Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Παμψηφεί Σουλτς στο «τιμόνι» του SPD

Παμψηφεί Σουλτς στο «τιμόνι» του SPD

Με το απίστευτο ποσοστό 100% ο Μάρτιν Σουλτς εξελέγη σήμερα νέος πρόεδρος των γερμανών σοσιαλδημοκρατών (SPD) σε έκτακτο συνέδριο. Λίγο πριν είχε ανακοινώσει τις θέσεις του για τον προεκλογικό αγώνα.

«Αυτό το αποτέλεσμα είναι η αφετηρία για να κατακτήσουμε την καγκελαρία» δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος το απόγευμα της Κυριακής: επί συνόλου 605 έγκυρων ψήφων στο συνέδριο του SPD στο Βερολίνο, ο Σουλτς έλαβε …605 ψήφους! Οι σύνεδροι κάνουν λόγο για ιστορικό αποτέλεσμα. Έτσι, από σήμερα ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαδέχεται και επισήμως στην ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος εν τω μεταξύ έχει μεταπηδήσει στο υπουργείο Εξωτερικών. Πριν από την εσωκομματική κάλπη είχε προηγηθεί μία μεγάλης διάρκειας, συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία του Μάρτιν Σουλτς, που προκάλεσε ενθουσιώδη χειροκροτήματα. Σε αυτήν ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός ανακοίνωσε μερικές από τις κύριες προτεραιότητές του, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος του SPD έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην καταπολέμηση των κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά και των ανισοτήτων στην εκπαίδευση, στην υγεία και στην πολιτική για τη στήριξη της οικογένειας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα και επεσήμανε την ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή λύση, αλλά και για επιβολή κυρώσεων στις χώρες που αρνούνται να συνεργαστούν. Επιπλέον, έστειλε αυστηρό μήνυμα στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι δεν θα ανεχθεί συγκρίσεις της σημερινής Γερμανίας με τους ναζί και μάλιστα αυτό ισχύει «όχι μόνο για την Τουρκία, αλλά και για άλλες χώρες». Μέχρι στιγμής, σε παλαιότερες δημόσιες εμφανίσεις του, ο Σουλτς είχε αναφέρει ότι σε περίπτωση νίκης στις εκλογές του Σεπτεμβρίου θα διορθώσει ορισμένα «λάθη» της μεταρρυθμιστικής Ατζέντας 2010 που φέρει την υπογραφή του τελευταίου σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Το «φαινόμενο Σουλτς»

Κατά τα άλλα δεν υπάρχουν αναλυτικές εξαγγελίες. Ωστόσο, παρ’ όλη την ως τώρα ασάφεια για την πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει ο Μάρτιν Σουλτς, γεγονός είναι πως με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του στα τέλη Ιανουαρίου οι σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται σε ανοδική πορεία. Τις τελευταίες εφτά εβδομάδες προσχώρησαν στο κόμμα πάνω από 12.000 νέα μέλη, ενώ στις δημοσκοπήσεις το ποσοστό του SPD ανέβηκε κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες και κινείται στο ίδιο επίπεδο με αυτό των δύο χριστιανικών κομμάτων (CDU/CSU). Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και από την τελευταία σφυγμομέτρηση που δημοσιεύει η κυριακάτικη BILD: τα χριστιανικά κόμματα φτάνουν το 33%, ενώ το SPD κινείται στο 32%. Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης μια συμμαχία σοσιαλδημοκρατών με τους Πράσινους και το κόμμα «Η Αριστερά» (Die Linke) θα συγκέντρωνε συνολικά 48% των ψήφων και θα μπορούσε να κυβερνήσει.

Το ενδιαφέρον στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η θεαματική άνοδος των σοσιαλδημοκρατών δεν φαίνεται να είναι περιστασιακή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των μεγάλων δημοσκοπικών ινστιτούτων Forsa και Infratest Dimap το «Φαινόμενο Σουλτς» θα αντέξει ως τις εκλογές το Σεπτέμβριο. Πάντως, στη σημερινή δημοσκόπηση που δημοσιεύει η BILD ο κ. Σούλτς συγκεντρώνει στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων ένα 38% και η Άνγκελα Μέρκελ το 46%. Αντιθέτως, αρχές Φεβρουαρίου, λίγο μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του, ένα 46% προτιμούσε τον σοσιαλδημοκράτη ως καγκελάριο ενώ την κ. Μέρκελ μόλις το 40%.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Γιάννης Παπαδημητρίου

Deutsche Welle

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024