Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Με 160 «Σταύρος Δήμας» και 135 «παρών» η πρώτη ψηφοφορία

Με 160 «Σταύρος Δήμας» και 135 «παρών» η πρώτη ψηφοφορία

Τις θετικές ψήφους 160 βουλευτών και 135 «παρών» συγκέντρωσε η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα στην πρώτη ονομαστική φανερή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τον Σταύρο Δήμα ψήφισαν οι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Νταβρής, Χρήστος Αηδόνης, Κατερίνα Μάρκου. «Παρών» από τον Παναγιώτη Μελά. Στις 23 Δεκεμβρίου η δεύτερη ψηφοφορία, στις 29 του μηνός η τρίτη και καθοριστική.

Τις θετικές ψήφους 160 βουλευτών και 135 «παρών» συγκέντρωσε η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα στην πρώτη ονομαστική φανερή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Συνολικά, πέντε από τους ανεξάρτητους και τους ανεξάρτητους δημοκρατικούς βουλευτές ψήφισαν τελικά υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Αντιθέντως, 15 βουλευτές από τη «δεξαμενή» των ανεξάρτητων ψήφισαν «παρών», ενώ τέσσερις βουλευτές απουσίαζαν από τη Βουλή.

Ειδικότερα, τον Σταύρο Δήμα ψήφισαν οι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Νταβρής, Χρήστος Αηδόνης, Κατερίνα Μάρκου.

«Παρών» ψήφισαν οι Βύρων Πολύδωρας, Βασίλης Καπερνάρος, Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Νίκη Φούντα, Βασίλης Οικονόμου, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Παναγιώτης Μελάς, Ραχήλ Μακρή, Θεόδωρος Παραστατίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιάννης Κουράκος, Οδυσσέας Βουδούρης, Μίκα Ιατρίδη, Πάρις Μουτσινάς.

Το «παρών» του Παναγιώτη Μελά ήταν ίσως η μοναδική έκπληξη της ψηφοφορίας, καθώς ο ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ, είχε εκφραστεί υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα.

Εξερχόμενος από τη Βουλή, ο κ. Μελάς ρωτήθηκε εάν τελικώς θα ψηφίσει υπέρ της εκλογής Προέδρου και δήλωσε ότι είναι «προς θετική κατεύθυνση».

Υπενθυμίζεται ότι στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν υπάρχει η συνήθης διάκριση ανάμεσα στο «παρών» και το «όχι».

Όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που είναι προφυλακισμένοι και μεταφέρθηκαν με αστυνομική συνοδεία στη Βουλή, ψήφισαν «παρών».

Από τη διαδικασία απουσίαζε ο βουλευτής Ημαθίας, προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ, Κώστας Γιοβανόπουλος -απουσία που θεωρείται ότι είναι με νόημα.

Επίσης απουσίαζε ο άρτι αποφυλακισθείς, ανεξάρτητος βουλευτής προερχόμενος από τη ΧΑ, Στάθης Μπούκουρας, καθώς και ο συνάδελφός του Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος.

Δικαιολογημένα απών από τη διαδικασία ήταν ο Γιώργος Κασαπίδης. Απούσα ήταν επίσης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννα Χατζησοφιά.

Η επόμενη -δεύτερη- ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή θα γίνει την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι και απαιτούνται επίσης 200 θετικές ψήφοι.

Η τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 29 Δεκεμβρίου με ζητούμενο για την κυβέρνηση τις 180 θετικούς ψήφους.

Δηλώσεις μετά την ψηφοφορία

«Θέλω να συγχαρώ τους ανεξάρτητους βουλευτές που ψήφισαν τον Σταύρο Δήμα» δήλωσε εξερχόμενος από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα να εκλεγεί Πρόεδρος στην τρίτη ψηφοφορία.

«Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό. Η στρατηγική του φόβου κατέρρευσε. Τη διέξοδο θα τη δώσει ο λαός και η Δημοκρατία» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος από την αίθουσα.

Με βάση το σημερινό αποτέλεσμα ανοίγει ο δρόμος για τις εκλογές, εκτίμησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

«Η επιχείρηση τρομοκράτησης των βουλευτών απέτυχε, θα προχωρήσουμε με δημοκρατικές διαδικασίες σε αντικατάσταση της κυβέρνησης» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος, αποχωρώντας από τη Βουλή.

«Με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στήνεται ένας νέος δικομματικός καβγάς» δήλωσε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος μίλησε στη Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση του κόμματος.

«Δήλωση θα κάνω μετά την τρίτη ψηφοφορία» δήλωσε πριν από την έναρξη της διαδικασίας στην Ολομέλεια της Βουλής ο Σταύρος Δήμας.

Διαβάστε επίσης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024