Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το διοξείδιο του άνθρακα δεν ενοχλεί τον υπεύθυνο Περιβάλλοντος του Τραμπ

Το διοξείδιο του άνθρακα δεν ενοχλεί τον υπεύθυνο Περιβάλλοντος του Τραμπ

Ο Σκοτ Προύιτ ξαναχτύπησε: ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) επιμένει ότι το διοξείδιο του άνθρακα, το κύριο αέριο του θερμοκηπίου, δεν παίζει ρόλο στην παρατηρούμενη κλιματική αλλαγή.

Ο Σκοτ Προύιτ ξαναχτύπησε: ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) επιμένει ότι το διοξείδιο του άνθρακα, το κύριο αέριο του θερμοκηπίου, δεν παίζει ρόλο στην παρατηρούμενη κλιματική αλλαγή.

Ο εκλεκτός του Ντόναλντ Τραμπ για την προστασία του περιβάλλοντος, πρώην γενικός εισαγγελέας της Οκλαχόμα, έχει μακρύ παρελθόν στο να αμφισβητεί τους νόμους περιβαλλοντικής προστασίας, ακόμα και στο να μηνύει την ίδια την υπηρεσία της οποίας βρίσκεται πλέον επικεφαλής.

Διαβάστε επίσης:

Μιλώντας στην εκπομπή Squawk Box του δικτύου CNBC, ο Προύιτ επέμεινε ότι η μέτρηση της επίδρασης του ανθρώπου στο κλίμα «αποτελεί μεγάλη πρόκληση» και ότι υπάρχουν «τεράστιες διαφωνίες» σχετικά με τις επιπτώσεις του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων του θερμοκηπίου.

«Οπότε όχι, δεν θα συμφωνούσα ότι [το CO2] είναι κύριος παράγοντας στην παγκόσμια θέρμανση που βλέπουμε» δήλωσε.

Αυτό σημαίνει ότι η θέση της EPA για το κλίμα έρχεται σε αντίθεση με τις προειδοποιήσεις της NASA και της Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), οι οποίες εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση τον Ιανουάριο, λίγες μέρες πριν από την ορκωμοσία Τραμπ, ξεκαθαρίζοντας ότι η άνοδος της θερμοκρασίας «οφείλονται κυρίως στην αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων ανθρωπογενών εκπομπών στην ατμόσφαιρα».

Η τελευταία προκλητική δήλωση του Σκοτ Προύιτ προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο αντιδράσεις: «Ο εμπρηστής βρίσκεται πλέον επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας» σχολίασε ο Μάικλ Μπρουν, εκτελεστικός διεθυντής της αμερικανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Sierra Club.

Ο Προύιτ κατέστησε ξεκάθαρες τις θέσεις του για την κλιματική αλλαγή σε άρθρο που συνυπέγραφε με τον Λούθερ Στρέιντζ, γενικό εισαγγελέα της Αλαμπάμα, στο National Review τον περασμένο Μάιο: «Οι επιστήμονες συνεχίζουν να διαφωνούν για τον βαθμό και το εύρος της παγκόσμιας θέρμανσης και τη σύνδεσή της με τις δραστηριότητες της ανθρωπότητας» έγραφαν οι δύο εισαγγελείς. «Ο διάλογος αυτός πρέπει να ενισχυθεί -στις τάξεις των σχολείων, σε δημόσια φόρα και τις αίθουσες του Κογκρέσου. Δεν πρέπει να φιμώνεται υπό την απειλή της δίωξης».

Ο Προύιτ είναι γνωστός πολέμιος των ομοσπονδιακών ρυθμίσεων σε θέματα που αφορούν την ενέργεια και το περιβάλλον, και είναι ένας από τους δεκάδες αξιωματούχους που προσέφυγαν στα δικαστήρια κατά των ορίων που επέβαλε η απερχόμενη κυβέρνηση Ομπάμα στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Το μόνο θετικό είναι ότι ο Προύιτ δεν συμμερίζεται τη θεωρία που είχε διατυπώσει παλαιότερα ο Τραμπ, σύμφωνα με την οποία η κλιματική αλλαγή είναι «φάρσα» που έστησαν οι Κινέζοι για να πλήξουν την ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ.

«Δεν πιστεύω ότι η κλιματική αλλαγή είναι φάρσα» παραδέχτηκε ο Προύιτ, μιλώντας στην τελετή ορκωμοσίας του τον Ιανουάριο.

Κάτι είναι κι αυτό.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συνάντησε τον Νεϊμάρ ο Τσιτσιπάς

Συνάντηση αστέρων ανάμεσα σε Στέφανο Τσιτσιπά, Ντέιβιντ Μπέκαμ και Νεϊμάρ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024