Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανάλυση: Καταστροφή ή ατύχημα ρουτίνας η πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό;

Ανάλυση: Καταστροφή ή ατύχημα ρουτίνας η πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό;

Διανύοντας τα πρώτα 24ωρα ανάπτυξης μιας πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα πετρελαιοκηλίδας, αναρωτιέται κανείς ποιες θα είναι οι συνολικές επιπτώσεις αυτής και φυσικά αν θα μπορέσει πραγματικά να αρθεί η περιβαλλοντική ζημιά, που έχει ήδη προκληθεί και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Του Ευάγγελου Γιδαράκου*

Διανύοντας τα πρώτα 24ωρα ανάπτυξης μιας πρωτοφανούς για τα ελληνικά δεδομένα πετρελαιοκηλίδας, αναρωτιέται κανείς ποιες θα είναι οι συνολικές επιπτώσεις αυτής και φυσικά αν θα μπορέσει πραγματικά να αρθεί η περιβαλλοντική ζημιά, που έχει ήδη προκληθεί και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Το συμβάν είναι πραγματικά πρωτοφανές, καθώς ευτυχώς δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στην Ελλάδα μαύρες ακτές, καλυμμένες με πετρελαιοειδή, μέσα σε μια αποπνικτική, λόγω των πτητικών συστατικών, ατμόσφαιρα. Κι όμως, αν σκεφτεί κανείς τον αριθμό των πλοίων, που διασχίζουν καθημερινά τουλάχιστον το Αιγαίο, οι πιθανότητες δεν είναι τόσο μικρές, όσο κάποιος θα νόμιζε…

Δυστυχώς, σε περιπτώσεις σαν κι αυτές ο χρόνος, που έχει κανείς στη διάθεσή του για να αντιδράσει, είναι κρίσιμος και ελάχιστος. Όμως ο χρόνος, που έχει στη διάθεσή του, για να προετοιμαστεί και να οργανωθεί για ένα τέτοιο πιθανό συμβάν είναι θεωρητικά άπειρος και εξίσου κρίσιμος. Ο αριθμός των υπηρεσιών και των ειδικοτήτων, που θα πρέπει να ανταποκριθούν, να συνεργαστούν και να δράσουν είναι μεγάλος, με αποτέλεσμα ο συντονισμός και η απόδοσή τους να καθορίζεται άμεσα από το βαθμό προετοιμασίας τους και άσκησης (ουσιαστικής), που έχουν προηγηθεί.

Οι τελευταίες πληροφορίες για «το ναυάγιο της Σαλαμίνας» κάνουν λόγο για 95% στεγανοποίηση του πλοίου, για άμεση απάντληση του εναπομείναντος καυσίμου, για άμεση συλλογή των επιφανειακών πετρελαιοειδών και πλήρη καθαρισμό των ακτών εντός του ερχόμενου μήνα. Ορισμένοι κυνικά παρουσιάζουν το γεγονός ως ένα ατύχημα ρουτίνας, το οποίο έχει επαναληφθεί πολλάκις στο παρελθόν και είναι αντιμετωπίσιμο και αναστρέψιμο, ενώ κάποιοι άλλοι σαστίζουν με την εικόνα που αντικρίζουν στις ακτές τους, μιλώντας για τεράστια οικολογική καταστροφή.

Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα σημαντικό ως προς τις περιβαλλοντικές του επιπτώσεις ατύχημα, το οποίο αναμένεται να απασχολήσει για αρκετούς μήνες τους αρμόδιους φορείς και τους κατοίκους, αλλά ακόμη περισσότερο την χλωρίδα και την πανίδα της ευρύτερης περιοχής.

Την παρούσα χρονική στιγμή, είναι επισφαλές να κάνει κάποιος εκτιμήσεις για το απαιτούμενο χρονικό διάστημα αποκατάστασης ή τον δυνατό βαθμό αποκατάστασης των περιοχών, που επλήγησαν, ορατά και μη. Αποτύπωμα μιας πετρελαιοκηλίδας μπορεί να εντοπιστεί αρκετά χρόνια μετά το συμβάν, σε αρκετή απόσταση από το σημείο έκλυσής της και σε οργανισμούς, που ενδεχομένως δεν ζούσαν ακόμη τη στιγμή εμφάνισής της.

Φυσικά το εν λόγω αποτύπωμα θα πρέπει να αναζητηθεί και να αναγνωριστεί από αρμόδιους φορείς, κάτι που δυστυχώς δεν πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Συνήθως υπάρχει η προθυμία να ξεχαστεί ένα τέτοιο συμβάν, να θεωρηθεί λήξαν, πλήρως ανεστραμμένο και με μηδενικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Χαρακτηριστική φυσικά περίπτωση αποτελεί το ναυάγιο του SEADIAMOND, που εσφαλμένα μεν, ηθελημένα δε, πλέον αντιμετωπίζεται από τις αρμόδιες αρχές ως ένα ξεχασμένο, λήξαν και ακίνδυνο πλέον περιστατικό.

Ελπίζω το εν εξελίξει περιστατικό να τύχει ορθότερης, σοβαρότερης και αποτελεσματικότερης διαχείρισης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς …Το ιστορικό της χώρας μας δυστυχώς αφήνει πολλά περιθώρια αμφιβολιών, καθώς φαίνεται ότι είμαστε ικανοί ακόμη και ένα ατύχημα ρουτίνας να το μετατρέψουμε εμείς οι ίδιοι σε μια εν δυνάμει καταστροφή!

*Ο κ. Γιδαράκος είναι καθηγητής στο Εργαστήριο Διαχείρισης Τοξικών και Επικινδύνων Αποβλήτων της Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος στο Πολυτεχνείο Κρήτης και είχε εκπονήσει τη μελέτη «Ποιοτικός και ποσοτικός χαρακτηρισμός των επικίνδυνων και τοξικών ουσιών του ναυαγίου του «Sea Diamond» – Περιβαλλοντικές επιπτώσεις παρούσες και μελλοντικές».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024