Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Δωρεάν σε συμβεβλημένους γιατρούς» όσο μένουν κλειστά τα πολυιατρεία

«Δωρεάν σε συμβεβλημένους γιατρούς» όσο μένουν κλειστά τα πολυιατρεία

Τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ δεν κλείνουν, θα ξανανοίξουν σε ένα μήνα, και στο διάστημα αυτό οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται δωρεάν από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων και Κέντρα Υγείας, αναφέρει το υπουργείο Υγείας σε διευκρινιστικό του σημείωμα για τις αλλαγές που τέθηκαν σε ισχύ.

Τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ δεν κλείνουν, θα ξανανοίξουν σε ένα μήνα, και στο διάστημα αυτό οι ασφαλισμένοι θα εξυπηρετούνται δωρεάν από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων και Κέντρα Υγείας, αναφέρει το υπουργείο Υγείας σε διευκρινιστικό του σημείωμα για τις αλλαγές που τέθηκαν σε ισχύ.

Στο διάστημα του ενός μηνός που θα διαρκέσει η μετάβαση των πολυιατρείων στο νέο φορέα, ως Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, οι πενταψήφιοι τηλεφωνικοί αριθμοί για ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ θα απενεργοποιηθούν.

Σημειώνεται επίσης, ότι η χορήγηση όλων των ακριβών φαρμάκων συνεχίζεται κανονικά και γίνεται όπως και πριν, μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Σε ό,τι αφορά τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), στις επιτροπές των οποίων συμμετείχαν γιατροί του ΕΟΠΥΥ, διευκρινίζεται ότι έχει υπογραφεί τροπολογία για μετακίνηση γιατρών του ΕΟΠΥΥ στις επιτροπές των ΚΕΠΑ, ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία τους.

Επίσης, με νόμο του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, έχει εγκριθεί μέχρι και τον Απρίλιο η χορήγηση συντάξεων και επιδομάτων όσων έχασαν τα ραντεβού τους λόγω της απεργίας, ενώ προγραμματίζεται ετεροχρονισμένος έλεγχος από τα ΚΕΠΑ μόλις αποκατασταθεί η λειτουργία τους.

Το υπουργείο Υγείας επαναλαμβάνει ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις, επισημαίνοντας όμως ότι πιθανώς να υπάρξουν αποχωρήσεις καθώς οι γιατροί θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ της απασχόλησής τους στο Δημόσιο, όπως οι συνάδελφοί τους του ΕΣΥ, και της διατήρησης του ιδιωτικού τους ιατρείου.

Για όποια κενά δημιουργηθούν στη στελέχωση των γιατρών, το υπουργείο αναφέρει ότι θα καλυφθούν σε πρώτη φάση από συμβασιούχους και επικουρικούς, δίνοντας έτσι το δικαίωμα εργασίας και σε νέους γιατρούς.

Κόντρα με τους γιατρούς

Στο μεταξύ, έλαβε αργά το απόγευμα της Δευτέρας αριθμό το ΦΕΚ του νόμου που μετατρέπει τον ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας, με το πρωτοβάθμιο δίκτυο να περνάει πλέον στο ΕΣΥ και τις υγειονομικές περιφέρειες. Ο επίμαχος νόμος δημοσιεύτηκε το βράδυ και οι 8.500 γιατροί και οι εργαζόμενοι των πολυιατρείων τίθενται από την Τρίτη σε διαθεσιμότητα.

Το γεγονός ότι ο νόμος που αλλάζει το καθεστώς λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ δεν είχε ακόμη δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως επικαλούνταν πολλοί γιατροί και εργαζόμενοι του Οργανισμού, που αρνούνταν να παραδώσουν τα πολυιατρεία.

Το πρωί, γιατροί και κάτοικοι εμπόδισαν το κλιμάκιο του ΕΟΠΥΥ να σφραγίσει το παράρτημα του Κάτω Χαλανδρίου, ενώ ίδια εικόνα επικράτησε και στο πολυϊατρείο της Δάφνης, με τους γιατρούς όχι μόνο να μπλοκάρουν τη διαδικασία, αλλά να υποστηρίζουν ότι θα λειτουργήσουν το πολυϊατρείο κατά τη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου του ενός μηνός ως κοινωνικό ιατρείο.

Συνολικά, περίπου 20 από τις 100 μονάδες δεν παραδόθηκαν, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ να διαμηνύει «ό,τι παραδώσαμε παραδώσαμε», επικαλούμενη την ένταξη των γιατρών και των εργαζομένων του Οργανισμού από αύριο σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

«Για οριστική ταφόπλακα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αφήνοντας έωλους χιλιάδες γιατρούς και εκατομμύρια ασθενείς» κάνει λόγο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), και καλεί τους συμβεβλημένους γιατρούς-μέλη του «να αναστείλουν τώρα τις συμβάσεις τους, οι οποίες ούτως ή άλλως τον επόμενο μήνα καταργούνται και να συνταχθούν, ολοι μαζί, σε μια πανιατρική προσπάθεια διεκδίκησης της επιβίωσής τους μέσα από συλλογικές συμβάσεις».

Παράλληλα, ο ΙΣΑ καλεί τους γιατρούς να δώσουν το «παρών» την Τετάρτη στις 13:00 στην Πανιατρική-Πανυγειονομική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που προγραμματίζει στα κεντρικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ (Λ.Κηφισίας 39)

«Το κλείσιμο των μονάδων του ΕΟΠΠΥ δεν είναι μεταρρύθμιση. Είναι απορρύθμιση, που υπονομεύει εκ των πραγμάτων τις όποιες προοπτικές για την εφαρμογή ενός ρεαλιστικού μεταρρυθμιστικού σχεδίου» σχολίασε η ΔΗΜΑΡ.

«Οι λαϊκές οικογένειες, οι ασθενείς δεν πρέπει να πιστέψουν τα ψέματα της κυβέρνησης, ότι το κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ αποτελεί αναγκαίο προσωρινό μέτρο, προκειμένου να υλοποιήσει το σχέδιο για την ανάπτυξη των δημόσιων υπηρεσιών ΠΦΥ, που δήθεν θα λύσει τις ανάγκες της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και των υπηρεσιών πρόληψης», αναφέρει το ΚΚΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024