Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ηττήθηκε στη Χάγη η Κίνα για τη Νότια Σινική Θάλασσα

Ηττήθηκε στη Χάγη η Κίνα για τη Νότια Σινική Θάλασσα

Το Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι η Κίνα δεν έχει «ιστορικά δικαιώματα» επί του μεγαλύτερου μέρους των στρατηγικής σημασίας υδάτων στη Νότια Σινική Θάλασσα, δικαιώνοντας τις Φιλιππίνες, οι οποίες είχαν καταθέσει και τη σχετική προσφυγή.

Το Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι η Κίνα δεν έχει «ιστορικά δικαιώματα» επί του μεγαλύτερου μέρους των στρατηγικής σημασίας υδάτων στη Νότια Σινική Θάλασσα, δικαιώνοντας τις Φιλιππίνες, οι οποίες είχαν καταθέσει και τη σχετική προσφυγή.

«Το δικαστήριο κρίνει ότι δεν υπάρχει καμιά νομική βάση ώστε η Κίνα να διεκδικεί ιστορικά δικαιώματα επί των πόρων στις θαλάσσιες ζώνες εντός της γραμμής με τις 9 παύλες” (Nine Dash Line)», ανακοίνωσε το Δικαστήριο.

Οι Φιλιππίνες χαιρετίζουν την απόφαση του Δικαστηρίου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, ζητώντας αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα μετά την ευνοϊκή αυτή απόφαση για τη Μανίλα.

«Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα. Οι Φιλιππίνες επαναβεβαιώνουν τον σεβασμό τους για αυτή την απόφαση-ορόσημο» σημείωσε.

O ιαπωνικός στρατός θα παρακολουθεί στενά την κινεζική δραστηριότητα στη γειτονική Ανατολική Σινική Θάλασσα μετά την απόφαση του Μόνιμου Διαιτητικού Δικαστηρίου στη Χάγη για τις εδαφικές διεκδικήσεις του Πεκίνου στη Νότια Σινική Θάλασσα, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας.

«Καλούμε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να αντιδράσουν με τρόπο που δεν αυξάνει την ένταση», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Τζεν Νακατάνο σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο. «Θα παρατηρούμε στενά την κατάσταση στην Ανατολική Σινική Θάλασσα», πρόσθεσε.

Η Κίνα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα λάβει υπόψη την απόφαση. Εδώ και μήνες η Κίνα αναφέρει ότι το δικαστήριο αυτό δεν έχει αρμοδιότητα στη συγκεκριμένη υπόθεση και ότι κατά συνέπεια δεν θα αναγνωρίσει την απόφασή του, ανάγοντας την υπόθεση σε πραγματικό εθνικό ζήτημα μέσω του ισχυρού συστήματος προπαγάνδας της.

«Η διαιτησία είναι άκυρη» είναι σήμερα ο τίτλος της επίσημης εφημερίδας Λαϊκή Ημερησία, πάνω σε μια φωτογραφία του Γούντι, (Γιονκγκσίνγκ), ενός νησιού του αρχιπελάγους Παρασέλ, που τελεί υπό τον έλεγχο του Πεκίνου και διεκδικείται από το Βιετνάμ.

Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua δημοσιεύει άρθρα με τίτλο: «Η διαιτησία στη Νότια Σινική Θάλασσα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με κινέζο εμπειρογνώμονα», «Το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς», «Η θάλασσα όπου οι κινέζοι ψαράδες ζουν και πεθαίνουν».

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους χαρακτήρισαν την απόφαση «σημαντική συνεισφορά στην προσπάθεια και τον κοινό στόχο της ειρηνικής επίλυσης του ζητήματος» και ζήτησαν από όλα τα μέρη αυτοσυγκράτηση…

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024