Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νοσοκομείο Ζακύνθου: Γιατροί «φεύγουν» και επιτροπές πηγαινοέρχονται

Νοσοκομείο Ζακύνθου: Γιατροί «φεύγουν» και επιτροπές πηγαινοέρχονται

«Περίεργες» διοικητικές αποφάσεις του Νοσοκομείου Ζακύνθου καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), την ώρα που επιστημονική επιτροπή με απόφαση του αναπληρωτή υπουργου Υγείας, Παύλου Πολάκη, βρίσκεται στο νησί για να αποφανθεί για την ασφάλεια των χειρουργικών αιθουσών.

«Περίεργες» διοικητικές αποφάσεις του Νοσοκομείου Ζακύνθου καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), την ώρα που επιστημονική επιτροπή με απόφαση του αναπληρωτή υπουργου Υγείας, Παύλου Πολάκη, βρίσκεται στο νησί για να αποφανθεί για την ασφάλεια των χειρουργικών αιθουσών.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η διοικήτρια του Νοσοκομείου Ζακύνθου, Δέσποινα Τσαρίδου, χορήγησε κανονική άδεια 50 ημερών(!) στον διευθυντή του χειρουργικού τομέα Παύλο Καψαμπέλη, μετά την προ ημερών άρνησή του να διενεργηθεί χειρουργική επέμβαση σε νοσηλευόμενο ασθενή. Επίσης, η κ. Τσαρίδου με ξεχωριστή απόφαση της εγκρίνει, κατόπιν σχετικού αιτήματος που εδέχθη, τη μετακίνηση της διευθύντριας του Αναισθησιολογικού Τμήματος, Ερατώς Πάλλη, στο Γενικό Νοσοκομείο Μολάων.

Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για στοχευμένη επίθεση κατά των εργαζομένων από την πλευρά της διοίκησης καθώς «οι δύο διευθυντές γιατροί μαζί με άλλους, υπογράφουν τη μήνυση κατά της Διοίκησης του Νοσοκομείου και της 6ης ΥΠΕ, για την απόφασή τους να ανοίξουν τα χειρουργεία από την κεντρική παροχή ιατρικών αερίων, παρ’ ότι η εν λόγω απόφαση εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή ασθενών».

Επίσης, η ΠΟΕΔΗΝ βάλει κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, για τη αποστολή της επιστημονικής επιτροπής με επικεφαλής την Γεωργία Κωστοπαναγιώτου, διευθύντρια Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Αναισθησιολογίας του Νοσοκομείου «Αττικόν», καθηγήτρια Αναισθησιολογίας ΕΚΠΑ και μέλη την Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Λοιμωξιολόγο, Επιμελήτρια Α΄ ΕΣΥ, στο Νοσοκομείο «Αττικόν» και τον Παύλο Μπούργαλη, προϊστάμενο Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας.

«Όταν είναι στριμωγμένοι οι Υπουργοί Υγείας σε οποιοδήποτε Νοσοκομείο, ορίζουν Επιτροπή με επικεφαλής την κα Καραπαναγιώτου. Μέσα σε μία ημέρα (σήμερα) θα καταφέρει να εκδώσει πόρισμα! Ότι πει ο κος Πολάκης!», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΔΗΝ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η διαμάχη για την ασφάλεια των χειρουργείων του Νοσοκομείου Ζακύνθου ξεκίνησε όταν τον Νοέμβριο του 2016 ασθενής έχασε τη ζωής της και την εμφάνιση μετεγχειρητικών επιπλοκών σε τέσσερα ακόμη άτομα, έπειτα από γενική αναισθησία. Τότε το υπουργείο Υγείας συνέστησε άμεσα επιστημονική επιτροπή για τη διερεύνηση της κατάστασης η οποία και πρότεινε σειρά διορθωτικών μέτρων.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου υποστηρίζουν ότι δεν έγιναν οι αλλαγές όπως έπρεπε με αποτέλεσματα τα χειρουργεία να παραμένουν κλειστά. Εξαμελής επιστημονική επιτροπή, με επικεφαλής την κ. Κωστοπαναγιώτου που επισκέφθηκε το νοσοκομείο δεν κατέληξε «σε κανέναν συμπέρασμα για την αιτία», ενώ έκανε υποδείξεις «για χρήση φιαλών αερίου» αντί του κεντρικού συστήματος, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.

Πάντως, κατά την επίσκεψη του στο Νοσοκομείο Ζακύνθου ο κ. Πολάκης, στις 22 Μαρτίου, το χαρακτήρισε «κόσμημα» και υποστήριξε τότε ότι «σε συνεννόηση με την επιστημονική επιτροπή και της διοίκηση του νοσοκομείου ολοκληρώθηκαν όλοι οι έλεγχοι ασφαλείας για να μπορέσει να γίνει ασφαλής επανεκκίνηση της λειτουργίας των χειρουργείων. Συγκεκριμένα έγινε, πλήρης έλεγχος και δόθηκε πιστοποίηση υπό την εποπτεία της ΚΤΥΠ, των δικτύων των αερίων, έγινε αντικατάσταση για λόγους ασφαλείας των αναισθησιολογικών μηχανημάτων, έγινε πλήρης αντικατάσταση του φαρμακευτικού υλικού, έγινε έλεγχος στα κλιματιστικά μηχανήματα και στα μηχανήματα αποστείρωσης, έχουν ολοκληρωθεί όλοι οι έλεγχοι έχουν δοθεί οι πιστοποιήσεις και από αύριο, προοδευτικά, τα χειρουργεία του Νοσοκομείου Ζακύνθου, αρχίζουν την λειτουργία τους, σε συνεννόηση της διοίκησης με την επιστημονική επιτροπή, μέχρι την ανάπτυξη της πλήρους δυναμικότητας του».

Παρόλα αυτά, ακολούθησε περιστατικό με επίτοκο που εμφάνισε επιπλοκές μετά από καισαρική τομή, τόσο η ίδια όσο και το νεογνο, που μεταφέρθηκε για νοσηλεία στην Πάτρα, και έτσι εδόθη συνέχεια στην κόντρα μεταξύ ΠΟΕΔΗΝ και υπουργείου Υγείας για την καταλληλότητα των χειρουργείων του νοσοκομείου.

Τελευταίο επεισόδιο στην κόντρα, ήταν η άρνηση γιατρών του νοσοκομείου να δώσουν την άδεια να πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση σε νοσηλευόμενο από ομάδα γιατρών άλλου νοσοκομείου αλλά και την άρνηση του ίδιου του ασθενή τελικά να χειρουργηθεί στη Ζάκυνθο.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024