Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στάσιμες για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι παγκόσμιες εκπομπές CO2

Στάσιμες για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι παγκόσμιες εκπομπές CO2

Και μια σπάνια καλή είδηση για το περιβάλλον: χάρη στη μείωση της χρήσης κάρβουνου στην Κίνα και τις ΗΠΑ, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων σε όλο τον κόσμο αναμένεται να μείνουν σχεδόν στάσιμες το 2016 για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Και μια σπάνια καλή είδηση για το περιβάλλον: χάρη στη μείωση της χρήσης κάρβουνου στην Κίνα και τις ΗΠΑ, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση ορυκτών καυσίμων σε όλο τον κόσμο αναμένεται να μείνουν σχεδόν στάσιμες το 2016 για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Τα νέα έρχονται από μελέτη του Πανεπιστημίου του Ιστ Άνγκλια και του οργανισμού Carbon Project, ο οποίος παρακολουθεί πόσο άνθρακα απελευθερώνει ο άνθρωπος στην ατμόσφαιρα, καθώς και πόσο άνθρακα απορροφούν στη συνέχεια οι ωκεανοί και η βλάστηση. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο αντιστοιχεί στο CO2 που συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα.

Οι προβολές της μελέτης δείχνουν ότι το 2016 οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 θα αυξηθούν μόλις κατά 0,2% σε σχέση με το 2015. Συγκριτικά, από το 2013 έως το 2013 η μέση αύξηση έφτανε το 2,3% το χρόνο.

Το εντυπωσιακό είναι ότι οι εκπομπές θα μείνουν σταθερές φέτος παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας ξεπερνά το 3%, επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης στην επιθεώρηση Earth Systems.

«Αυτή η τριετία σχεδόν μηδενικής αύξησης των εκπομπών είναι πρωτοφανής σε περίοδο ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης» σχολίασε η Κορίν Λε Κερ του Πανεπιστημίου του Ιστ Άνγκλια, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

«Αυτό αποτελεί σημαντική βοήθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δεν είναι όμως αρκετό από μόνο του» τόνισε. «Οι παγκόσμιες εκπομπές πρέπει τώρα να μειωθούν ταχύτατα, όχι απλά να σταματήσουν να αυξάνονται».

Η στασιμότητα των εκπομπών αποδίδεται κυρίως στη μείωση της χρήσης λιθάνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή σε Κίνα και ΗΠΑ.

Στην Κίνα, η οποία είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής παγκοσμίως με μερίδιο 29% στις παγκόσμιες εκπομπές CO2, οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 0,7% το 2015 και αναμένεται να μειωθούν κατά ακόμα 0,5% φέτος.

Οι ΗΠΑ, οι οποίες είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός CO2 με μερίδιο 15%, μείωσαν τις εκπομπές τους κατά 2,6% το 2015 και αναμένεται να τις περιορίσουν φέτος κατά ακόμα 1,7%.

Λιγότερο ικανοποιητική είναι η απόδοση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αύξησε τις εκπομπές της κατά 1,4% το 2015.

Αύξηση κατά 5,2% καταγράφεται και στην Ινδία, στην οποία αντιστοιχεί το 6,3% του συνόλου των εκπομπών.

Οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν πάντως ότι το παρατηρούμενο φρενάρισμα στις εκπομπές δεν επαρκεί για να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα, να συγκρατηθεί δηλαδή κάτω από τους 2,0 βαθμούς Κελσίου η άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι τα τέλη του αιώνα.

Παρά τη στασιμότητα των εκπομπών, εξάλλου, η συγκέντρωση του CO2 στην ατμόσφαιρα συνεχίζει να αυξάνεται, έχοντας ήδη φτάσει τα 400 μέρη ανά εκατομμύριο.

Στην αύξηση του 2015 και του 2016 έπαιξε ρόλο το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο έφερε ξηρασίες και μείωσε την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από τη βλάστηση, εξηγούν οι ερευνητές.

Όπως τόνισε η Δρ Λε Κερ, «τα επίπεδα του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα θα συνεχίζουν να ανεβαίνουν και να θερμαίνουν τον πλανήτη μέχρι να πέσουν οι εκπομπές σχεδόν στο μηδέν».

Το 2015 ήταν εξάλλου η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, και το 2016 είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα σπάσει το ρεκόρ.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Μπέος δίνει 15.000 εισιτήρια στο Πανθεσσαλικό – Θέλει περισσότερα ο Αλαφούζος

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση για τον τελικό του Κυπέλλου, ότι είναι θετικός -υπό προϋποθέσεις- για την παρουσία 15.000 φιλάθλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024