Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πτυχιούχοι πανεπιστημίων μαθαίνουν ξένες γλώσσες για να μεταναστεύσουν

Πτυχιούχοι πανεπιστημίων μαθαίνουν ξένες γλώσσες για να μεταναστεύσουν

Σε πολλά σημεία της Αθήνας και Θεσσαλονίκης έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια φροντιστήρια ξένων γλωσσών που εξειδικεύονται στην γλωσσική προετοιμασία νέων που θέλουν να βρουν δουλειά στο εξωτερικό.

Σε πολλά σημεία της Αθήνας και Θεσσαλονίκης έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια φροντιστήρια ξένων γλωσσών που εξειδικεύονται στην γλωσσική προετοιμασία νέων που θέλουν να βρουν δουλειά στο εξωτερικό.

Πτυχιούχοι σχολών υγείας στρέφονται στις σκανδιναβικές χώρες, δικηγόροι σε Βρετανία και Γερμανία, Μηχανικοί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ όσοι επέλεξαν οικονομικές σχολές έχουν ως πρώτη τους επιλογή τις ΗΠΑ για να μεταναστεύσουν.
Τρεις απόφοιτοι πανεπιστημίων μίλησαν στο in.gr για την προετοιμασία που κάνουν και τους λόγους που τους οδηγούν στο εξωτερικό.

«Εδώ και ένα χρόνο κάνω μαθήματα σουηδικών με σκοπό να εργαστώ στο αντικείμενο μου στην Σουηδία» λέει ο Κώστας Κούρτης απόφοιτος νοσηλευτικής που εδώ και δύο χρόνια δεν έχει καταφέρει να εργαστεί στο αντικείμενο του, ενώ συμπληρώνει πως «Θέλω να ζήσω σε ένα κράτος πρόνοιας που θα εκτιμήσουν τις σπουδές μου και θα μπορώ να ζω αξιοπρεπώς».

«Σκέφτομαι να εργαστώ σε χώρες που προσφέρουν καλή επαγγελματική αποκατάσταση στον τομέα μου, όπως την Ολλανδία, την Γερμανία, την Αυστρία. Αυτός είναι και ο λόγος που τους τελευταίους μήνες κάνω μαθήματα Γερμανικών» λέει ο 26χρονος Δημήτρης Γαλανάκης απόφοιτος οργάνωσής και διαχείρισης αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ενώ προσπάθησε να βρει δουλειά εδώ, ήταν πολύ δύσκολο και σήμερα κάνει συζητήσεις με εταιρίες του δραστηριοποιούνται στον αθλητισμό στην Ευρώπη. «Στις πρώτες κρούσεις που έκανα διαπίστωσα πως είναι μεγάλο προσόν να είσαι Έλληνας, ξέρουν πως είμαστε εργατικοί».

Ένα άλλο παράδειγμα είναι ο νέος δικηγόρος Κωνσταντίνος Νίκαινας που σκέφτεται να φύγει στο εξωτερικό, αν δεν αλλάξει άμεσα κάτι στην χώρα, για αυτό και κάνει μαθήματα νομικής ορολογίας στα αγγλικά. «Είναι περίπλοκες οι διαδικασίες για να εργαστεί κάποιος ως δικηγόρος στο εξωτερικό. αλλά παρόλα αυτά είναι εφικτό. Σε ένα περιβάλλον ύφεσης περιορίζονται οι ανάγκες για νομικές υπηρεσίες. Έτσι, ο κλάδος έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα και να πληρώνουμε το 82% των εσόδων μας σε φόρους είναι δυσβάσταχτο» δηλώνει.

Απευθυνθήκαμε και στον εκπαιδευτικό Δημήτρη Σιούντρη, υπεύθυνο σπουδών του Siountri School, World of Languages που μας δήλωσε: «Όπως καταλαβαίνετε στα τόσα χρόνια λειτουργίας μας υπάρχουν διαρκώς αλλαγές σχετικά με τις γλώσσες και την ζήτησή τους. Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε μια σημαντική άνοδο σε γερμανικά και σουηδικά, ανάμεσα σε σπουδαστές και αποφοίτους θετικών επιστημών και πολυτεχνικών σχολών. Δηλαδή, αρκετοί μηχανικοί και γιατροί έρχονται σε εμάς για να μάθουν αυτές τις γλώσσες. Υπάρχουν και συγκεκριμένοι κλάδοι επαγγελματιών που επενδύουν στις πιο ‘δύσκολες’ γλώσσες, γιατί πολύ απλά αναβαθμίζουν έτσι το βιογραφικό τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ας πούμε όσοι ασχολούνται με την ναυτιλία και τον τουρισμό μαθαίνουν κινέζικα, ιαπωνικά, αραβικά και ρωσικά. Αυτές είναι οι γλώσσες που πραγματικά κάνουν την διαφορά σε ένα βιογραφικό».

Ορέστης Καρύπης

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024