Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το πρώτο βατράχι που φθορίζει

Το πρώτο βατράχι που φθορίζει

Ντυμένο στα κιτρινοπράσινα με πορτοκαλοκόκκινα πουά, αυτό το αμφίβιο είναι ήδη αρκετά όμορφο στο φως της ημέρας. Απογειώνεται όμως όταν φωτιστεί με black light.

Ντυμένο στα κιτρινοπράσινα με πορτοκαλοκόκκινα πουά, αυτό το αμφίβιο είναι ήδη αρκετά όμορφο στο φως της ημέρας. Απογειώνεται όμως όταν φωτιστεί με black light.

Βιολόγοι που εξερευνούν τις ζούγκλες της Νοτίου Αμερικής αναφέρουν την ανακάλυψη του πρώτου αμφιβίου που φθορίζει, ενός μικρού, δενδρόβιου βατράχου με την επιστημονική ονομασία Hypsiboas punctatus.

Όταν εκτεθεί σε υπεριώδες φως UVA, το δέρμα του βατράχου εκπέμπει μια έντονη μπλε και πράσινη λάμψη, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση PNAS.

Είναι το πρώτο αμφίβιο στο οποίο παρατηρείται φθορισμός, και ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα χερσαίων ζώων, επισημαίνει ο δικτυακός τόπος του Nature.

Φθορισμός είναι το φαινόμενο κατά το οποίο ένα μόριο απορροφά ακτινοβολία και στη συνέχεια την επανεκπέμπει σε μεγαλύτερα μήκη κύματος (στη συγκεκριμένη περίπτωση, από τα μήκη κύματος του υπεριώδους φωτός μέχρι τα μήκη κύματος του πράσινου και του μπλε).

Σε αντίθεση με το φαινόμενο της βιοφωταύγειας, στο οποίο ένας οργανισμός εκπέμπει το δικό του φως στο απόλυτο σκοτάδι, ο φθορισμός απαιτεί την έκθεση σε φωτισμό.

Από τα κοράλλια μέχρι τους καρχαρίες, ο φθορισμός είναι διαδεδομένος στη θάλασσα. Μέχρι σήμερα, τα μόνα χερσαία ζώα στα οποία είχε παρατηρηθεί είναι κάποιοι παπαγάλοι και σκορπιοί.

Η χρησιμότητά του παραμένει άγνωστη, δεν αποκλείεται όμως να σχετίζεται με την επικοινωνία και το καμουφλάζ.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024