Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συμπονετικοί αρουραίοι απελευθερώνουν τους συντρόφους τους από το κλουβί

Συμπονετικοί αρουραίοι απελευθερώνουν τους συντρόφους τους από το κλουβί

Ακόμα και τα ταπεινά τρωκτικά ξέρουν από αλτρουισμό, αποικαλύπτουν πειράματα που δημοσιεύονται στο Science: αρουραίοι έσπευδαν να απελευθερώσουν συντρόφους τους από το κλουβί ακόμα κι αν χρειαζόταν να στερηθούν έναν δελεαστικό μεζέ.

Αν και ο περισσότερος κόσμος πιστεύει ότι είναι από τα πιο κακά όντα στον πλανήτη, όπως αποδεικνύεται, οι αρουραίοι έχουν μια πολύ καλή πλευρά που θα ζήλευαν πολλοί άνθρωποι: διαθέτουν αλτρουιστική συμπεριφορά και μάλιστα ιδιαίτερα ανεπτυγμένη. Πειράματα που έγιναν στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι αρουραίοι σπεύδουν να βοηθήσουν άλλα ποντίκια που βρίσκονται σε κίνδυνο ενώ επίσης μοιράζονται μαζί τους την τροφή τους.

Τα πειράματα διεξήγαγαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγου οι οποίοι φυλάκισαν κάποιους αρουραίους σε κλουβιά και κοντά τους άφησαν άλλους αρουραίους στους οποίους παρείχαν πλήρη ελευθερία. Είδαν ότι οι «ελεύθεροι» αρουραίοι πήγαιναν και έβγαζαν από το κλουβί τους τα φυλακισμένα.

Οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι όταν απέτυχαν να αποσπάσουν την προσοχή των ελεύθερων αρουραίων προσφέροντας τους τροφή. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι αρουραίοι δεν δελεάστηκαν και πήγαν να απελευθερώσουν τους άλλους φυλακισμένους αρουραίους πριν ασχοληθούν με την τροφή.

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις κάποιοι αρουραίοι επέδειξαν ακόμη πιο αλτρουιστική συμπεριφορά «καπαρώνοντας» πρώτα την τροφή που τους προσφέρθηκε και πηγαίνοντας στη συνέχεια να ελευθερώσουν τους φυλακισμένους αρουραίους και να μοιραστούν μαζί τους την τροφή τους.

«Η δήλωση που κάνουν οι αρουραίοι είναι ότι η ελευθερία τους είναι το ίδιο σημαντική με την απόκτηση τροφής. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή ανακάλυψη» αναφέρει η Πέγκι Μέισον, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science.

Βήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024