Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διαγραφές δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ για τη στάση τους στο δημοψήφισμα

Διαγραφές δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ για τη στάση τους στο δημοψήφισμα

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ να προχωρήσει σε προσωρινές διαγραφές δημοσιογράφων εγκαλώντας τους για τη στάση που τήρησαν πριν από την περιόδο του δημοψηφίσματος του Ιουλίου.

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ να προχωρήσει σε προσωρινές διαγραφές δημοσιογράφων εγκαλώντας τους για τη στάση που τήρησαν πριν από την περιόδο του δημοψηφίσματος του Ιουλίου.

Συγκεκριμένα:

  • ποινή διαγραφής από την Ένωση 18 μηνών επιβλήθηκε στον γενικό διευθυντήΕιδήσεων και Ενημέρωσης του Σκάι Σταμάτη Μαλέλη,
  • ποινή διαγραφής από την Ένωση ενός έτους επιβλήθηκε στον δημοσιογράφο Αρη Πορτοσάλτε (Σκάι),
  • ποινή διαγραφής από την Ένωση έξι μηνών επιβλήθηκε στον Νίκο Κονιτόπουλο, αρχισυντάκτη της εκπομπής «Σκάι στις 6» με παρουσιαστή τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο οποίος δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ.
  • Στους Όλγα Τρέμη (MEGA), Μαρία Σαράφογλου (MEGA), Μανώλη Καψή (MEGA) και Μαρία Χούκλη (ΑΝΤ1) επιβλήθηκε η ποινή της επίπληξης με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας.

«Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ» και «μαζεύω τα πράγματά μου για το… ξερονήσι» έγραψε ο Σταμάτης Μαλέλης στο twitter, προσθέτοντας ότι πρόκειται για διαγραφή για πολιτικούς λόγους.

Αθώοι κρίθηκαν οι Γιάννης Πρετεντέρης (MEGA) για τους διαξιφισμούς του το βράδυ των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος με τον Παναγιώτη Κουρουπλή και Δημήτρης Οικονόμου (Σκάι) για τα σχόλιά του σε βάρος του Πάνου Καμμένου την ημέρα της ψηφοφορίας, εξαιτίας και της μεταγενέστερης έκφρασης «συγγνώμης» από τον «αέρα» της εκπομπής του «Πρώτη Γραμμή».

Σε tweet του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την απόφαση απαράδεκτη και συμπλήρωσε πως όταν φιμώνονται οι δημοσιογράφοι, κινδυνεύει η δημοκρατία.

Σχόλιο Βενιζέλου

Ο πρώην πρόεδρος σχολίασε την απόφαση ως εξής: «Το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που προστατεύουν την ελευθερία του λόγου, της πολιτικής έκφρασης και του Τύπου δεν την παραβιάζουν μόνο κυβερνήσεις και κοινοβούλια, αλλά και η ίδια η δικαστική εξουσία και οικονομικά συμφέροντα και επαγγελματικές οργανώσεις.

» Η ΕΣΗΕΑ αν ήθελε να προστατεύσει τη δεοντολογία και την ισηγορία και να επιβάλλει το διαχωρισμό είδησης και σχολίου έπρεπε να το κάνει εδώ και χρόνια απαντώντας στην διάχυτη απειλή του μονοφωνικού λαϊκισμού, της συνομωσιολογίας, της δημαγωγίας και της ανευθυνότητας.

» Τώρα έρχεται δυστυχώς πίσω από την ακύρωση των ανεξάρτητων αρχών, τις προσβολές κατά της εσωτερικής και εξωτερικής ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και όλα όσα συνθέτουν την έλλειψη σεβασμού στις εγγυήσεις του κράτους δικαίου.

» Το ζήτημα ελπίζω να φτάσει αμέσως ενώπιον των δικαστηρίων και αν χρειαστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Αντίδραση Τσιόδρα

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας σχολιάζοντας την απόφαση δήλωσε: «Η απόφαση του πειθαρχικού οργάνου της ΕΣΗΕΑ να επιβάλει ποινές, που κυμαίνονται από προσωρινή διαγραφή μέχρι επίπληξη, σε μέλη της είναι πρωτοφανής.

» Μια δημοσιογραφική ένωση, αντί να προασπίσει και να ενθαρρύνει την ελεύθερη διατύπωση γνώμης, επιχειρεί να χειραγωγήσει μέλη της και ασκεί πειθαρχικές διώξεις, επειδή εξέφρασαν απόψεις αντίθετες με αυτές της σημερινής πλειοψηφίας της.

» Η γνώμη είναι απολύτως ελεύθερη. Κι αυτό ισχύει για όλους και όχι μόνο για όσους συμφωνούν μαζί μας. Όλοι κι όλα κρίνονται από τους πολίτες. Αυτό που περιμένει η κοινωνία από τις Δημοσιογραφικές Ενώσεις είναι η προάσπιση της ελευθερίας του λόγου και η αυστηρή τήρηση της δεοντολογίας (σε κάθε μορφή της). Όχι λογοκρισία και πειθαρχικές διώξεις ‘αντιφρονούντων’».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024