Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Νετανιάχου ζήτησε την ακύρωση της συμφωνίας με το Ιράν για τα πυρηνικά

Ο Νετανιάχου ζήτησε την ακύρωση της συμφωνίας με το Ιράν για τα πυρηνικά

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος βρίσκεται σε περιοδεία στη Λατινική Αμερική, προέτρεψε την Τρίτη τις μεγάλες δυνάμεις να «αναθεωρήσουν ή να ακυρώσουν» τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που επέτρεψε την άρση μέρους των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας. «Επιτρέψτε μου να επωφεληθώ της ευκαιρίας αυτής […]

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος βρίσκεται σε περιοδεία στη Λατινική Αμερική, προέτρεψε την Τρίτη τις μεγάλες δυνάμεις να «αναθεωρήσουν ή να ακυρώσουν» τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που επέτρεψε την άρση μέρους των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

«Επιτρέψτε μου να επωφεληθώ της ευκαιρίας αυτής για να ξεκαθαρίσω τα πράγματα. Θα είμαι άμεσος: είναι μια κακή συμφωνία, η οποία μπορεί είτε να αναθεωρηθεί είτε να ακυρωθεί. Αυτή είναι η θέση του Ισραήλ», τόνισε ο Νετανιάχου στο Μπουένος Αιρες, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις προβλέπει τη σταδιακή και υπό όρους άρση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, το οποίο σε αντάλλαγμα δεσμεύθηκε να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του ώστε να έχει κατά επαληθεύσιμο τρόπο αποκλειστικά πολιτικούς σκοπούς και να μην οδηγήσει στη δημιουργία πυρηνικού οπλοστασίου.

Η ιστορική συμφωνία θεωρείται πως απειλείται εξαιτίας της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ της Τεχεράνης και των ΗΠΑ επί των ημερών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης τόνισε ότι στην περίπτωση του Ιράν, είναι «η επιδίωξη να αποκτηθούν πυρηνικά όπλα αυτή που μας ανησυχεί και θα έπρεπε να ανησυχεί ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο που εγείρει το ενδεχόμενο ένα ύποπτο κράτος να κατέχει ατομικές βόμβες».

140.000 έγγραφα και φωτογραφίες

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο πρόεδρος της Αργεντινής παρέδωσε στον Νετανιάχου περίπου 140.000 έγγραφα και ιστορικές φωτογραφίες της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε ψηφιακή μορφή, ώστε να καταστούν δυνατές νέες έρευνες για το Ολοκαύτωμα. Το υλικό είχε συγκεντρωθεί από το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής μεταξύ του 1939 και του 1950.

Η κοινότητα των Εβραίων στην Αργεντινή υπολογίζεται ότι φθάνει τα 300.000 μέλη και είναι η μεγαλύτερη στη Λατινική Αμερική.

Φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις και κόμματα της αργεντίνικης αριστεράς διαδήλωσαν εναντίον της επίσκεψης Νετανιάχου, για να καταγγείλουν τις «πολεμοχαρείς και καταπιεστικές» πολιτικές του δεξιού ισραηλινού πρωθυπουργού.

Το Ισραήλ επιδιώκει να επεκτείνει τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις του σε νέες αγορές και περιοχές, προσεγγίζοντας κράτη τα οποία θεωρεί παράλληλα ότι θα ήταν δεκτικά στο ενδεχόμενο να τάσσονται υπέρ του σε ψηφοφορίες στον ΟΗΕ, όπου συχνά βρίσκεται αντιμέτωπο με αποφάσεις που καταδικάζουν την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή, ο Νετανιάχου θα επισκεφθεί επίσης την Κολομβία και το Μεξικό, πριν μεταβεί στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024