Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κατεπείγουσα έρευνα για τις υποκλοπές στον ανώτατο δικαστή

Κατεπείγουσα έρευνα για τις υποκλοπές στον ανώτατο δικαστή

Έρευνα πάνω στην υποκλοπή της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του οποίου προσωπικά δεδομένα διοχετεύθηκαν σε μερίδα του Τύπου, διέταξε η Εισαγγελία. Το ζήτημα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, τόσο από πλευράς δικαστών όσο και από την Αντιπολίτευση.

Έρευνα πάνω στην υποκλοπή της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, του οποίου προσωπικά δεδομένα διοχετεύθηκαν σε μερίδα του Τύπου, διέταξε η Εισαγγελία της Αθήνας.

Η έρευνα έχει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος και θα διενεργηθεί από τον εισαγγελέα Σπυρίδωνα Παππά.

Εξάλλου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος διαβίβασε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου δειγματοληπτικά ορισμένα από τα πολλά πρόσφατα δημοσιεύματα που αποτυπώνουν ενδείξεις τέλεσης αξιόποινων πράξεων, όπως παραβίαση και ανακοίνωση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, παραβίαση απορρήτου επικοινωνίας και χρήση πληροφοριών που αποκτήθηκαν, εκβίαση, παράβαση καθήκοντος, παραβίαση μυστικότητας συνεδριάσεων δικαστηρίου, για ενδεχόμενες δικές της ενέργειες.

Το ζήτημα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, τόσο από πλευράς δικαστών όσο και από την αντιπολίτευση. Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου ζήτησε με αίτησή του προς την Αρχή Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να διερευνηθεί εάν υπήρξε παράνομη χρήση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων μετά το χθεσινό πρωτοσέλιδο της Αυγής.

«Στο από 18 Οκτωβρίου 2016 εξώφυλλο της εφημερίδας ‘Η Αυγή’ αναφέρεται σε τίτλο «Πειθαρχική Έρευνα για […]» (επισυνάπτεται το σχετικό δημοσίευμα). Παρακαλώ να διερευνήσετε εάν υπήρξε παράνομη χρήση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων» αναφέρει στην αίτησή του ο βουλευτής.

Διαβάστε επίσης:

Απόπειρα εκβιασμού του Συμβουλίου της Επικρατείας κατήγγειλαν οι δικαστές και εισαγγελείς με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων δικαστή, ο οποίος συμμετέχει στη συνεδρίαση για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ιδιωτικά θέματα του εν λόγω δικαστή, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών κάνουν λόγο για «κατάντια στην οποία διολισθαίνουν τα δημόσια ήθη», «μεθόδους φασιστικών καθεστώτων» και «προσπάθεια εκβιασμού του Ανώτατου Δικαστηρίου».

Σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Ν.Παρασκευόπουλου να διατάξει πειθαρχική έρευνα εις βάρος του δικαστή, στον οποίο αναφέρονται τα δημοσιεύματα, οι δικαστές ζητούν να εξεταστεί η υπόθεση «με την πρέπουσα αμεροληψία, νηφαλιότητα και μυστικότητα».

Χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα της ηχηρής ανακοίνωσής τους: «Οι δικαστές της χώρας παρακολουθούμε με αποτροπιασμό και εξαιρετική ανησυχία την κατάντια στην οποία διολισθαίνουν τα δημόσια ήθη. Με δημοσιεύματα που δεν έχουν να κάνουν με το δημόσιο συμφέρον, την λειτουργία της ενημέρωσης και την εξυπηρέτηση της αλήθειας, η ιδιωτική ζωή ενός ανθρώπου, δικαστή εγνωσμένου κύρους, υποκλέπτεται, διαστρέφεται και προσφέρεται βορά στον καραδοκούντα κίτρινο τύπο και το μέρος της κοινής γνώμης που διαμορφώνεται από αυτόν, φαινόμενο άκρως νοσηρό που συνδέεται με μεθόδους που μετέρχονται φασιστικά καθεστώτα.

» Στην προσπάθεια εκβιασμού του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο οποίο εκκρεμούν μείζονος σημασίας υποθέσεις, επιστρατεύεται το συνηθισμένο όπλο στην φαρέτρα μιας ακόμη μορφής διαπλοκής (κίτρινη δημοσιογραφία- οικονομικά ή και άλλα συμφέροντα) για την ικανοποίηση άνομων επιδιώξεών της.

» Επομένως η άμεση αντίδραση της πολιτείας και κατεξοχήν της δικαιοσύνης στη δημοσιοποίηση στοιχείων της προσωπικής ζωής δικαστή του Συμβουλίου της Επικρατείας που τυγχάνει, όλως συμπτωματικά, εν προκειμένω να συμμετέχει και στη συνεδρίαση σχετικά με τη συνταγματικότητα των νομοθετικών παρεμβάσεων στο τηλεοπτικό τοπίο είναι αυτονόητα επιτακτική και αναγκαία.»

Ανακοίνωση της ΝΔ

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και η Νέα Δημοκρατία, η οποία κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση για απόπειρα παρέμβασης στη Δικαιοσύνη στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών:

«Όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών δεν έχουν προηγούμενο. Στην προσπάθειά τους να επηρεάσουν την έκβαση της υπόθεσης επιτίθενται σε δικαστές και ευτελίζουν συνολικά τη Δικαιοσύνη.

» Πρόκειται, όχι μόνο για την πιο ανίκανη, αλλά και την πιο αυταρχική κυβέρνηση όλων των εποχών. Μια κυβέρνηση που ετοιμάζεται να ρίξει «μαύρο» στην πολυφωνία, «μαύρο» στην ενημέρωση και, εντέλει, «μαύρο» στη Δημοκρατία» καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συνάντησε τον Νεϊμάρ ο Τσιτσιπάς

Συνάντηση αστέρων ανάμεσα σε Στέφανο Τσιτσιπά, Ντέιβιντ Μπέκαμ και Νεϊμάρ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024