Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νομοθετική πρωτοβουλία για κατοχύρωση της ισχύος της ΕΓΣΣΕ ζητά η ΓΣΕΕ

Νομοθετική πρωτοβουλία για κατοχύρωση της ισχύος της ΕΓΣΣΕ ζητά η ΓΣΕΕ

Νομοθετική πρωτοβουλία για κατοχύρωση της ισχύος της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2014 (και την επαναφορά του ύψους του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ), μέχρι την ψήφιση του νόμου για το εργασιακό, ζητά η ΓΣΕΕ σε επιστολή της που απέστειλε στον υπουργό Εργασίας, Πάνο Σκουρλέτη.

Νομοθετική πρωτοβουλία για κατοχύρωση της ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2014 -που λήγει στις 30 Ιουνίου- (και την επαναφορά του ύψους του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ) ζητεί από τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη η ΓΣΕΕ.

Σε επιστολή της η Συνομοσπονδία τονίζει την επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση να αναλάβει οποιαδήποτε νομοθετική πρωτοβουλία, μέχρι την υλοποίηση της δέσμευσής της για επαναφορά των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και την ψήφιση του νόμου για τα εργασιακά.

Η ΓΣΕΕ ζητά επίσης να υπάρξει εύλογος χρόνος για τη συλλογική διαπραγμάτευση, προκειμένου να συναφθεί νέα ΕΓΣΣΕ καθώς και συνάντηση μαζί του προκειμένου να συζητηθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα.

Ακόμη, γνωστοποιεί ότι η Εκτελεστική της Επιτροπή αποφάσισε την άμεση σύγκληση της διοίκησης της Συνομοσπονδίας για προγραμματισμό δράσης, σε σχέση με το αποτέλεσμα της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Ολόκληρη η επιστολή:

«Κύριε Υπουργέ,

Στις 30 Ιουνίου του 2015 λήγει η εκ του νόμου παράταση της ισχύος της ΕΓΣΣΕ 2014.

Για όσο διάστημα ισχύει η αλυσίδα των μνημονιακών νομοθετικών μέτρων, που κατέστρεψε την ισορροπία του συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων και διαιτησίας, δεν είναι εφικτή διαπραγμάτευση και συμφωνία για μισθολογικούς όρους της ΕΓΣΣΕ.

Ειδικά δε υπό την ισχύ του ν.4093/2012, σύμφωνα με τον οποίο οι μισθολογικοί όροι της ΕΓΣΣΕ έχουν ισχύ μόνο στους εργαζόμενους, που απασχολούνται σε εργοδότες των συμβαλλόμενων εργοδοτικών οργανώσεων, οι οργανώσεις αυτές δεν διαπραγματεύονται μισθολογικούς όρους επικαλούμενες τις αναπόφευκτες συνέπειες μαζικών διαρροών των μελών τους, προκειμένου ν’ αποφύγουν τις νόμιμες υποχρεώσεις τους.

Η Αιτιολογική Έκθεση και η Έκθεση αξιολόγησης συνεπειών της ρύθμισης του άρθρου 40 του ν.4320/2015, διάταξης με την οποία ειδικά για την ΕΓΣΣΕ επανήλθε η εξάμηνη διάρκεια της εκ του νόμου παράτασης ισχύος της, παραμένει επίκαιρη, δεδομένου ότι για τους γνωστούς λόγους το τρίμηνο αποδείχθηκε ανεπαρκές για τη νομική επαναρρύθμιση του συστήματος των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων.

Επομένως καθίσταται επιτακτική η ανάγκη δικής σας νομοθετικής πρωτοβουλίας για κατοχύρωση της ισχύος της ΕΓΣΣΕ (και την επαναφορά του ύψους του κατώτερου μισθού στα 751 Ευρώ), μέχρι την ψήφιση του νόμου για το εργασιακό, συμπεριλαμβανομένου ενός εύλογου χρόνου για τη συλλογική διαπραγμάτευση, που θα ακολουθήσει, προκειμένου να συναφθεί νέα ΕΓΣΣΕ.

Κύριε Υπουργέ, η ΓΣΕΕ ζητεί άμεση συνάντηση μαζί σας για τα εκκρεμή ζητήματα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024