Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χιονοστιβάδα προβλημάτων στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της κακοκαιρίας

Χιονοστιβάδα προβλημάτων στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της κακοκαιρίας

Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα από την Πέμπτη, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τους θυελλώδεις ανέμους και τα χιόνια στα ορεινά και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια και κεντρικά. Στην Αττική σημειώνονται κατά περιόδους ισχυρές βροχοπτώσεις, ενώ το βράδυ δεν αποκλείεται να χιονίσει στην Πάρνηθα. Εκατοντάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν λόγω χιονοθύελλας στην Εγνατία στο ρεύμα από Θεσσαλονίκη προς Ιωάννινα. Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία, από  Μακεδονία προς Ήπειρο και στα δύο ρεύματα, διακόπηκε λίγο μετά τις 8.30 μ.μ. λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης.

Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα από την Πέμπτη, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τους θυελλώδεις ανέμους και τα χιόνια στα ορεινά και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια και κεντρικά. Στην Αττική σημειώνονται κατά περιόδους ισχυρές βροχοπτώσεις, ενώ το βράδυ δεν αποκλείεται να χιονίσει στην Πάρνηθα.

Εκατοντάδες αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν λόγω χιονοθύελλας στην Εγνατία στο ρεύμα από Θεσσαλονίκη προς Ιωάννινα, στο τμήμα μεταξύ Κοζάνης και Καλαμιών. Δύο πούλμαν θα μεταφέρουν τους επιβάτες των αυτοκινήτων, προκειμένου να διανυκτερεύσουν στην Κοζάνη.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εγνατία, από τη Μακεδονία προς την Ήπειρο, διακόπηκε λίγο μετά τις 8.30 μ.μ. λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης. Συνεργεία υπαλλήλων, πυροσβέστες και ιδιώτες, με εκχιονιστικά και άλλα μηχανήματα, δίνουν μάχη για να ανοίξουν το δρόμους.

Επίσης, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, διεκόπη η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο δρόμο Λαμίας – Δομοκού προς Καρδίτσα και Τρίκαλα, από το 12ο χιλιόμετρο. Περιπολικά της αστυνομίας έχουν απαγορεύσει την άνοδο των οχημάτων προς Δομοκό, Καρδίτσα και Τρίκαλα για να δοθεί η δυνατότητα στα εκχιονιστικά μηχανήματα να καθαρίσουν το χιόνι από το δρόμο και παράλληλα να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό αυτοκινήτων που έχουν ακινητοποιηθεί στο ρεύμα καθόδου προς Λαμία.

Το πλέον επικίνδυνο τμήμα του δρόμου είναι από το 12ο έως το 22 χλμ όπου εκτός από την χιονόπτωση, οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν μετατρέψει το οδόστρωμα σε… πίστα πατινάζ.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο νομό Ευρυτανίας, όπου οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε όλο το οδικό δίκτυο. Λόγω της κακοκαιρίας δεν λειτουργούν τα σχολεία σε ολόκληρο τον νομό.

Από το πρωί ματαιώθηκαν όλες οι πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης λόγω της χαμηλής νέφωσης που επικρατεί και δεν επιτρέπει στα αεροσκάφη να προσεγγίζουν το διάδρομο προσγείωσης.

Επίσης, αλυσίδες χρειάζονται στο ορεινό οδικό δίκτυο των νομών Φλώρινας, Κοζάνης, Καστοριάς και Γρεβενών, καθώς και στην εθνικό οδό Θεσσαλονίκης-Σερρών από το 300ό χιλιόμετρο.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο πολιτικής προστασίας του νομού Σερρών Γιώργο Παπαδόπουλο, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται όσοι οδηγοί κινούνται προς Βροντού, στο χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά, προς τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα στο ύψος της γέφυρας Πετριτσίου και προς τις ακριτικές περιοχές του Αγγίστρου και του Πετριτσίου.

Το κύμα κακοκαιρίας πλήττει κυρίως τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία, ενώ έντονα καιρικά φαινόμενα προβλέπονται, επίσης, για το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Στην Καρδίτσα 29 χωριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης.

Στην Κεντρική Μακεδονία, αντιολισθητικές αλυσίδες λόγω χιονόπτωσης ή παγετού χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται προς τα χιονοδρομικά κέντρα «Καϊμάκτσαλαν» στο όρος Βόρας, Σέλι και «3-5 Πηγάδια». Εξάλλου, με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στα ορεινά των Τρικάλων και της Καρδίτσας. Την ίδια ώρα, καθαροί είναι οι δρόμοι στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται αυτή την ώρα η κυκλοφορία των οχημάτων επί της εθνικής οδού Σερρών – Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την τροχαία Σερρών, ενώ απαραίτητες για όλα τα οχήματα είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες για τους οδηγούς που κινούνται στο οδικό δίκτυο Σερρών – Λαϊλιά και Σερρών – Βροντούς, λόγω της χιονοθύελλας που επικρατεί στις ορεινές περιοχές.

Το βράδυ της Πέμπτης αναμένεται να χιονίσει στα βόρεια και δυτικά ορεινά και της Αττικής, ενώ χιονοπτώσεις σημειώνονται σε περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη (Χορτιάτης, Περιστερά, Λιβάδι, Άσσηρος κ.ά.).

Μέσα στην πόλη σημειώνονται βροχοπτώσεις, με την θερμοκρασία να έχει υποχωρήσει αισθητά. Κλειστός είναι για τα αυτοκίνητα ο επαρχιακός δρόμος Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου.

Αναλυτική ενημέρωση για τα σημεία όπου σημειώνονται διακοπές κυκλοφορίας, εδώ

Μετ’ εμποδίων οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες


Λόγω των ισχυρών ανέμων απαγορεύθηκε το πρωί ο απόπλους από Πειραιά (και για Αργοσαρωνικό), Ραφήνα και Λαύριο.

Το απόγευμα ήρθη το απαγορευτικό από τα παραπάνω λιμάνια. Ωστόσο, από τον Αργοσαρωνικό δεν αναχωρούν δελφίνια, αλλά μόνο συμβατικά πλοία.

Κλειστή είναι η πορθμειακή γραμμή Πρίνου – Καβάλας, μόνο με κλειστού τύπου γίνονται τα δρομολόγια στην γραμμή Κεραμωτή – Θάσο.

Ανοικτά τα υπόλοιπα πορθμεία.

Οι ενισχυμένοι άνεμοι στα πελάγη και κυρίως στο Αιγαίο, που είτε ως νοτιάδες την Πέμπτη, είτε ως βοριάδες την Παρασκευή, θα φτάνουν τα 8 με 9 μποφόρ. Όσοι έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν πρέπει να επικοινωνούν με τις κατά τόπους Λιμενικές Αρχές.

Βελτίωση από την Παρασκευή

Στην Αττική ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει βελτίωση από το μεσημέρι της Παρασκευής και η μέγιστη θερμοκρασία μέχρι και τα Χριστούγεννα αναμένεται να φτάσει τους 11 ώς 12 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί στην υπόλοιπη χώρα αλλά βαθμιαία θα παρουσιάσει ύφεση σε όλη τη δυτική Ελλάδα και από το απόγευμα στη βόρεια χώρα. Στην Αττική τα φαινόμενα θα είναι έντονα κυρίως τις πρωινές ώρες, ενώ το απόγευμα θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2-8 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν νεφώσεις με χιονόνερο και οι θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 3 βαθμούς Κελσίου.

    Το Σάββατο, παραμονή Χριστουγέννων, αναμένεται σταδιακή ύφεση της κακοκαιρίας και στην υπόλοιπη χώρα. Ωστόσο, οι χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Παγετός κατά τις πρωινές και νυχτερινές ώρες που στα βόρεια της χώρας θα είναι ισχυρός.

    Τα Χριστούγεννα στην Αττική αναμένονται νεφώσεις, ενώ ίδιο θα είναι το σκηνικό του καιρού τουλάχιστον ώς την Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου. Σε χαμηλά επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία.

    Νεφώσεις θα επικρατήσουν τα Χριστούγεννα και στη Θεσσαλονίκη και βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου.

    Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από το in.gr.

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

    Sports in

    O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

    Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024