Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί

Τσίπρας: Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να συνεχιστεί

Η έκδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών είναι θέμα της ελληνικής Δικαιοσύνης και οι αποφάσεις της είναι απολύτως σεβαστές, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις κοινές δηλώσεις του με τον τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα προς την Αγκυρα ότι η τουρκική προκλητικότητα δεν βοηθά και κάλεσε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. 

Η έκδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών είναι θέμα της ελληνικής Δικαιοσύνης και οι αποφάσεις της είναι απολύτως σεβαστές, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις κοινές δηλώσεις του με τον τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε απέναντι στην απόπειρα πραξικοπήματος και στους πραξικοπηματίες και πρόσθεσε ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι αυτή είναι μία πολιτική τοποθέτηση.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σημείωσε πως η κυβέρνηση της Τουρκίας θεωρεί ότι πρέπει να εκδοθούν οι οκτώ στρατιωτικοί. «Φυσικά υπάρχει η διάκριση των εξουσιών και βεβαίως η Δικαιοσύνη θα πάρει τις αποφάσεις της και η διοίκηση θα κάνει αυτά που την αφορούν» παρατήρησε.

«Θα θέλαμε να εκδοθούν από την Ελλάδα. Σεβόμαστε τη δικαστική απόφαση, αλλά δεν θέλουμε οι πραξικοπηματίες να κάνουν πραξικόπημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις» δήλωσε ο Γιλντιρίμ.

Ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις ο έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε: «Καθίσταται τώρα πιο επιτακτική από ποτέ η αντιμετώπιση προκλήσεων και η επίλυση χρόνιων προβλημάτων που μας χωρίζουν».

Είπε επίσης ότι οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν το σύνολο των θεμάτων, δηλαδή τις σχέσεις των δύο χωρών, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και τις εξελίξεις στην περιοχή και σημείωσε πως «εκτός από ειλικρινείς και ουσιαστικές, ήταν και απαραίτητες οι συνομιλίες σε μια κρίσιμη φάση».

Τσίπρας: Η προκλητικότητας της Τουρκίας δεν βοηθά

«Οι προκλήσεις και η παραβατικότητα της Τουρκίας δεν βοηθούν στη θετική ατζέντα» ανέφερε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως το Αιγαίο πρέπει να παραμείνει μία θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας.

Όπως επισήμανε, με τον Τούρκο τρωθυπουργό συμφώνησαν να υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, ώστε να προλαμβάνονται εντάσεις και όχι να καταστέλλονται.

Ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε υπέρ μιας λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου, που θα διασφαλίζει την ασφάλεια για όλο το λαό του νησιού, χωρίς την ανάγκη τρίτων δυνάμεων.

Για το Κυπριακό

«Εργαζόμαστε, προκειμένου η ‘Γενεύη 2’ να είναι βήμα προς τα εμπρός, εργαζόμαστε, προκειμένου να υπάρξει μία διέξοδος, και αυτό συζητήσαμε σήμερα και αποφασίσαμε να εντείνουμε τη συνεργασία μας και τη διαρκή ανταλλαγή και προετοιμασία μέχρι τη Γενεύη, για να πετύχουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε να πετύχουμε στο λίγο αυτό διάστημα που απομένει» απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη Διάσκεψη για το Κυπριακό, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου.

Όσο για τη δήλωση του ειδικού συμβούλου του γγ του ΟΗΕ Έσπε Άιντε, ότι η Διάσκεψη της Γενεύης στις 28 Ιουνίου θα είναι «το τέλος του δρόμου» για το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε τη φράση ενός ισπανού ποιητή: «Διαβάτη δρόμος δεν υπάρχει, τον δρόμο τον βρίσκεις προχωρώντας» και σημείωσε: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει τέλος του δρόμου, υπάρχει, όμως, η διάθεσή μας να ανοίξουμε δρόμο, ακόμα και όταν μπροστά μας υπάρχουν αδιέξοδα. Κι αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε οι δυο μας από τη σημερινή μας συνάντηση».

«Συμφωνώ απόλυτα» τόνισε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, και πρόσθεσε: «Στην Τουρκία λέμε ότι τελειώνει η ζωή, αλλά ποτέ δεν τελειώνει ο δρόμος. Ως εκ τούτου, πρέπει να συνεχίσουμε να ανοίξουμε δρόμους. Αν κάποιος θέλει να προχωρήσει θα βρει τον δρόμο και εμείς επιθυμούμε, έχουμε την πολιτική βούληση, για την επίλυση αυτού του θέματος».

Παράλληλα, όμως, επισήμανε πως το Κυπριακό δεν είναι ζήτημα του ΟΗΕ, αφορά τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. «Η λύση θα πρέπει να είναι δίκαιη και βιώσιμη, που θα μπορέσει να δώσει ένα τέλος στο θέμα. Εμείς, ως πρωθυπουργοί, θα συμβάλλουμε με κάθε δυνατό και θετικό τρόπο, ώστε να κυοφορήσουν οι προσπάθειες των δύο κοινοτήτων» υπογράμμισε ο κ. Γιλντιρίμ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024