Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αποκλείει κατηγορηματικά αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο Χ.Ρομπάι

Αποκλείει κατηγορηματικά αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο Χ.Ρομπάι

«Όχι μόνο δεν το συζητούμε, αλλά δεν τίθεται καν θέμα» αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμάν βαν Ρομπάι από την Αθήνα, αποκλείοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενώ επιμένουν τα σχετικά σενάρια. Ως πρόταση, η αναδιάρθρωση δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα μπορεί να λύσει, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΕ.

Ψυχογιός Βασίλης

«Όχι μόνο δεν το συζητούμε, αλλά δεν τίθεται καν θέμα» αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμάν βαν Ρομπάι από την Αθήνα, αποκλείοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο. Ως πρόταση, η αναδιάρθρωση δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα μπορεί να λύσει, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΕ.

Μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Χερμάν βαν Ρομπάι υπογράμμισε την Τρίτη: «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, η αναδιάρθρωση δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη». Την ίδια στιγμή όμως, επιμένουν τα σχετικά σενάρια παρά τις διαψεύσεις από χείλη Ευρωπαίων υπουργών.

Την Τρίτη μάλιστα, στη λίστα των Ευρωπαίων αξιωματούχων που διαψεύδουν την αναδιάρθρωση προστέθηκε και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέροντας σε συνέντευξή της σε γαλλική εφημερίδα πως «η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, και άρα δεν χρειάζεται να περικόψει τον όγκο του χρέους της».

Νωρίτερα, και ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Γ.Κάταϊνεν είχε ταχθεί κατά της αναδιάρθρωσης, λέγοντας πως «είναι ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος, ειδικά σε αυτό το χρονικό σημείο. Δεν θέλουμε να δούμε ξανά την ίδια χρηματοοικονομική κρίση».

«Όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε στις αλλαγές»

Από την Αθήνα, ο Χερμάν βαν Ρομπάι ανέφερε πως στην Ευρώπη «όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε στις αλλαγές», υποστηρίζοντας πως η κρίση μετακίνησε την ΕΕ προς μία κατεύθυνση «στενότερης πολιτικής συνεργασίας», αν και ο ίδιος σημείωσε πως αποφεύγει να μιλήσει για ενοποίηση.

Οι πρόσφατες εξελίξεις, μάλιστα, αποτελούν «τη μεγαλύτερη επανάσταση από τη Συνθήκη της Ρώμης», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΕ. Όπως ανέφερε άλλωστε ενδεικτικά, η διαμόρφωση του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης «έγινε με την αίρεση «αν χρειαστεί ανάγκη”, για να μετεξελιχθεί σύντομα στον προσδιορισμό «όταν χρειαστεί ανάγκη»».

Παρ’ όλα αυτά, αναγνώρισε ο βαν Ρομπάι, η Ευρώπη δεν είναι «δημοφιλής» έννοια αυτήν την περίοδο, κάτι που ο ίδιος απέδωσε εν μέρει στην τακτική αρκετών κυβερνήσεων να χρεώνουν τις δυσάρεστες πολιτικές στην Ευρώπη.

{{{ moto }}}Για την Ελλάδα, συνέχισε ο Ρομπάι, «είναι η ώρα της αλήθειας και της συλλογικής προσπάθειας». Το σχέδιο υπέρβασης της κρίσης όμως, συνέχισε, «είναι εφικτό, θα φτάσετε σαν τον Οδυσσέα στην Ιθάκη», εκφράζοντας τη βεβαιότητά του πως η χώρα «θα πετύχει τον στόχο της. Δεν είστε μόνοι, η Ελλάδα κι η Ευρώπη μετέχουν από κοινού στην προσπάθεια» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός κρατά μια θαρραλέα στάση και τον συγχαίρω για αυτό» πρόσθεσε, λέγοντας πως «μερικοί πρωθυπουργοί δείχνουν θάρρος μολονότι γνωρίζουν ότι μπορεί να χάσουν τις εκλογές, σκοπός τους όμως είναι να διασώσουν το μέλλον των πολιτών τους. Στη Λετονία, ωστόσο, έπειτα από μια σκληρή δημοσιονομική περίοδο ο πρωθυπουργός επανεξελέγη, όπως επίσης είχε συμβεί και στο Βέλγιο. Αν επομένως, η πολιτική που ακολουθείται φέρει αποτελέσματα και αν τα μέτρα που λαμβάνονται είναι δίκαια, οι κυβερνήσεις κερδίζουν τον σεβασμό των πολιτών τους».

Ο πρόεδρος της ΕΕ ανέφερε επίσης πως η καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής είναι θέμα αξιοπρέπειας, λέγοντας πως ο τρόπος κατανομής των βαρών «είναι ευθύνη του κράτους-μέλους».

«Ακόμη και το κράτος πρόνοιας χρειάζεται μεταρρύθμιση» δήλωσε επίσης, καταλήγοντας πως «στο τέλος του δρόμου βρίσκεται η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024