Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Η επιστροφή του άνδρα - Λύνοντας τη σιωπή αιώνων» της Ελισάβετ Μπαρμπαλιού

«Η επιστροφή του άνδρα – Λύνοντας τη σιωπή αιώνων» της Ελισάβετ Μπαρμπαλιού

Ένα άκρως ενδιαφέρον βιβλίο της Ελισάβετ Μπαρμπαλιού για τα διαχρονικά στοιχεία του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς του έλληνα άνδρα εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Πεδίο». Η νέα Οδύσσεια του άνδρα σμιλεύεται στον δρόμο της απουσίας και της επιστροφής του στην οικογενειακή εστία. Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, στις 14 Ιουνίου.

Ένα άκρως ενδιαφέρον βιβλίο της Ελισάβετ Μπαρμπαλιού για τα διαχρονικά στοιχεία του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς του έλληνα άνδρα εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Πεδίο». Η νέα Οδύσσεια του άνδρα σμιλεύεται στον δρόμο της απουσίας και της επιστροφής του στην οικογενειακή εστία.

Ο Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας, έγραψε μεταξύ άλλων για το βιβλίο: «Το άκρως ενδιαφέρον δοκίμιο της Ελισάβετ Μπαρμπαλιού, ευανάγνωστο κι από τον ελάχιστα μυημένο στην επιστήμη της ψυχολογίας, έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στις μελέτες των gender studies διεθνώς και στον τόπο μας. Με ύφος γλαφυρό, μας ξεναγεί, με συντομία αξιοζήλευτη, από το απώτατο παρελθόν ως την άυλη ψηφιακή δικτύωση της εποχής μας, στην προβληματική περίπτωση του «υποταγμένου-εξεγερμένου» (όπωςεπιγραμματικά τη συνοψίζει) «έλληνα άνδρα».

» Με αντλημένες από την επαγγελματική εμπειρία της «ζωντανές» περιπτώσεις ανδρών που αναζήτησαν λύσεις στα προσωπικά και οικογενειακά τους αδιέξοδα, και στηριγμένο σε μια πλούσια διεθνή και ελληνική βιβλιογραφία, η συγγραφέας καταφέρνει εκείνο στο οποίο αποτυγχάνουν οι ομότεχνες του φύλου της: να μην γράφει ως φεμινίστρια, αλλά ως ανατόμος μιας εν πολλοίς ακόμα ανεξερεύνητης σχέσης πατέρα-γιου στην εποχή μας».

Ο Γιώργος Δουατζής, ποιητής, δημοσιογράφος, επισημαίνει ότι η συγγραφέας «κατάφερε έναν σημαντικό άθλο. Όχι τόσο για τον αξιοσημείωτο όγκο του έργου της και το εύρος του γνωστικού πεδίου που μας χαρίζει, όσο για την πολυσήμαντη, ευαίσθητη, διεισδυτική προσέγγισή της σε χώρους που δεν είχαν διερευνηθεί μέχρι σήμερα σε τόσες διαστάσεις, τουλάχιστον στην ελληνική βιβλιογραφία.

» Χώρους που άπτονται ιστορικών, κοινωνικών, ψυχολογικών, φιλοσοφικών διερευνήσεων. Χώρους, όπου αναδεικνύονται τα καταδυναστευτικά στερεότυπα που επί αιώνες στόχευαν στην καθυπόταξη του φερόμενου σαν ισχυρού άνδρα σε ρόλους που του επιβλήθηκαν διαχρονικά.

» Η συγγραφέας φτάνει στο σήμερα, μέσα από τις σύγχρονες επιστημονικές απόψεις, τις οποίες συνθέτει με αριστοτεχνικό τρόπο και μέσα από αφηγήσεις θεραπευομένων-ηρώων πραγματικών περιστατικών.

» Έτσι, μας δίνει ολόγλυφα το πορτραίτο του σημερινού άνδρα, του ευαίσθητου, του καταπιεσμένου από επιβεβλημένους ρόλους, ο οποίος ασφυκτιά ακόμα και στο σημερινό πλαίσιο ισότητας των δύο φύλων. Με ιδιαίτερη τρυφερότητα δε, προτρέπει σε έναν ουσιώδη διάλογο τα δύο φύλα για την άρση των χρόνιων παρεξηγήσεων που συντηρούνται από την εν πολλοίς καθυστερημένη κοινωνία μας».

Ο Διονύσης Σακκάς, ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής, πρόεδρος ΕΛΕΣΥΘ, έγραψε: «Το όμορφο και κατανοητό γράψιμο ενός ανθρώπου που έχει μάθει να ακούει τον πόνο και τις δυσκολίες στις σχέσεις των άλλων, αλλά και να τους απευθύνεται με τρόπο που μπορεί να μιλήσει μέσα τους, συνιστά πολύτιμο χάρισμα της συγγραφέως.

» Αυτό κάνει το βιβλίο ευανάγνωστο ακόμα και σε μη εξοικειωμένους με τις θεραπευτικές έννοιες αναγνώστες. Επιπλέον, η πολυεπίπεδη και πολυεστιακή συνθετική του προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα τους ειδικούς των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών, τα στελέχη προαγωγής υγείας και πρόληψης, και τους θεραπευτές, ανεξάρτητα από την προσέγγιση που ακολουθούν».

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, στις 14 Ιουνίου 2017, ημέρα Τετάρτη, στις 18:00.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024