Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης μετά τις εξελίξεις στη Μόρια της Λέσβου

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης μετά τις εξελίξεις στη Μόρια της Λέσβου

Σειρά αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκαλούν τα επεισόδια και η μεγάλη φωτιά το βράδυ της Δευτέρας στο hot spot της Λέσβου. Καυτηριάζουν τη στάση της κυβέρνησης στο προσφυγικό και ζητούν την αποσυμφόρηση της Λέσβου.

Σειρά αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκαλούν τα επεισόδια και η μεγάλη φωτιά το βράδυ της Δευτέρας στο hot spot της Λέσβου.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι οι εικόνες καταστροφής, εξέγερσης και επικίνδυνης κοινωνικής έντασης στη Μόρια της Λέσβου εκπέμπουν κύματα βαθιάς ανησυχίας, όχι μόνο στους κατοίκους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που δέχονται το πρώτο ωστικό κύμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού αλλά και σε όλη τη χώρα.

«Οι εικόνες αυτές διαμορφώνουν την πεποίθηση ότι η κατάσταση βγαίνει και πάλι εκτός ελέγχου» συνέχισε και πρόσθεσε πως αυτό συμβαίνει «σε βαθμό που τα κέντρα πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών γίνονται μη επισκέψιμα, ακόμα και από διεθνείς παρατηρητές».

Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε επίσης ότι «έτσι επιβεβαιώνεται η ορθότητα της κριτικής που ασκεί με αίσθημα ευθύνης η ΝΔ στην ανίκανη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» και συμπλήρωσε: «Τους καθιστούμε υπεύθυνους για την επικίνδυνη τροπή που παίρνουν τα πράγματα».

Έκρυθμη χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 Fm», έκανε λόγο για «αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους, που είδαν τους πρόσφυγες να σφάζουν τα ζώα τους και να καίνε τα ελαιόδεντρα για να ζεσταθούν».

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκαλέσει σύσκεψη για το βράδυ της Τρίτης (20.00), ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση. Ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε πως το μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ηρεμία και αποτελεσματικές κινήσεις.

Ο κ. Αθανασίου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εθελοτυφλεί και έχει αφήσει να σωρευτούν περίπου 7.000 πρόσφυγες στη Μυτιλήνη, όταν το τοπικό hot spot μπορεί να φιλοξενήσεις μόλις 800. «Βλέπω παλινωδίες, η Λέσβος έχει ήδη καταστραφεί και δεν αντέχει δεύτερο hot spot» είπε.

Δεν κινδυνεύουν μόνο περιουσίες και η «εικόνα της χώρας στο εξωτερικό», κινδυνεύουν άνθρωποι, αναφέρει σε ανακοίνωσή της για το προσφυγικό η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Ο κ. πρωθυπουργός είπε χθες στους ηγέτες των κρατών-μελών του ΟΗΕ ότι ‘αν αποτύχουμε, θα δώσουμε χώρο στους εθνικιστές’.Οπρόθυμοςστις υποδείξεις των ισχυρών της Ευρώπης,που με την πολιτική του εγκλώβισε τηχώρα και τους πρόσφυγες στα σημερινά αδιέξοδα, εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά με μοναδικό μέλημα να συμμορφωθεί στις υποδείξεις των επικοινωνιολόγων.

Πίσω στην Ελλάδα, η κυβέρνησή του ‘κάνει ό,τι μπορεί’ για μια επιτυχημένη επικοινωνιακή πολιτική. Τα γραφεία Τύπου και η στρατευμένη δημοσιογραφία να’ ναι καλά και οι πρόσφυγες μακριά από την ‘κοινή θέα’. Τα νησιά όμως ήδη πήραν, στην κυριολεξία, φωτιά. Πλέον δεν κρίνεται μόνο η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Ήδη, με τις παραλείψεις τους ‘έδωσαν χώρο στους εθνικιστές’. Επιτέλους να βγουν από τις τρύπες τους και να ασχοληθούν με τα προβλήματα τωνανθρώπων στην πραγματική ζωή» σχολίασε η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Στην εκτίμηση ότι η ΕΕ έχει αποφασίσει να μετατρέψει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών προχώρησε, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 Fm», ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος.

«Για άλλη μια φορά δικαιωνόμαστε» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι η ΕΕ θέλει να απαλλαχθεί από την προσφυγική κρίση. Αναφερόμενος στα χθεσινά επεισόδια, ο κ. Τάσσος είπε ότι είναι λογική εξέλιξη, όταν σε έναν χώρο που μπορείς να φιλοξενήσεις 3.000 ανθρώπους, φιλοξενείς 6.000, τότε η κατάσταση γίνεται απελπιστική.

Πάντως, ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε τις διαμαρτυρίες των κατοίκων σε έναν μεγάλο βαθμό προβοκάτσια. «Ο υπερβολικός αριθμός των φιλοξενουμένων, δημιουργεί ένα υπαρκτό πρόβλημα και επάνω σε αυτό πατούν όσοι θέλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και πρώτοι από όλους οι χρυσαυγίτες» σημείωσε. Τόνισε, ωστόσο, ότι η λύση είναι η αποσυμφόρηση του νησιού.

Παρά τις δραματικές εκκλήσεις των κατοίκων της Λέσβου, η κυβέρνηση την άφησε κυριολεκτικά στην τύχη της, όπως και όλα τα νησιά που υποδέχονται προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα, ανέφερε το Ποτάμι, σημειώνοντας: «Πολεμικό κλίμα με τους εξτρεμιστές να καίνε, τα ακροδεξιά στοιχεία να αλωνίζουν και τους κατοίκους να βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση. Και ρωτάμε: αδιαφορία; ανικανότητα; μήπως… νερό στο μύλο της ακροδεξιάς;».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του στρέφεται κατά του δημάρχου Λέσβου και της ΝΔ:

«Σε σημερινή του συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» ο δήμαρχος της Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, κατήγγειλε ότι κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας καθοδηγούν μέλη της Χρυσής Αυγής και συμπαρίστανται σε ακροδεξιούς κύκλους που υποδαυλίζουν τα επεισόδια στο νησί. Παρόμοια συμπαράσταση εξέφρασε δημόσια ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Χ. Αθανασίου, μόλις ένα 24ωρο πριν. Το ίδιο και η ΝΟΔΕ Λέσβου που στήριξε τις κινητοποιήσεις εκδίδοντας ανακοίνωση γεμάτη με ψεύδη και ακροδεξιά ρητορική. Μερικές μέρες νωρίτερα, ο Αλ. Κουτσαντώνης, τοπικό στέλεχος της ΝΔ, καλούσε τους κατοίκους του νησιού στη συγκρότηση ομάδας κρούσης ενάντια στη «μουσουλμανοποίηση της Λέσβου».

»Ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ να δηλώσει πως δεν ανέχεται τον ρατσισμό και την ξενοφοβία στο εσωτερικό του κόμματος του. Αυτή του η δήλωση όμως μένει κενό γράμμα, όσο κρατά στάση ανοχής απέναντι σε τέτοιες ενέργειες. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει και την πίτα ολόκληρη και τον ακροδεξιό σκύλο χορτάτο.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024