Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συνεργασία συμφώνησαν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες

Συνεργασία συμφώνησαν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες

Συμφωνία σε τρία βασικά ζητήματα επιτεύχθηκε μεταξύ του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρα και του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π.Καμμένου. Με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο κατά της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό θα ζητηθεί η διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την Κύπρο και θα προσκληθεί να δώσει απαντήσεις ο διοικητής της ΤτΕ Γ.Προβόπουλος. Παράλληλα, τα δύο κόμματα συμφώνησαν να συνεργαστούν εντατικότερα μέσα στη Βουλή.

Συμφωνία σε τρία βασικά ζητήματα επιτεύχθηκε μεταξύ του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρα και του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π.Καμμένου κατά τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής στη Βουλή.

Με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να συγκροτήσουν κοινό πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο κατά της κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό θα ζητηθεί η διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την Κύπρο και θα προσκληθεί να δώσει απαντήσεις ο διοικητής της ΤτΕ Γ.Προβόπουλος. Παράλληλα, τα δύο κόμματα συμφώνησαν να συνεργαστούν εντατικότερα μέσα στη Βουλή.

Ειδικότερα, συμφωνήθηκε η συνεργασία των δυο κομμάτων για την πρόσκληση στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Προβόπουλο την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή, προκειμένου να απαντήσει στα όσα υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ ότι ζητήθηκε οικονομική βοήθεια απο την Ελλάδα ύψους 2 δισ. ευρω και ότι ο κ.Προβόπουλος δεν συναίνεσε.

Δεύτερο σημείο της συμφωνίας ήταν η συνεργασία για τη δημιουργία ενός κοινού κοινωνικού και πολιτικού μετώπου κατά της κυβέρνησης, με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο, στο πλαίσιο του οποίου θα ζητηθεί απο την κυβέρνηση η διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών.

Τρίτο σημείο συμφωνίας είναι η συνεργασία των δυο κομμάτων απέναντι στην κυβέρνηση, προκειμένου να ασκηθεί πίεση ώστε η Βουλή -όπως είπαν κι οι δυο αρχηγοί- να συζητά επί νομοσχεδίων κι όχι επί νομοθετικών ρυθμίσεων.

Αμφότεροι υποστήριξαν ότι η συγκεκριμένη στάση της κυβέρνησης «καταργεί την κοινοβουλευτική δημοκρατία και παραβιάζει το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής».

Διαφωνία σημειώθηκε επί της πρότασης μομφής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κατά του υπουργού Οικονομίας Γ.Στουρνάρα, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υιοθετεί, ενώ συνεργάτες του κ. Τσίπρα μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ παρέπεμψαν τη συγκεκριμένη διαδικασία στο μέλλον.

Το μήνυμα που έστειλε ο Π. Καμμένος ήταν ότι «η Κύπρος δεν είναι μακριά», ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για τη στάση που επέδειξε έναντι της νήσου, υποστηρίζοντας ότι «αντί να συμπαρασταθεί στο περήφανο «όχι» του κυπριακού λαού, στην πραγματικότητα συμπαρίσταται στην κ. Μέρκελ και στο Eurogroup, στις ασφυκτικές πιέσεις και τους εκβιασμούς απέναντι στην Κύπρο».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «ιστορική» την απόφαση της Κυπριακής Βουλής, γιατί «αναδεικνύει ότι υπάρχει δυνατότητα διαπραγματευσης και κατακτήσεων, πέρα κι έξω από τις ασφυκτικές πιέσεις της Τρόικας και αυτή τη στιγμή στην Κύπρο μπορεί να υπάρξει λύση έξω απο τους εκβιασμούς της Τρόικας».

Οι δύο αρχηγοί παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές, ιδεολογικού κυρίως περιεχομένου, μεταξύ των δυο κομμάτων, αλλά «αυτό που είναι αναγκαίο τούτη την ώρα, είναι να υπάρξει μια πλατιά παλλαϊκή συσπείρωση ένα πλατύ μέτωπο πέρα και έξω απο πολιτικά κόμματα, ένα μέτωπο συμπαράστασης στον κυπριακό λαό», όπως είπε ο κ. Τσίπρας.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Ο ελληνικός λαός να αναδείξει ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη της, ότι δεν εκφράζεται απο τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης και αυτή την προσπάθεια θα την αναλάβουμε απο κοινού, προκειμένου αυτό το μέτωπο να εκφραστεί και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, κυρίως, όμως, στο κοινωνικό».

Εξάλλου, ο Π.Καμμένος τόνισε ότι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν από κοινού οι δυο αρχηγοί στον κυπριακό ελληνισμό είναι ότι «η Κύπρος δεν είναι μακριά και ότι οι Έλληνες της Κύπρου δεν είναι μόνοι τους. Είμαστε όλοι μαζί. Να σταθούμε δίπλα στην μεγάλη απόφαση του κυπριακού ελληνισμού και της Βουλής, να πει ένα «όχι» απέναντι στις απειλές της τρόικας και της κ. Μέρκελ, που συνεχίστηκαν και σήμερα, λέγοντας ότι «τελειώνει η υπομονή» η δική της, αλλά και εκπροσωπώντας και την ελληνική κυβέρνηση».

Ο ίδιος επιτέθηκε στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι «απεδείχθη απο τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ, σήμερα, ότι αρνήθηκε (η Ελλάδα) να δώσει τα 2 δισ. ευρω, ενώ είχαν κουρευτεί 5 δισ. απο το έγκλημα του PSI, προκειμένου να μην φτάσει στο σημείο αυτό η κυπριακή οικονομία και να μην φτάσει η απόφαση του Eurogroup και η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε».

ΝΔ: Συνάντηση κορυφής

«Επιτέλους, ο κ. Τσίπρας έγινε δεκτός από τον μόνο Έλληνα πολιτικό που θα μπορούσε να κατανοήσει σε τέτοιο βάθος τις απόψεις του» αναφέρεται στο σχόλιο του γραφείου Τύπου της ΝΔ.

ΠΑΣΟΚ: Οι «τζάμπα μαγκιές» δεν οδηγούν πουθενά

«Οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος είναι ίσως οι μόνοι στην Ελλάδα που δεν αντιλαμβάνονται τι μας διδάσκει η δραματική εμπειρία που ζει η Κύπρος», αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι «η ημέρα και το θέμα που διάλεξαν προκειμένου να δηλώσουν την σύγκλισή τους θα τους καταδιώκει ως ακραίο παράδειγμα εθνικής ανευθυνότητας, πολιτικής πρόκλησης και κακών αντανακλαστικών».

«Τι παραπάνω θέλουν άραγε να συμβεί προκειμένου να αντιληφθούν ότι οι «τζάμπα μαγκιές» τους ούτε στην Ελλάδα οδηγούν πουθενά ούτε στην Κύπρο προσφέρουν καλές υπηρεσίες;» διερωτάται το ΠΑΣΟΚ.

ΚΚΕ: «Οι μάσκες έπεσαν»

«Οι μάσκες έπεσαν! Η πολιτική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο κοινοβούλιο και κυρίως στο κοινωνικό επίπεδο, με πρόσχημα τη συμπαράσταση στον κυπριακό λαό, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα με πολιτική υπέρ των μονοπωλίων, αφού δεν διστάζει να συνεργαστεί και με εθνικιστές. Υλοποιείται η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ για κυβέρνηση από τη «λαϊκή δεξιά» μέχρι την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το «νέο» ΠΑΣΟΚ βήμα το βήμα διαμορφώνεται. Άραγε τι είδους διαπραγμάτευση λένε στον κυπριακό λαό να κάνει; Μήπως τύπου «σχεδίου Ανάν», που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένθερμος υποστηρικτής του; Ή συνεργασία με τον «αντιιμπεριαλιστή» Πούτιν; » σχολιάζει το ΚΚΕ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024