Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Μια ανθρώπινη ιστορία ξαναζωντάνεψε με φόντο τη γερμανική κατοχή

Ισραήλ: Μια ανθρώπινη ιστορία ξαναζωντάνεψε με φόντο τη γερμανική κατοχή

Ακόμη μια ανθρώπινη ιστορία ξαναζωντάνεψε, το βράδυ της Δευτέρας, στον κήπο της πρεσβευτικής κατοικίας του Ισραήλ με πρωταγωνιστές έλληνες χριστιανούς που διέσωσαν εβραίους συμπατριώτες τους, στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Ακόμη μια ανθρώπινη ιστορία ξαναζωντάνεψε, το βράδυ της Δευτέρας, στον κήπο της πρεσβευτικής κατοικίας του Ισραήλ με πρωταγωνιστές έλληνες χριστιανούς που διέσωσαν εβραίους συμπατριώτες τους, στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Ηρακλή Δραγώνα, ο οποίος διέσωσε με κίνδυνο της ζωής του στις 23 Μαρτίου του 1944 τον Μωυσή και την Αλίκη Μάτσα. Οι απόγονοι του Ηρακλή παρέλαβαν το τιμητικό μετάλλιο από την πρέσβη Ιριτ Μπεν Αμπα και το όνομα του «θαραλλέου Έλληνα», θα χαραχτεί στον τοίχο των Δικαίων, του μνημείου Γιάντ Βασέμ στο Ισραήλ.

«Όποιος σώζει έναν άνθρωπο μπορεί να σώσει ολόκληρο τον κόσμο» είπε κλείνοντας τον χαιρετισμό της η κ. Μπεν Αμπα, επικαλούμενη στίχους της Βίβλου, ενώ ή ίδια δεν έκρυψε τη συγκίνησή της όταν θυμήθηκε ότι και ο δικός της ο πατέρας διασώθηκε από τη γυναίκα που τον μεγάλωνε.

Ο κήπος ήταν γεμάτος προσκεκλημένους, συγγενείς των δύο οικογενειών, πολιτικούς, φίλους, αλλά είχε και πολλά παιδιά, μαθητές του Εβραϊκού Σχολείου της Αθήνας με τους δασκάλους τους. Τα παιδιά δεν έχουν ζήσει ούτε τις θηριωδίες του πολέμου ούτε το έγκλημα του Ολοκαυτώματος, αλλά όπως τόνισαν οι ομιλητές πρέπει να θυμόμαστε για να μη γνωρίσει τέτοια εγκλήματα η ανθρωπότητα «ποτέ ξανά».

«Το 90% των Εβραίων της Ελλάδας πέθαναν στη γερμανική κατοχή, στο ‘Αουσβιτς και στο Μπιργκενάου. Όσοι επέζησαν, επέζησαν επειδή υπάρχουν καλοί άνθρωποι και ήρωες. Βίκυ και Μάκης (τα παιδιά του Ηρακλή Δραγώνα) να είστε υπερήφανοι που είχατε τέτοιο πατέρα» δήλωσε ο επιζήσας Μωυσής Μάτσας.

Όπως έχει καταγραφεί αυτή η ανθρώπινη ιστορία, η οικογένεια Μάτσα καταγόταν από τα Ιωάννινα. Ο πατέρας Χαΐμ ήταν υφασματέμπορος και η μητέρα Εσθήρ νοικοκυρά. Όταν άρχισαν οι διώξεις των Εβραίων κατέφυγαν στην Αθήνα, όπου τα μέτρα υπό ιταλική ακόμη κατοχή ήταν πιο χαλαρά. Μετά την εισβολή των Γερμανών στην Αθήνα, τον Μάρτιο του ΄44 τα πράγματα άλλαξαν και ο Χαΐμ, ο οποίος πήγε να παρουσιαστεί στη συναγωγή, την Παρασκευή 23 Μαρτίου, όπως όριζαν οι διαταγές, συνελήφθη μαζί με άλλους Εβραίους.

Είχε συμφωνηθεί από πριν ότι αν παρουσιαζόταν ανάγκη ο Ηρακλής, που διατηρούσε μια κρυφή σχέση με την Αλίκη, θα έκρυβε τα τέσσερα μέλη της οικογένειας. Έτσι και έγινε μετά τη σύλληψη του πατέρα τους, Χαΐμ. Ο Ηρακλής τούς έκρυψε και τους εξασφάλισε πλαστές ταυτότητες, ως Δημήτρη Δραγώνας και Αλίκη Δραγώνα, με τις οποίες έζησαν για μερικά χρόνια.

Στην τελετή παρέστησαν εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα διασποράς Τέρενς Κουίκ, ο γγ Παιδείας κ. Καλαϊτζής, ενώ το «παρών» έδωσε και ο πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου Μάκης Μάτσας.

in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024