Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρωτοβουλίες και συμμαχίες υγείας στην Αθήνα της κρίσης

Πρωτοβουλίες και συμμαχίες υγείας στην Αθήνα της κρίσης

Ξενώνας αστέγων από τους Γιατρούς του Κόσμου, κινητές μονάδες από το ΚΕΕΛΠΝΟ και δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι μερικές από τις... πρώτες βοήθειες που προσφέρονται στην Αθήνα της κρίσης. Τα θέματα της δημόσιας υγείας βρίσκονται πλέον στην πρώτη γραμμή των πρωτοβουλιών του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ένας κόμβος συνάντησης ανθρώπων και φορέων που θέλουν να βοηθήσουν όσους το έχουν ανάγκη.

Ξενώνας αστέγων από τους Γιατρούς του Κόσμου, κινητές μονάδες από το ΚΕΕΛΠΝΟ και δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι μερικές από τις… πρώτες βοήθειες που προσφέρονται στην Αθήνα της κρίσης.

Τα θέματα της δημόσιας υγείας βρίσκονται πλέον στην πρώτη γραμμή των πρωτοβουλιών του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ένας κόμβος συνάντησης ανθρώπων και φορέων που θέλουν να βοηθήσουν όσους το έχουν ανάγκη, όπως υπογραμμίστηκε στην ημερίδα κοινωνικής πολιτικής και υγείας που έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Η ιστορία των Γιατρών του Κόσμου ξεκίνησε πριν από 23 χρόνια. Σύντομα η οργάνωση θα λειτουργήσει έναν ξενώνα αστέγων στο κέντρο της Αθήνας. Επίσης, θα δώσει πλήρη οδοντιατρική θεραπεία, όπως γίνεται στα δημοτικά ιατρεία, στις φτωχότερες ομάδες του πληθυσμού, προσφέροντας σε μικρή κλίμακα και υπηρεσίες οδοντιατρικής.

Επίσης, οι γιατροί σκοπεύουν να «εκμεταλλευτούν το δίκτυο των 100 γυναικείων οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, ώστε να ενημερώσουν τις γυναίκες για την αναγκαιότητα των προσυμπτωματικών ελέγχων για τον καρκίνο.

Ο διπλασιασμός των παρεχόμενων δωρεάν εξετάσεων, αλλά και η διενέργεια μιας ολοκληρωμένης εκστρατείας ενημέρωσης και εκπαίδευσης είναι στα σχέδια του δήμου σε συνεργασία με τους επιστήμονες και το προσωπικό του νοσοκομείου.

Η συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά τις καθημερινές επισκέψεις των κινητών μονάδων σε πλατείες της πόλης, όπως Ομόνοια, Βάθη, Κουμουνδούρου, Τοσίτσα, Καραϊσκάκη, Άρεως, Κανάρη και τον τελευταίο καιρό η Ακαδημίας. Η κινητή μονάδα είναι ένα βαν επανδρωμένο από έναν ιατρό, έναν νοσηλευτή και έναν ψυχολόγο, οι οποίοι παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε όσους έχουν ανάγκη. Επίσης, στις κινητές μονάδες γίνονται εμβολιασμοί για τη γρίπη, καθώς επίσης όταν υπάρχει δυνατότητα αιμοληψίες για AIDS και ηπατίτιδα Β.

Ο δεύτερος άξονας συνεργασίας είναι το λεγόμενο street work, δηλαδή ομάδες πέντε ατόμων που κυκλοφορούν, κυρίως πεζή μεταμεσονύκτιες ώρες για να προσφέρουν βοήθεια σε ευάλωτα άτομα.

Οι ομάδες αυτές μοιράζουν ενημερωτικά φυλλάδια σε διάφορες γλώσσες ή όταν έχουν τη δυνατότητα μιλούν για τη χρήση του προφυλακτικού, την ασφαλή σεξουαλική επαφή και τις βλαβερές συνέπειες της κοινής χρήσης μιας σύριγγας.

Επίσης, ο Κόμβος Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων έχει εξυπηρετήσει 10.000 άτομα σε αγαθά, είδη διατροφής, ρουχισμό και παιχνίδια. Στον δεύτερο όροφο της εγκατάστασης στον Σταθμό Λαρίσης θα δοθεί η δυνατότητα σε ΜΚΟ, όπως οι Γιατροί του Κόσμου και η PRAKSIS, να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας και φύλαξης παιδιών.

Η ημερίδα έκλεισε με τη συμβολική υπογραφή μνημονίων συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων με τον Εθνικό Οργανισμό Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), την 1η Υγειονομική Περιφέρεια και την οργάνωση «Σύμμαχοι Υγείας». Στόχος των τριών αυτών συνεργασιών είναι η εθελοντική ενίσχυση των υπαρχουσών δομών του δήμου με ιατρικό προσωπικό για την όσο το δυνατόν πληρέστερη ιατρική κάλυψη των φτωχών και ευάλωτων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024