Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ωρολογιακή βόμβα για τη δημόσια υγεία η κατάσταση σε περιοχές του Κέντρου

Ωρολογιακή βόμβα για τη δημόσια υγεία η κατάσταση σε περιοχές του Κέντρου

Tραγική από υγειονομικής άποψης είναι η κατάσταση στο Κέντρο της Αθήνας, όπου οι αρμόδιοι φορείς διαπιστώνουν δραματική αύξηση της πορνείας ακόμα και από ιερόδουλες μικρής ηλικίας, αύξηση της φυματίωσης επιθετικής μορφής, των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, μερική αύξηση των κρουσμάτων μετάδοσης του ιού HIV και σημαντική αύξηση της ηπατίτιδας C και Β. Το θέμα συζητήθηκε στη Διακομματική Επιτροπή για το μεταναστευτικό.

Tραγική από υγειονομικής άποψης είναι η κατάσταση στο Κέντρο της Αθήνας, όπου οι αρμόδιοι φορείς (υπουργείο Υγείας, συναρμόδια υπουργεία-φορείς-διεθνείς οργανώσεις) διαπιστώνουν δραματική αύξηση της πορνείας ακόμα και από ιερόδουλες μικρής ηλικίας, αύξηση της φυματίωσης επιθετικής μορφής, των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, μερική αύξηση των κρουσμάτων μετάδοσης του ιού HIV και σημαντική αύξηση της ηπατίτιδας C και Β.

Το θέμα συζητήθηκε στη Διακομματική Επιτροπή για το μεταναστευτικό, την οποία ενημέρωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται, σημαντικό εργαλείο αποτελούν για το υπουργείο Υγείας τα «Προγράμματα Δρόμου» (street work) από το προσωπικό του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) που με ειδικό επιστημονικό προσωπικό επισκέπτεται κεντρικά σημεία της πόλης στα οποία συχνάζουν πολλοί παράνομοι μετανάστες.

Η δουλειά που έχουν κάνει οι άνθρωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ φαίνεται πως έχει αρχίσει να κερδίζει την εμπιστοσύνη των μεταναστών καθώς ολοένα και περισσότεροι επισκέπτονται τα «Προγράμματα Δρόμου», προκειμένου να ενημερωθούν για προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν, χωρίς να φοβούνται ότι η επαφή με τους με το Κέντρο θα τους οδηγήσει στην απέλαση.

Έτσι το ΚΕΕΛΠΝΟ που συνεργάζεται και με ΜΚΟ (Μη κυβερνητικές Οργανώσεις) καταγράφει πλέον τα συνηθέστερα νοσήματα και παρέχει τις πρώτες αναγκαίες υγειονομικές υπηρεσίες στους μετανάστες.

Είναι χαρακτηριστική η περιγραφή του υφυπουργού Υγείας, Μιχάλη Τιμοσίδη, ενώπιον της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τη μελέτη και αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος.

«Ναρκομανείς αλλά κυρίως ιερόδουλες σε μικρές ηλικίες βγαίνουν κατά εκατοντάδες στην περιοχή της Ομόνοιας μόλις αρχίζει να σουρουπώνει και το πρόβλημα αυτό αποτελεί για εμάς κεντρικό ζήτημα», είπε ο υφυπουργός σημειώνοντας ότι το υπουργείο Υγείας εντείνει τη συνεργασία του με τον Δήμο της Αθήνας και την Περιφέρεια με στόχο την εξεύρεση λύσεων, ενώ συνεργάζεται στενά και με τα συναρμόδια υπουργεία.

«Το θέμα δεν είναι να διώξουμε από εκεί τους μετανάστες και να τους πάμε παραδίπλα», είπε ο υφυπουργός αλλά να βρούμε λύσεις που όμως δεν δίνονται από την μία μέρα στην άλλη.

Άμεση λήψη μέτρων προκειμένου να προστατευθεί ο πληθυσμός της πρωτεύουσας από μεταδοτικές ασθένειες, ζήτησε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης, επικαλούμενος και τις επισημάνσεις του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, ιδίως στις καλούμενες υποβαθμισμένες περιοχές όπως ο Άγιος Παντελεήμονας και η πλατεία Αττικής.

Ειδικό πρόγραμμα για τις μεταδιδόμενες ασθένειες από ιερόδουλες που έχουν κατακλύσει, όπως κατήγγειλε, το κέντρο της Αθήνας, ζήτησε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Μαγκούφης. σημειώνοντας μάλιστα ότι «πολλές από τις ιερόδουλες αυτές είναι και επιθετικές σε όσους πολίτες δεν ενδίδουν στα κελεύσματα τους».

Αλλά και ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για το μεταναστευτικό Μανώλης Στρατάκης ζήτησε να ενταθεί η συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων καθώς «η περιοχή από την Ομόνοια ως τη Βάθη είναι γεμάτη με φαινόμενα χρήσης ναρκωτικών και trafficking και οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι, ιδίως για νέους που προερχόμενοι από την περιφέρεια επισκέπτονται εκείνες τις περιοχές».

Ειδικά για το πρόβλημα της χρήσης ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, ένα σημαντικό βήμα, όπως εκτίμησε ο υφυπουργός Υγείας, γίνεται την Τετάρτη, καθώς από το υπουργείο Υγείας καλούνται σε σύσκεψη όλοι οι Δήμαρχοι του Λεκανοπεδίου Αττικής και οι εκπρόσωποι των κομμάτων, προκειμένου να αναζητηθεί λύση στο πρόβλημα της «λίστας της ντροπής» των προγραμμάτων φαρμακευτικής υποστήριξης για τους χρήστες ναρκωτικών ουσιών.

Ο υφυπουργός Υγείας ενημέρωσε τη διακομματική επιτροπή της Βουλής για τις δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο των ετήσιων προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων.

Συνολικά τα ετήσια αυτά προγράμματα για το 2009 και το 2010 ανέρχονται στο ύψος των 10 εκατ. ευρώ, περίπου.

Παράλληλα, σε εφαρμογή βρίσκονται και τα επείγοντα μέτρα του έτους 2010 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων, ύψους 12.250.000 ευρώ, τα οποία αφορούν στην αύξηση θέσεων φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο και των ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, την παροχή υπηρεσιών στέγασης και την κάλυψη βασικών αναγκών (ένδυση, διατροφή) στα σημεία εισόδου και στα σημεία μεγάλης συγκέντρωσης ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, την παροχή ιατρικών, ψυχοκοινωνικών αλλά και νομικών υπηρεσιών, αλλά και την ενίσχυση του συστήματος αναγνώρισης και υποδοχής των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Η συνολική απορρόφηση του προγράμματος «επείγοντα μέτρα» εκτιμάται σε ποσοστό 61,50%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024