Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φιέστα Ερντογάν μαινόμενου, «θα ξεριζώσουμε τα κεφάλια των προδοτών»

Φιέστα Ερντογάν μαινόμενου, «θα ξεριζώσουμε τα κεφάλια των προδοτών»

Στον πανηγυρικό «θρίαμβο» του Ερντογάν για το κλείσιμο ενός χρόνου από την εφιαλτική νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος, ο τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε τους υψηλότερους δυνατούς τόνους για να δείξει σε τι μεταβάλλεται η Τουρκία: Δείχνοντας πολλές φορές πως θα είναι αμείλικτος, υποσχέθηκε πως «θα ξεριζώσουμε τα κεφάλια των προδοτών» -δείχνοντας σε επαναφορά της θανατικής ποινής αλλά και λέγοντας πως αδιαφορεί για το τι πιστεύει η Ευρώπη.

Στον πανηγυρικό «θρίαμβο» του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη για το κλείσιμο ενός χρόνου από την εφιαλτική νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος, ο τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε τους υψηλότερους δυνατούς τόνους για να δείξει σε τι μεταβάλλεται η Τουρκία: Επαναλαμβάνοντας σε διάφορες περιστάσεις πως δεν θα «χαριστεί» στους πραξικοπηματίες, υποσχέθηκε στους υποστηρικτές του πως «θα ξεριζώσουμε τα κεφάλια των προδοτών» -ενώ έστειλε μήνυμα στην Ευρώπη πως «αδιαφορεί για το τι θα πει ο Χανς ή ο Τζορτζ».

Παράλληλα, διάφορες φωνές στη χώρα καλούν σε επαναφορά της θανατικής ποινής: Ο ίδιος ο Ερντογάν ανέφερε (σε ξεχωριστή ομιλία του, μία από τις πολλές που έδωσε κατά τη διάρκεια του «επετειακού Σαββατοκύριακου») πως υπολογίζει ότι η επαναφορά της εσχάτης των ποινών θα περάσει από το Κοινοβούλιο, εκτίμηση την οποία δημόσια συμμερίστηκαν και άλλοι συγκυβερνώντες βουλευτές.

Η μεγάλη συγκέντρωση του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη το βράδυ γέμισε τους δρόμους με υποστηρικτές του που κουνούσαν σημαίες σε πανηγυρικό κλίμα. Στην Άγκυρα είχε επίσης διοργανωθεί μεγάλη εκδήλωση μπροστά από το Κοινοβούλιο -στην οποία όμως δεν παρέστησαν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης (το κεμαλικό CHP απείχε επειδή δεν «βρέθηκε θέση» για τον πρόεδρό του, το φιλοκουρδικό HDP είχε εξαρχής αρνηθεί). Το τελευταίο δείχνει πως το αποτυχημένο πραξικόπημα του περυσινού καλοκαιριού έχει γίνει πια προσωπική υπόθεση του «Ερντογάν έναντι όλων των άλλων». Οτιδήποτε συνέβη έκτοτε στην Τουρκία έχει άμεση ή έμμεση αναφορά στο αποτυχημένο πραξικόπημα – και, χαρακτηριστικά, τις τελευταίες ημέρες η τουρκική κυβέρνηση έδειξε πως σκοπεύει να παρατείνει για άλλους τρεις μήνες την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Κανένας που προδίδει το έθνος δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητος» είπε ο Ερντογάν στην κεντρική του ομιλία, δείχνοντας στη συνέχεια στις κινήσεις για επαναφορά της θανατικής ποινής.

Έδειξε επίσης την πρόθεσή του να είναι αμείλικτος σε κάθε δυνατό επίπεδο, ακόμη και στο πώς θα παρουσιαστούν οι θεωρούμενοι «υπαίτιοι» στο Δικαστήριο: πρότεινε να οδηγηθούν στο εδώλιο φορώντας πορτοκαλί στολές, στα πρότυπα του Γκουαντάναμο. «Δεν γίνεται να τους φέρουμε φρεσκοπλυμένους στο δικαστήριο» είπε.

«Θα ξεριζώσουμε τα κεφάλια των προδοτών» είπε, μεταξύ των χειροκροτημάτων και των επευφημιών των υποστηρικτών του. «Δεν έδειξαν κανένα έλεος όταν έστρεψαν τα όπλα απέναντι στο λαό μου» είπε σε άλλο σημείο. «Τι είχε ο λαός μου; Είχαν τις σημαίες τους, όπως σήμερα, και είχαν κάτι πολύ πιο σημαντικό, είχαν την πίστη τους» συμπλήρωσε.

Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης, με φρασεολογία που είχε χρησιμοποιήσει αρκετές φορές και προηγουμένως, πως αδιαφορεί για το τι πιστεύει η Δύση.

«Προσωπικά δεν με νοιάζει τι λέει ο Χανς κι ο Τζορζ, με νοιάζει τι λέει ο Αχμέτ, ο Μεχμέτ, η Αϊσέ και η Χατιτζέ» είπε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024