Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πολυτεχνείο: Με 7.000 αστυνομικούς επί ποδός κορυφώνονται οι εκδηλώσεις

Πολυτεχνείο: Με 7.000 αστυνομικούς επί ποδός κορυφώνονται οι εκδηλώσεις

Με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Στη Θεσσαλονίκη, φοιτητές εμπόδισαν στον πρύτανη του ΑΠΘ να καταθέσει στεφάνι. Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ. Έκλεισε ο σταθμός του μετρό στο Πανεπιστήμιο και από τις 14:00 κλείνουν οι σταθμοί: Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής, Αμπελόκηποι.

Με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία κορυφώνονται τη Δευτέρα οι εκδηλώσεις για την 41η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας της ΕΛ.ΑΣ., με 7.000 αστυνομικούς να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Με απόφαση της Αστυνομίας και για λόγους ασφαλείας, έκλεισε ο σταθμός του μετρό στο Πανεπιστήμιο και από τις 14:00 κλείνουν οι σταθμοί: Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής, Αμπελόκηποι.

Επιπλέον με απόφαση του Οργανισμού «Συγκοινωνίες Αθηνών», θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς έως τα ξημερώματα της Τρίτης.

Στη Θεσσαλονίκη, με απόφαση της Τροχαίας, από τις 14:00 θα γίνουν διακοπές και εκτροπή κυκλοφορίας στις οδούς: Εγνατία, Εθν.Αμύνης, Τσιμισκή, Αγ.Δημητρίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ., Καρ. Ντηλ, Βασ. Ηρακλείου, Γ’ Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ.Λαμπράκη, Κ.Καραμανλή.

Επίσης θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Aστυνομικοί θα αναπτυχθούν γύρω από το ΑΠΘ και μπροστά σε γραφεία πολιτικών κομμάτων.

Στο πλαίσιο των μέτρων έχουν επιστρατευτεί και εισαγγελείς, που θα παρακολουθούν την εξέλιξη των διαδηλώσεων.

Αντιπροσωπείες κομμάτων, πρυτανικών αρχών, της τοπικής αυτοδιοίκηση, συνδικαλιστικών και άλλων φορέων κατέθεσαν στεφάνια στο Μνημείο του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη.

Στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ μετείχαν οι βουλευτές Τάσος Κουράκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, του ΚΚΕ ο βουλευτής Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και ο ευρωβουλευτής Σωτήρης Ζαριανόπουλος και της ΔΗΜΑΡ η βουλευτής Ασημίνα Ξηροτύρη.

Μια ομάδα φοιτητών αποδοκίμασε με συνθήματα τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέα Ζαπράνη, όταν κατέθεσε στεφάνι.

Στεφάνια κατέθεσαν, επίσης, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης και ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ Πέτρος Κετικίδης.

Στο ισόγειο της Πολυτεχνικής Σχολής έγινε και η τελετή στη μνήμη του αγωνιστή του αντιδικτατορικού αγώνα Θωμά Βασιλειάδη, στο σημείο που έχει τοποθετηθεί αναμνηστική πλάκα, και το «παρών» έδωσαν συναγωνιστές, φίλοι του και στελέχη της Αριστεράς, ανάμεσα τους ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και η δημοτική σύμβουλος Ρία Καλφακάκου.

Σε επιφυλακή η Αστυνομία και στην Πάτρα, λόγω των εκδηλώσεων για την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 6 το απόγευμα με δύο πορείες: Η μία θα γίνει από φοιτητές, φορείς, συλλόγους από το πρώην Παράρτημα της οδού Κορίνθου και η δεύτερη από το ΠΑΜΕ την ίδια ώρα από την Πλατεία Γεωργίου.

Οι φετινές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στη σκιά των αντιδράσεων που προκλήθηκαν από το λοκάουτ που αποφάσισαν οι πρυτάνεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του κέντρου της Αθήνας, καθώς και της βίαιης καταστολής των κινητοποιήσεων των φοιτητών την Πέμπτη.


(φωτ. Μ.Μυρίλλας/ SOOC)

Οι πύλες του Πολυτεχνείου θα κλείσουν στις 13:00 και θα ακολουθήσει η πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ στις 15:00 από την πλατεία Κλαυθμώνος.

Kλειστοί είναι οι δρόμοι γύρω από το ΕΜΠ έως την πλατεία Κάνιγγος, ενώ τη Δευτέρα θα κλείσουν στην περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασιλίσσης Σοφίας και τους κάθετους δρόμους αυτών.

Από νωρίς το πρωί, εκατοντάδες πολίτες προσέρχονται στο Πολυτεχνείο για να τιμήσουν τους νεκρούς της εξέγερσης του 1973.

Πολλά είναι τα μικρά παιδιά που με τους γονείς ή τους παππούδες τους έρχονται να αφήσουν ένα γαρίφαλο.

Η πόρτα του Πολυτεχνείου είναι καλυμμένη με κόκκινα γαρίφαλα. Πάνω της υπάρχουν ζωγραφιές μικρών παιδιών με μηνύματα για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Ο Παναγιώτης που είναι μαθητής της Γ’ Δημοτικού ήρθε με τον μπαμπά του. «Ήρθα να δω την πόρτα που γκρέμισε το τανκς και να αφήσω ένα λουλούδι για τα παιδιά που τότε αγωνίστηκαν για την ελευθερία» λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και ο μπαμπάς του προσθέτει: «τον έφερα να δει από κοντά τι συνέβη στο Πολυτεχνείο. Στο σχολείο κάνουν απλώς μία γιορτή, τίποτα περισσότερο».

Στον χώρο του Πολυτεχνείου βρέθηκε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η οποία ανέφερε σε δηλώσεις της: «Η ελευθερία και η δημοκρατία είναι πολύ ακριβές για να νομίζουμε ότι άπαξ κερδίσαμε. Πριν 41 χρόνια κάποια παιδιά ανέβηκαν στις ταράτσες, την Πέμπτη κάποια παιδιά διεκδίκησαν κάποιο πλακόστρωτο. Θέλω να πω στους νέους και τις νέες ότι τα λάικ, τα τουίτς και τα ποσταρίσματα δεν είναι αρκετά».

Νωρίτερα, στεφάνι κατέθεσε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από τους Δημήτρη Βίτσα, γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, τον Νίκο Βούτση γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τον Ιάσωνα Καλαθά, από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, Γραμματέα Σπουδάζουσας.

Σε δηλώσεις του στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ο κ. Βούτσης είπε: «Θυμάμαι την εξέγερση του Νοέμβρη, τους αγώνες του λαού μας. Ενθαρρύνουμε και τιμάμε τους αγώνες του σήμερα για μια νέα μεταπολίτευση, έτσι ώστε ο λαός μας να φύγει από την κατάντια που τον έχουν σπρώξει. Τιμάμε τους αγώνες που είναι για τη μνήμη απέναντι στη λήθη».

Αναλυτικά οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σταδιακές διακοπές της κυκλοφορίας θα πραγματοποιούνται τη Δευτέρα από τις 14:00 στους δρόμους:

  • 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κοδριγκτώνος και Πανεπιστημίου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο
  • Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο
  • Πλατεία Ομονοίας
  • Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και της οδού Σταδίου
  • Σταδίου, σε όλο το μήκος της καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο
  • Πλατεία Συντάγματος
  • Β. Γεωργίου Α’
  • Λεωφόρο Β. Σοφίας, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) έως το ξενοδοχείο «HILTON» και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο
  • Ακαδημίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο
  • Γέλωνος, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Δορυλαίου και Π. Κόκκαλη
  • Π. Κόκκαλη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Γέλωνος και της Λ. Β. Σοφίας
  • Δορυλαίου, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Π. Κυριακού και της Λ. Β. Σοφίας
  • Λεωφόρο Β. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο
  • Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της, καθώς και στις κάθετες οδούς έως την πρώτη παράλληλο
  • Λεωφόρο Συγγρού, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Αθ. Διάκου και της Λ. Αμαλίας
  • Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς), στο τμήμα της μεταξύ της Ιεράς Οδού και της Πλ. Ομονοίας
  • Αθηνάς
  • Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αθηνάς και Π. Τσαλδάρη (Πειραιώς)
  • Τσόχα
  • Σούτσου, στο τμήμα της μεταξύ της Πλ. Μαβίλη και της οδού Τσόχα
  • Ζαχάρωφ, στο τμήμα της μεταξύ των Λ. Αλεξάνδρας και Λ. Β. Σοφίας
  • Λεωφόρο Κηφισίας, στο τμήμα της μεταξύ των Λ. Κατεχάκη και Λ. Αλεξάνδρας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα
  • Λεωφόρο Μεσογείων, στο τμήμα της μεταξύ της Λ. Κατεχάκη και της οδού Φειδιππίδου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα
  • Φειδιππίδου, στο τμήμα της μεταξύ των Λ. Μεσογείων και Λ. Β. Σοφίας
  • Μιχαλακοπούλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Φειδιππίδου και Σπ. Μερκούρη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Λεωφόρο Β. Κωνσταντίνου, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Κηφισιά
  • Αρδηττού, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Λ. Β. Κων/νου

Επίσης, δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των οχημάτων σε δρόμους στην ευρύτερη περιοχή της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Η Τροχαία παρακαλεί τους οδηγούς «να αποφύγουν την κίνηση και στάθμευση των οχημάτων τους στους χώρους των εκδηλώσεων, της διαδρομής της πορείας και πέριξ της Πρεσβείας των ΗΠΑ, τόσο για την εξυπηρέτησή τους, όσο και για την αποτροπή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων».

Διαβάστε επίσης:

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024