Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Γκουτιέρες εξελέγη επίσημα νέος ΓΓ του ΟΗΕ καλώντας σε ειρήνη στη Συρία

Ο Γκουτιέρες εξελέγη επίσημα νέος ΓΓ του ΟΗΕ καλώντας σε ειρήνη στη Συρία

Είναι ώρα να δώσουμε μάχη για την ειρήνη, αποτελεί ηθική υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας να τερματίσει τα δεινά του συριακού λαού, δήλωσε ο Πορτογάλος Αντόνιο Γκουτιέρες απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μετά την ομόφωνη έγκριση του διορισμού του στο αξίωμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Δεσμεύτηκε να αγωνιστεί κατά του λαϊκισμού και της ξενοφοβίας, τονίζοντας πως η «ποικιλομορφία μας ενώνει, δεν μας χωρίζει». Αναλαμβάνει στις αρχές του 2017 διαδεχόμενος στα ηνία του ΟΗΕ τον Νοτιοκορεάτη Μπαν Γκι-μουν.

Εγκρίθηκε και τυπικά από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο διορισμός του Πορτογάλου Αντόνιο Γκουτιέρες στο αξίωμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Αντόνιο Γκουτιέρες, επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) επί μία δεκαετία, πρόκειται να διαδεχθεί στις αρχές του 2017 τον Νοτιοκορεάτη Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος θα αφήσει τα ηνία των Ηνωμένων Εθνών έπειτα από επίσης δέκα χρόνια.

Ο 67χρονος Γκουτιέρες θα γίνει ο ένατος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας (1995-2002) και Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (2005-2015) υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να είναι ένας «έντιμος διαμεσολαβητής» και ότι θα προσεγγίσει με ταπεινότητα τις διεθνείς υποθέσεις, θέτοντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στο επίκεντρο της άσκησης των καθηκόντων του.

Δεσμεύτηκε να αγωνιστεί εναντίον του «λαϊκισμού» και της «ξενοφοβίας».

«Η ποικιλομορφία μας ενώνει, δεν μας χωρίζει» είπε ο Γκουτιέρες απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση. «Πρέπει να μπορέσουμε να σπάσουμε αυτή τη συμμαχία ανάμεσα σε όλες αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις ή τους βίαιους εξτρεμιστές από τη μια και τις εκφράσεις του ρατσισμού και της ξενοφοβίας από την άλλη πλευρά» συνέχισε ο επόμενος Γενικός Γραμματέας. «Η μια ενισχύει την άλλη και πρέπει να μπορέσουμε να αγωνιστούμε εναντίον τους με αποφασιστικότητα», συμπλήρωσε.

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας εισηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα ομόφωνα στη Γενική Συνέλευση να ορίσει τον Γκουτιέρες νέο ΓΓ του ΟΗΕ. Ο Πορτογάλος κέρδισε άλλους 12 υποψήφιους, ανάμεσά τους και επτά γυναίκες, παρότι είχαν υπάρξει πολλές φωνές που κάλεσαν να αναδειχθεί για πρώτη μια φορά μια γυναίκα στο αξίωμα.

Ο Γκουτιέρες δεσμεύθηκε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης ότι η προστασία και η ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών θα αποτελέσει προτεραιότητά του. Δεσμεύτηκε να προωθήσει την ισότητα των φύλων και εντός του ΟΗΕ.

«Επιλέξαμε έναν υποψήφιο που είναι έτοιμος να ξεπεράσει την επιμονή στην ορολογία και τα ακρώνυμα και τις στείρες ενημερώσεις και να δράσει πραγματικά» είπε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ απευθυνόμενη στη Γενική Συνέλευση. «Γνωρίζει ότι το μοναδικό μέτρο της δουλειάς μας εδώ είναι αν βοηθάμε ή όχι, αν υποστηρίζουμε ή όχι, αληθινούς ανθρώπους» επισήμανε.

Διπλωμάτες αναμένουν να δουν ποιες θα είναι οι επιλογές του Γκουτιέρες όταν θα διορίσει ανώτερα στελέχη του ΟΗΕ, καθώς κυκλοφορούν φήμες ότι η Κίνα θέλει να ανατεθεί σε έναν δικό της υπήκοο η διαχείριση των ειρηνευτικών αποστολών και η Ρωσία θα προτιμούσε να αναλάβει κάποιος Ρώσος διπλωμάτης τη διεύθυνση των πολιτικών υποθέσεων. Στις θέσεις αυτές είναι σήμερα ένας Γάλλος κι ένας Αμερικανός, ενώ τις ανθρωπιστικές υποθέσεις έχει αναλάβει ένας Βρετανός.

Διπλωματική πηγή δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι ο Γκουτιέρες με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά δεν έκανε καμιά απολύτως κίνηση ή διαπραγμάτευση για να κερδίσει την υποστήριξη της Ρωσίας ή της Κίνας.

Στην ομιλία του, ο Γκουτιέρες κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις να ξεπεράσουν τις διαφορές τους για τη Συρία, δύο ημέρες πριν από τις νέες συνομιλίες για τη σύρραξη. «Όποιοι κι αν είναι οι διχασμοί, είναι σημαντικότερο να ενωθούμε» είπε ο επόμενος ΓΓ του ΟΗΕ.

«Είναι ώρα να δώσουμε μάχη για την ειρήνη» σημείωσε κάνοντας λόγο για «ηθική υποχρέωση» της διεθνούς κοινότητας να «τερματίσει τα δεινά του συριακού λαού».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό/Sputnik

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024