Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πρεμιέρα διαλόγου για κατώτατο μισθό - συλλογικές διαπραγματεύσεις

Πρεμιέρα διαλόγου για κατώτατο μισθό – συλλογικές διαπραγματεύσεις

Συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για αύξηση του κατώτατου μισθού, αν και με επιφυλάξεις από την πλευρά των εργοδοτών, και σύγκλιση απόψεων για την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ΕΓΣΣΕ σημειώθηκε κατά την επανέναρξη του κοινωνικού διαλόγου, μετά από πέντε χρόνια, γεγονός που χαιρέτησαν όλες οι πλευρές.

Συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για αύξηση του κατώτατου μισθού, αν και με επιφυλάξεις από την πλευρά των εργοδοτών και αίτημα άμεσης και όχι σταδιακής επαναφοράς από τη ΓΣΕΕ, και σύγκλιση απόψεων για την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) σημειώθηκε κατά την επανέναρξη του κοινωνικού διαλόγου, μετά από πέντε χρόνια γεγονός που χαιρέτησαν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Ενστάνσεις και διαφορετικές εκτιμήσεις εξέφρασαν οι εργοδοτικές ενώσεις για την επαναφορά των τριετιών και των ωριμάνσεων, υποστηρίζοντας ότι η επιβάρυνση του μισθολογικού κόστους θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις, καθώς και για το ρόλο του ΟΜΕΔ.

Επίσης επανέλαβαν τις προτάσεις τους για μείωση του μη μισθολογικού κόστους, με την ΕΣΕΕ να θέτει ως προϋπόθεση την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β.Κορκίδης, προκάλεσε αίσθηση μιλώντας, επικαλούμενος πληροφορίες του ΣΕΠΕ, για 800.000 αδήλωτους εργαζόμενους και 2 δισ. ευρώ ετησίως απώλειες για τα ασφαλιστικά Ταμεία.

Τους κοινωνικούς εταίρους απασχόλησε και η στάση των δανειστών σε ότι αφορά τα εργασιακά, οι οποίοι φέρονται να παραμένουν κάθετα αρνητικοί σε οποιαδήποτε αλλαγή και μισθολογική αύξηση.

Ο κοινωνικός διάλογος, που εγκαινιάστηκε σήμερα, Τετάρτη, με την τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, θα συνεχιστεί στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ).

Στη σημερινή τριμερή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη με τους εργοδοτικούς και εργατικούς φορείς (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) έγινε εκτενής διάλογος στα 20 σημεία της σχετικής επιστολής του υπουργείου Εργασίας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις αλλαγές στη λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Το σχετικό νομοσχέδιο για την επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων σε όλο το φάσμα των συμβάσεων εργασίας, αφού ολοκληρωθεί, πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του Απριλίου.

Ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, τόνισε ότι «εμείς εμμένουμε στη λογική του κοινωνικού διαλόγου σε αντίθεση με αυτό που επέβαλαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια, οπότε μονομερώς αποφάσιζαν και έκαναν πράξη τη βίαιη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Σε αυτή τη διαδικασία διαλόγου είμαστε ανοιχτοί σε κάθε γνώμη».

ΓΣΕΕ: Όλα θα κριθούν στο πεδίο της υλοποίησης

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ.Παναγόπουλος, χαρακτήρισε ως «απολύτως συμβατά με τα αιτήματα των συνδικάτων την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που προωθεί η κυβέρνηση», πρόσθεσε, όμως, ότι «όλα θα κριθούν στο πεδίο της υλοποίησης».

Διαφοροποιήθηκε δε σε ότι αφορά τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, αναφέροντας ότι πάγια θέση της Γενικής Συνομοσπονδίας είναι η άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού μαζί με τις ωριμάνσεις και τα επιδόματα πολυετίας στην προ του μνημονίου κατάσταση με εφάπαξ νομοθετική ρύθμιση.

Ειδικότερα, βγαίνοντας από τη συνάντηση ο κ. Παναγόπουλος δήλωσε: «παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση (για τον κατώτατο μισθό) προτείνει ένα μεταβατικό διάστημα, που φτάνει μέχρι το 2016, εμείς θεωρούμε ότι κυρίως στο σημείο που αφορά στην επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, είναι απολύτως συμβατό μ’ αυτά που διεκδικούσαν και διεκδικούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Οφείλω όμως να πω για ακόμη μία φορά, γιατί έχω ξανακάνει δηλώσεις και δεν θέλω να αφίσταμαι, ότι πεδίο για να κρίνουμε τα πάντα είναι η εφαρμογή, είναι η νομοθέτηση και η υλοποίηση γιατί ακόμη βρισκόμαστε στο επίπεδο των προθέσεων και των εξαγγελιών».

ΓΣΕΒΕΕ: Οι ωριμάνσεις θα αυξήσουν υπέρμετρα το μισθολογικό κόστος

Την επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων ζήτησε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς ενώ χαιρέτησε «την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου μετά από πέντε χρόνια».

Ο κ. Καββαθάς τάχθηκε κατά της παρέμβασης της πολιτείας στον διάλογο μεταξύ των κοινωνιών εταίρων και εξέφρασε επιφυλάξεις για την επαναφορά των ωριμάνσεων εκτιμώντας ότι θα επιδράσουν αρνητικά στο κόστος των επιχειρήσεων.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθούνται στη λειτουργία του ΟΜΕΔ ανέφερε ότι στο θέμα αυτό, χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση και μελέτη.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς μετά τη συνάντηση: «Η ΓΣΕΒΕΕ χαιρετίζει την έναρξη του διαλόγου, μετά από πέντε χρόνια, για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Έχω διατυπώσει εκ μέρους της Συνομοσπονδίας τις απόψεις μας. Θεωρούμε ότι πρέπει να καταργηθεί άμεσα η πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, η υπ’ αριθμόν 6/14-2-12.»

» Να επανέλθει ο θεσμός της επεκτασιμότητας και της μετενέργειας και οι κοινωνικοί εταίροι να αφεθούν ελεύθερα να καθορίσουν τον κατώτατο μισθό. Η όποια παρέμβαση της πολιτείας μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Υπάρχουν θέματα που συζητήσαμε σήμερα, όπως είναι οι ωριμάνσεις που θα φέρουν μεγάλη αύξηση στο μισθολογικό κόστος, είναι μεγάλη κουβέντα και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα συλλογικής διαπραγμάτευσης των εταίρων. Το θέμα του ΟΜΕΔ είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Είναι σαφές ότι χρειάζεται να υπάρχει Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας, θα πρέπει, όμως, να ξαναδούμε το πλαίσιο της λειτουργίας του».

ΕΣΕΕ: Μας προβληματίζει η στάση των δανειστών

«Θετικό γεγονός» χαρακτήρισε την επανέναρξη του κοινωνικού διαλόγου και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κορκίδης, και τάχθηκε υπέρ της αποκατάστασης του κατώτατου μισθού και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, χωρίς κηδεμόνες.

Εξέφρασε, όμως, επιφυλάξεις «για τη στάση των δανειστών, οι οποίοι συνεχίζουν να αρνούνται σθεναρά στην κυβέρνηση, κάθε αλλαγή στα εργασιακά και τις κατώτατες αμοιβές».

Ειδικότερα, ο κ. Κορκίδης μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Είναι θετικό ότι ξεκίνησε και πάλι ο κοινωνικός διάλογος για τις εργασιακές σχέσεις που επιτρέπει στους κοινωνικούς εταίρους να συζητήσουμε τη σταδιακή αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα, καθώς επίσης μετά την άπαξ νομοθετική παρέμβαση, να σχεδιάσουμε σε αυτοτελές κείμενο, χωρίς παραπομπές, τις σοβαρές αλλαγές στο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα.»

» Η συνεννόηση εργοδοτών και εργαζομένων, όπως σε κάθε κρίσιμη περίπτωση στο παρελθόν, παρά τις εύλογες αρχικές διαφοροποιήσεις, μπορεί να θεωρηθεί για άλλη μια φορά αναμενόμενη. Αυτό, όμως, που μας προβληματίζει, ενόψει μίας νέας συμφωνίας, είναι η μη αναμενόμενη συγκατάθεση των δανειστών, οι οποίοι συνεχίζουν να αρνούνται σθεναρά στην κυβέρνηση κάθε αλλαγή στα εργασιακά και τις κατώτατες αμοιβές.»

» Οι κοινωνικοί εταίροι καταγράψαμε στην τριμερή συνάντηση τις επίσημες και ακριβείς θέσεις μας, τις παρατηρήσεις και τις ανησυχίες μας. Η ΕΣΕΕ μάλιστα απάντησε με αναλυτικό υπόμνημα, σημείο προς σημείο στο θεματολόγιο της επιστολής του υπουργού Εργασίας και επιβεβαίωσε την πάγια θέση της για αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, χωρίς κηδεμόνες…».

Η ΕΣΕΕ ζητάει να αποκατασταθεί άμεσα και καθολικά το κύρος και η γενική ισχύς της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, ενώ σχετικά με τον κατώτατο μισθό, προτείνει την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού σε δύο χρονικά και ποσοτικά στάδια, τα οποία θα απέχουν τουλάχιστον ένα έτος μεταξύ τους, κατά το πρότυπο των τελευταίων σχετικών Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων (ΕΓΣΣΕ 2008: 680,59 ευρώ, ΕΓΣΣΕ 2010: 751,39 ευρώ).

Στην ίδια κατεύθυνση, υποστηρικτικά της αποκατάστασης του κατώτατου μισθού σε αξιοπρεπή επίπεδα, η ΕΣΕΕ πρότεινε να επανεξεταστεί η πρόταση των εργοδοτών για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών δώδεκα μηνών, αντί για δεκατέσσερις που καταβάλλουν σήμερα εργοδότες και εργαζόμενοι για επιδόματα και δώρα.

Παράλληλα, προτείνει ορισμένα μέτρα για την απορρόφηση του «οικονομικού σοκ» που θα υποστούν οι επιχειρήσεις από την αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως:

– Η επιδότηση της εργασίας αντί της ανεργίας με το επίδομα των 360 ευρώ, θέτοντας ως συνδικαιούχο τον εργοδότη μαζί με τον εργαζόμενο για κάθε νέα θέση εργασίας. Σημειωτέον ότι ένα επίδομα ανεργίας, μπορεί να επιδοτήσει δύο θέσεις εργασίας, χωρίς καμία επιβάρυνση για την επιχείρηση.

– Η εφαρμογή σειράς φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις που διατηρούν και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, καθώς και για τους συνεπείς εργοδότες.

– Η εξέταση περαιτέρω μείωσης του μη μισθολογικού κόστους (εργοδοτικών εισφορών), ώστε να αντισταθμιστεί μέρος της επιβάρυνσης της επιχείρησης. Υπενθυμίζεται ότι το εργοδοτικό μη μισθολογικό κόστος έχει μειωθεί, ανά βήματα, από 28,56% τον Αύγουστο του 2011 στο 24,56% τον Ιούλιο του 2014.

Η ΕΣΕΕ δηλώνει ότι δεν αντιμετώπισε ποτέ φοβικά την αύξηση του κατώτατου μισθού σε 137.000 εργαζόμενους, αφού η εν λόγω κίνηση θα ενισχύσει την κατανάλωση, θα αυξήσει τον τζίρο των επιχειρήσεων και θα επιταχύνει την αύξηση της απασχόλησης, η οποία είναι και το ζητούμενο σήμερα.

ΣΕΤΕ: Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές

Υπέρ της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, τάχθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος. Ο κ. Ρέτσος υποστήριξε ότι το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλό και βρίσκεται στην 34η θέση σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ.

Ανέφερε επίσης ότι κατά τις επόμενες ημέρες και στις νέες διαβουλεύσεις των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) ο ΣΕΤΕ θα παρουσιάσει ολοκληρωμένες προτάσεις για όλα τα θέματα που απασχολούν τον κοινωνικό διάλογο και «όχι μόνο όσα αναφέρονται στις προτάσεις του υπουργού Εργασίας».

Σχόλιο από τη ΝΔ

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό, την ώρα που η χώρα δεν ξέρει τι της ξημερώνει, η κυβέρνηση να επανέρχεται στο ζήτημα της αύξησης του κατώτατου μισθού, δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Οικονόμου, με αφορμή την εξαγγελία της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

«Με τα ταμειακά διαθέσιμα να πιάνουν πάτο, την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό στο ναδίρ και την απειλή της χρεοκοπίας πιο ορατή από ποτέ, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας συνεχίζει την πώληση ψεύτικης ελπίδας στον Έλληνα εργαζόμενο» αναφέρει ο κ. Οικονόμου υπογραμμίζοντας πως «η κυβέρνηση θυσιάζει τα πάντα στο βωμό της επικοινωνίας και των εντυπώσεων».

Απαντώντας κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν πως ο υπεύθυνος της ΝΔ Β. Οικονόμου «φαίνεται ότι μεταγλωττίζει στα ελληνικά τις απόψεις των πιο ακραίων μνημονιακών κύκλων», υπογραμμίζοντας πως διαφωνεί «ακόμα και με την αύξηση του κατώτατου μισθού».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024