, που καλούσε την ελληνική πλευρά να τηρήσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, όπως αυτές απορρέουν από τη μεταβίβαση των Μεταλλείων Κασσάνδρας στην Ελληνικός Χρυσός το 2004 (ν.3220/2004).

Οσο περνούσαν οι ώρες οι πιέσεις αυτές μεγάλωναν, και η κυβέρνηση αναζητούσε μια διέξοδο. Διότι ναι μεν χρησιμοποιεί τις Σκουριές ως μια υψωμένη «κόκκινη σημαία» για να θυμίζει σε μια ομάδα ψηφοφόρων το προεκογικό της αφήγημα, ταυτόχρονα ωστόσο χρειάζεται να πείσει και ότι εννοεί, όλα όσα λέει για την προσέλκυση επενδύσεων.

Σε αυτό το κάδρο είναι που τα τελευταία 24ωρα, φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στον Γ. Σταθάκη και τον Δ. Δημητριάδη, επικεφαλής της Ελληνικός Χρυσός, της ελληνικής θυγατρικής της Eldorado. Στη συνάντηση επιχειρήθηκε από αμφότερες τις πλευρές να πέσουν οι τόνοι, να δωθούν εξηγήσεις και κάπως έτσι συμφωνήθηκε να ξεκινήσει ένας «εποικοδομητικός διάλογος», όπως αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση της Eldorado Gold, αλλά και η συνέχιση της διαιτητικής διαδικασίας.

Το πιθανότερο είναι ότι από εδώ και πέρα τα πράγματα θα εξελιχθούν ως εξής : Ο διάλογος που έχει ξεκινήσει μεταξύ Eldorado και ΥΠΕΝ θα στρώσει το έδαφος προκειμένου κάποια στιγμή μέσα στις επόμενες εβδομάδες να συνεδριάσει η περίφημη Task Force με αντικείμενο τις επενδύσεις, και με επικεφαλής τον ίδιο το Πρωθυπουργός. Εκεί, λένε οι πληροφορίες, πρόκειται να ανάψει και επίσημα το πράσινο φως για την άδεια των Σκουριών, και αφού θα έχει νωρίτερα καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι ο διάλογος Eldorado-Σταθάκη, έχει αναγκάσει τους Καναδούς να βάλουν κι άλλο νερό στο κρασί τους.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα χορήγησης της άδειας φαίνεται να έχει ήδη δρομολογηθεί, και αυτός είναι και ο λόγος που η Eldorado φάνηκε να κάνει πίσω. Εκρεμμεί φυσικά η διαδικασία της Διαιτησίας που μόλις ξεκίνησε, αλλά αυτή, όπως είπαμε, δεν αφορά την παραπάνω άδεια, παρά το εργοστάσιο, στο οποίο θα καταλήγει η πρώτη ύλη, δηλαδή τα συμπυκνώματα χρυσού, που παράγουν τα μεταλλεία της Ολυμπιάδας και των Σκουριών.

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν φυσικά ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια νέα εμπλοκή. Αρκετοί βουλευτές έχουν πάρει δημόσια θέση υπέρ της ακύρωσης της επένδυσης, και αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που ο επικεφαλής της εταιρείας Τζόρτζ Μπέρνς άφησε χθες ανοικτό το ενδεχόμενο της λήψης νομικών μέτρων, σε περίπτωση που ο διάλογος με το ΥΠΕΝ αποδειχθεί ανεπιτυχής.

Γιώργος Φιντικάκης

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024