Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απόλυτη πλειοψηφία για το κόμμα του Μακρόν στις γαλλικές εκλογές

Απόλυτη πλειοψηφία για το κόμμα του Μακρόν στις γαλλικές εκλογές

Το κίνημα του Εμανουέλ Μακρόν La Republique en Marche φέρεται να εξασφαλίζει περισσότερες από 350 έδρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit poll στην Γαλλία. Αν και οι εκτιμήσεις δίνουν στο κόμμα του Μακρόν λιγότερες έδρες από ότι αναμενόταν, το En Marche θα κυβερνήσει με απόλυτη πλειοψηφία. Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί ήττα για τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις στη Γαλλία. Μεγάλος «νικητής» και η αποχή που, σύμφωνα με εκτιμήσεις αγγίζει το ιστορικό ρεκόρ του 57% - 58%. Οι αντιδράσεις των κομμμάτων.

Το κίνημα του Εμανουέλ Μακρόν La Republique en Marche φέρεται να
εξασφαλίζει περισσότερες από 350 έδρες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των
exit poll που μεταδόθηκαν με
την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών
στην Γαλλία.

Αν και οι εκτιμήσεις δίνουν στο κόμμα του Μακρόν λιγότερες έδρες από ότι αναμενόταν, το En Marche θα κυβερνήσει με απόλυτη πλειοψηφία. Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί ήττα για τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις στη Γαλλία.

Σύμφωνα με δύο exit poll, το En Marche του Μακρόν και οι σύμμαχοί του θα κερδίσουν 355 – 360 έδρες στην Βουλή των 577 εδρών. Ένα τρίτο exit poll δίνει μεγαλύτερη πλειοψηφία στον Μακρόν με 395 – 425 έδρες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το κόμμα Les Republicains λαμβάνει 97 – 133 έδρες, το Σοσιαλιστικό Κόμμα 29 – 49 έδρες. Το Εθνικό Μέτωπο φέρεται να καταλαμβάνει από 4 έως 8 έδρες.

Οι Γάλλοι στην μεγάλη τους πλειοψηφία προτίμησαν την ελπίδα από την οργή, την αισιοδοξία από την απαισιοδοξία και την εμπιστοσύνη από την αναδίπλωση, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ. «Πριν από έναν χρόνο, κανείς δεν θα μπορούσε να φαντασθεί τέτοια ανανέωση του πολιτικού σκηνικού. Το οφείλουμε στην βούληση του προέδρου της Δημοκρατίας να δώσει νέα πνοή στην δημοκρατία. Το οφείλουμε επίσης στους Γάλλους που θέλησαν να δώσουν στην εθνική αντιπροσώπευση νέο πρόσωπο», είπε.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του κινήματος La Republique en Marche Μπενζαμέν Γκριβό χαιρέτισε την «καθαρή πλειοψηφία» του κόμματος, αλλά παραδέχθηκε ότι τα ποσοστά της αποχής αποτελούν «κακά νέα» για τη δημοκρατία.

Ο ηγέτης των γάλλων Σοσιαλιστών είπε ότι εγκαταλείπει την ηγεσία του κόμματος και σημείωσε ότι η ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Αριστεράς δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές. Σημείωσε ότι ο πρόεδρος Μακρόν έχει όλη την εξουσία.

Η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι η υψηλή αποχή στην ψηφοφορία αποδυναμώνει την νομιμοποίηση του νέου Κοινοβουλίου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν διαθέτει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά οι ιδέες του αποτελούν «μειοψηφία» στη χώρα, ενώ το Εθνικό Μέτωπο θα πολεμήσει τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια, δήλωσε η Μαρίν Λεπέν προσθέτοντας ότι το κόμμα του Μακρόν και οι σύμμαχοί του υπερασπίζονται «τα συμφέροντα της ιεραρχίας». Νωρίτερα, το Εθνικό Μέτωπο είχε ανακοινώσει ότι η Μαρίν Λεπέν εξελέγη. Η ίδια σημείωσε ότι «τουλάχιστον έξι» στελέχη του κόμματος θα εκλεγούν.

Ο Φρανσουά Μπαρουάν από τους Συντηρητικούς είπε ότι το κόμμα θα δείξει τις διαφορές του από το En Marche, κυρίως σε θέματα φορολογικής φύσεως.

Ο επικεφαλής του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία Ζαν-Λυκ Μελανσόν δήλωσε ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κόμματος του Μακρόν δεν έχει την νομιμοποίηση για την διάλυση του εργασιακού νόμου και προειδοποίησε ότι θα υπάρξει «κοινωνική αντίσταση» στα μεταρρυθμιστικά σχέδια του Μακρόν. Το υψηλό ποσοστό αποχής είναι σαν γενική απεργία από το πολιτικό καθήκον, πρόσθεσε ο Μελανσόν.

Μεγάλος «νικητής» και η αποχή που, σύμφωνα με εκτιμήσεις αγγίζει το ιστορικό ρεκόρ του 57% – 58%.

Το ποσοστό αυτό αποτελεί ρεκόρ για την 5η Δημοκρατία, σύμφωνα με τα στοιχεία των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Στις 11 Ιουνίου, στον πρώτο γύρο των εκλογών, η αποχή έφθασε το 51,29% των εγγεγραμμένων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024