Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέους θησαυρούς φέρνει στο φως η κατάδυση στο ναυάγιο των Αντικυθήρων

Νέους θησαυρούς φέρνει στο φως η κατάδυση στο ναυάγιο των Αντικυθήρων

Πολύ σημαντικά χαρακτηρίζονται μεν, μυστικά παραμένουν δε τα ευρήματα της ενάλιας ανασκαφικής έρευνας στο ναυάγιο των Αντικυθήρων. Ανακοινώσεις πρόκειται να γίνουν μέσα στις επόμενες ημέρες από κυβερνητικά χείλη.

Πολύ σημαντικά χαρακτηρίζονται μεν, μυστικά παραμένουν δε τα ευρήματα της ενάλιας ανασκαφικής έρευνας στο ναυάγιο των Αντικυθήρων.

Πλήθος επιστημόνων και εκπροσώπων του Τύπου είχαν κληθεί σε ειδική εκδήλωση χθες στα Κύθηρα για την παρουσίαση της ανασκαφικής σοδειάς από τις υποθαλάσσιες έρευνες που ξεκίνησαν στις 15 Σεπτεμβρίου.

Τελικά αρχαιολόγοι δύτες τόσο από την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων, όσο και από το ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης, συμμετέχοντες φορείς, χορηγοί και τοπικοί άρχοντες κράτησαν το στόμα τους κλειστό. Ο λόγος, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», Πάνος Λασκαρίδης, – εκ των χορηγών της αρχαιολογικής αποστολής– η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού απαγόρευσε την προγραμματισμένη ανακοίνωση, ώστε η παρουσίαση των ευρημάτων να γίνει στην Αθήνα τις προσεχείς ημέρες, από τον ίδιο τον υπουργό Κώστα Τασούλα.

Σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις οι ανακοινώσεις θα μετατεθούν για τις 9 Οκτωβρίου, ημερομηνία που πιθανότατα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφθεί το νησί για να ενημερωθεί σχετικά με την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών – επίσκεψη που αρχικά επρόκειτο να γίνει σήμερα, Σάββατο αλλά αναβλήθηκε εν όψει της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης που ξεκινάει τη Δευτέρα στη Βουλή.

Τα ευρήματα, πάντως, χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς σημαντικά και τα συμπεράσματα ακόμη σημαντικότερα.

Οι ενδείξεις δείχνουν ότι το ρωμαϊκής εποχής ναυάγιο από το οποίο προέρχονται τόσο ο διάσημος και αινιγματικός μηχανισμός των Αντικυθήρων, όσο και ο εντυπωσιακός χάλκινος Έφηβος έχουν να δώσουν πολλές πολύτιμες πληροφορίες, ενώ οι αρχαιολόγοι κάνουν λόγο και για εντοπισμό μεγάλου μεγέθους χάλκινων αγαλμάτων.

Στη σύγχρονη έρευνα χρησιμοποιήθηκαν και σύγχρονα μέσα –οι ισχυρότεροι σύμμαχοι των δυτών και των αρχαιολόγων που επιχειρούν τη νέα εξερεύνηση είναι το ρομπότ χαρτογράφησης Sirius και η επαναστατική στολή Exosuit -ουσιαστικά ένας εξωσκελετός από αλουμίνιο, η οποία τους επιτρέπει να παραμείνουν για πολύ περισσότερη ώρα και να κινηθούν πιο άνετα σε πολύ μεγάλα βάθη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024