Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΚΚΕ: Επιζήμια η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ αυτή τη στιγμή

ΚΚΕ: Επιζήμια η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ αυτή τη στιγμή

«Με αβάσταχτα μέτρα για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα» ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα προαπαιτούμενα για ένα νέο μνημόνιο, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ. Μιλώντας στην Ερμούπολη, ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι είναι ενάντια «στο να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ αυτή τη στιγμή και να επιστρέψει σε ένα εθνικό νόμισμα».

«Με αβάσταχτα μέτρα για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα» ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα προαπαιτούμενα για ένα νέο μνημόνιο, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ. Όπως αναφέρεται, η κυβέρνηση ξεκίνησε ήδη την υλοποίηση των εφαρμοστικών νόμων με τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού καλλιεργώντας κλίμα «εθνικής ομοψυχίας», ενώ η ανασχηματισμένη κυβέρνηση επιδιώκει την γρήγορη υλοποίηση του αντιλαϊκού έργου.

«Τα αναπτυξιακά πακέτα και τη ρύθμιση του χρέους πάλι ο λαός θα τα πληρώνει, θα κατευθυνθούν στο μεγάλο κεφάλαιο όπως ακριβώς και τα προηγούμενα» σχολιάζεται και προστίθεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «όχι μόνο αναγνώρισε όλα τα βάρβαρα μέτρα των μνημονίων που συμφώνησαν οι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο παίρνει καινούργια αλλά επιστρατεύει τους ίδιους εκβιασμούς που χρησιμοποίησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με το δίλημμα «ή παίρνουμε αντιλαϊκά μέτρα ή καταστρεφόμαστε»».

Τονίζεται ότι «οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η ΕΕ και ο καπιταλισμός δε μπορούν να αλλάξουν, με διαπραγματεύσεις, εναλλαγή κυβερνήσεων και δημοψηφίσματα», με την κατάσταση για τον λαό να «χειροτερεύει και εξαιτίας των ανταγωνισμών που οξύνονται μεταξύ των καπιταλιστικών χωρών και των ιμπεριαλιστικών κέντρων, εντός και εκτός Ευρωζώνης».

Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα συμπόρευσης και κοινής δράσης για οργάνωση της αντίστασης στα αντιλαϊκά μέτρα, αλληλεγγύης στους αδύναμους, άνεργους και ανήμπορούς και για αντεπίθεση για πραγματικά ριζικές αλλαγές:

  • Στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, στις εργατικές λαϊκές δυνάμεις, «σε εκείνους που με ριζοσπαστικό προσανατολισμό πίστεψαν στο ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα έχουν και τη δυνατότητα και την πείρα να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα».
  • Σε όσους αρνούνται να ζουν καθημερινά με τον εκβιασμό «ευρώ ή δραχμή», «μέσα ή έξω από την ΟΝΕ», σε όσους «θέλουν να αποφασίζουν αυτοί για την τύχη τους και όχι οι κεφαλαιοκράτες, τα μονοπώλια όσους καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα έχει δικές της αναπτυξιακές δυνατότητες και έμπειρο εργατικό δυναμικό που μπορεί να αξιοποιήσει».
  • Σε όσους «κατάλαβαν έστω και τώρα ότι οι παγίδες κρύβονται και μέσα στην κάλπη, όπως έγινε με το τελευταίο δημοψήφισμα που το ΟΧΙ έγινε επαίσχυντο ΝΑΙ».
  • Σε όσους «προβληματίζονται για το πώς θα ανατρέψουν τον αρνητικό συσχετισμό, την φοβία, τις αυταπάτες».

Το ΚΚΕ καλεί σε αποφασιστική ενίσχυσή του, και επισημαίνει την αναγκαιότητα ο λαός να απορρίψει «τόσο εκείνες τις δυνάμεις που από κυβερνητική θέση καταδίκασαν και συνεχίζουν να τον καταδικάζουν στη φτώχεια και την ανασφάλεια (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ παλιότερα – ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σήμερα) όσο και εκείνους που προαλείφονται για κυβερνητικούς θώκους σε πιθανές αντιλαϊκές κυβερνητικές συμπράξεις (ΠΟΤΑΜΙ)».

Επίσης, καλεί τον λαό να απομονώσει ακόμα πιο μαζικά την «εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή και την υποκριτική δήθεν ‘αντιμνημονιακή’ ρητορική της σιγοντάροντας τα κόμματα του διεφθαρμένου αστικού κατεστημένου», αλλά και «να μην παγιδευτεί σε νέα επίδοξα αναχώματα τύπου ‘αριστερή πλατφόρμα ΣΥΡΙΖΑ’ και σε όσους σήμερα διαφοροποιούνται δήθεν από τα μνημόνια ενώ ορκίζονται πίστη στο ΣΥΡΙΖΑ, ότι τάχα αυτοί θα διορθώσουν την κυβέρνηση παγιδεύοντας το λαό σε νέες αυταπάτες και μάταιες ελπίδες».

«Όχι» στη δραχμή

Μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι είναι ενάντια «στο να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ αυτή τη στιγμή και να επιστρέψει σε ένα εθνικό νόμισμα».

Εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για αντίφαση, ο κ. Κουτσούμπας είπε πως «έτσι όπως είναι η κατάσταση, με αυτούς τους συσχετισμούς δυνάμεων, όντας στο καπιταλιστικό σύστημα, όντας στην ΕΕ, όντας στην εξουσία που την έχουν συγκεκριμένοι, εάν πας σε δραχμή ή σε ένα άλλο νόμισμα όπως κι αν ονομαστεί αυτό, η κρατική χρεοκοπία και οι επιπτώσεις στο λαό μας θα είναι εξίσου μεγάλες όπως και με τη συμφωνία – μνημόνιο που υπογράφεται τώρα».

«Μπορεί να είναι και χειρότερες για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, που δε θα είναι μόνο έξι μήνες, όπως λέει ο κύριος Λαπαβίτσας ή διάφοροι οικονομολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ ή άλλων κομμάτων» συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας προσθέτοντας: «Διότι μπορεί να μην παίρνονται σε αυτή την περίπτωση τέτοια μέτρα όπως θα παρθούν τώρα για μισθούς, συντάξεις, μείωση του λαϊκού εισοδήματος και λοιπά, όμως η ίδια η υποτίμηση του εθνικού νομίσματος που θα επέλθει, η οποία θα είναι πάνω από 50%, θα οδηγήσει σε πραγματική μείωση πάλι του λαϊκού εισοδήματος (…) και δεν λέω για όλα τα υπόλοιπα, ο πληθωρισμός, η μαύρη αγορά, οι αυξήσεις στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων που θα επέλθουν».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024