Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Μεταρρυθμίσεις - σοκ» για θετικό αιφνιδιασμό των αγορών ζητά ο Ν.Νανόπουλος

«Μεταρρυθμίσεις – σοκ» για θετικό αιφνιδιασμό των αγορών ζητά ο Ν.Νανόπουλος

Η χώρα χρειάζεται «μια υπέρβαση» τόνισε ο Ν.Νανόπουλος της Eurobank, προσθέτοντας «πρέπει να αιφνιδιάσουμε θετικά -με κάποιες μεταρρυθμίσεις σοκ– τους εταίρους, τις αγορές, αλλά και τους Έλληνες πολίτες για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη τους». Είμαστε στη μέση του δρόμου τόνισε, αλλά υπάρχουν έκδηλα σημάδια κόπωσης. Επισήμανε τη σημασία ύπαρξης κλίματος συναίνεσης ή τουλάχιστον ανοχής. «Δεν μπορεί να ορθώνονται σε κάθε πρόταση αλλαγής, τείχη και κόκκινες γραμμές, των οποίων ο κοινός τόπος είναι το απόλυτο μηδέν» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ημερίδα με θέμα η «Ελλάδα Καινοτομεί».

Η χώρα χρειάζεται «μια υπέρβαση» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank Ν.Νανόπουλος, προσθέτοντας «πρέπει να αιφνιδιάσουμε θετικά -με κάποιες μεταρρυθμίσεις σοκ– τους εταίρους μας, τις αγορές, αλλά και τους Έλληνες πολίτες για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη τους».

Είμαστε στη μέση του δρόμου τόνισε, αλλά υπάρχουν «έκδηλα σημάδια κόπωσης». Ακόμη ο κ. Νανόπουλος επισήμανε τη σημασία ύπαρξης κλίματος συναίνεσης ή τουλάχιστον ανοχής.

«Δεν μπορεί να ορθώνονται σε κάθε πρόταση αλλαγής, τείχη και κόκκινες γραμμές, των οποίων ο κοινός τόπος είναι το απόλυτο μηδέν» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε εκδήλωση στο πλαίσιο των εγκαινίων της έκθεσης, όπου θα παρουσιασθούν οι 21 προτάσεις-υποψηφιότητες που προκρίθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας με τίτλο «Η Ελλάδα καινοτομεί», που διοργανώνουν από κοινού ο ΣΕΒ και η Eurobank EFG.

Ειδικότερα, ο Νίκος Νανόπουλος σημείωσε πως «σήμερα, η χώρα μας χρειάζεται μια υπέρβαση, μια νέα δυναμική κινητοποίηση στο δρόμο του εκσυγχρονισμού και της προσαρμογής. Πρέπει να αιφνιδιάσουμε θετικά -με κάποιες μεταρρυθμίσεις σοκ– τους εταίρους μας, τις αγορές, αλλά και τους Έλληνες πολίτες για να ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη τους».

» Πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα και είμαστε μόνον στη μέση του δρόμου. Υπάρχουν έκδηλα σημάδια κόπωσης, ενώ η προσπάθεια δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο από φωνές που αμφισβητούν την αξία της προσπάθειας, και αντιδράσεις από οργανωμένες συντεχνίες και συμφέροντα που θίγονται».

«Όμως» τόνισε ο κ. Νανόπουλος «εναλλακτικές λύσεις, πλην της πλήρους οπισθοδρόμησης και περιθωριοποίησης, δεν υπάρχουν. Όσο καθυστερούμε, το κλίμα επιδεινώνεται, η οικονομία βουλιάζει βαθύτερα στο αδιέξοδο της αβεβαιότητας και το κόστος της περαιτέρω προσαρμογής μεγαλώνει, όπως έδειξε και το πρόσφατο παράδειγμα της Πορτογαλίας. Παράλληλα, εντείνονται οι αμφισβητήσεις, κλιμακώνονται οι υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και εξυφαίνονται νέα σενάρια καταστροφής, στα οποία πολλοί εμφανίζονται πρόθυμοι να επενδύσουν».

Αναφερθείς στο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα και τις αποκρατικοποιήσεις ο κ. Νανόπουλος τόνισε ότι «η 15η Απριλίου θέτει ένα κρίσιμο ορόσημο για επανεκκίνηση και εντατικοποίηση της προσπάθειας, μετά τις θετικές για τη χώρα μας εξελίξεις, των δύο Συνόδων Κορυφής το Μάρτιο» και πρόσθεσε:

«Χρειάζεται πρώτα, να καλύψουμε τις υστερήσεις στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, να υλοποιήσουμε ένα συνεκτικό και αξιόπιστο πρόγραμμα προσαρμογών και μεταρρυθμίσεων μέχρι το 2015, και να συντάξουμε ένα σοβαρό και ρεαλιστικό Σχέδιο Αποκρατικοποιήσεων και Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.»

» Η υλοποίηση ενός τέτοιου σοβαρού και αξιόπιστου πακέτου μέτρων και πρωτοβουλιών, είναι πολύ πιθανόν, να διευκολύνει τους εταίρους μας στην Ευρώπη, να φανούν πιο διαλλακτικοί και έτοιμοι να συναινέσουν σε ενέργειες με ευεργετικές επιπτώσεις στον έλεγχο του χρέους μας».

Όμως, υπογραμμίσε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Eurobank, «οι όποιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να αναληφθούν σ΄ένα κλίμα μεγαλύτερης συναίνεσης, ή τουλάχιστον ανοχής. Δεν μπορεί να ορθώνονται σε κάθε πρόταση αλλαγής, τείχη και κόκκινες γραμμές, των οποίων ο κοινός τόπος είναι το απόλυτο μηδέν οδηγώντας στην πλήρη στασιμότητα».

Εξήγησε δε ότι μιλά για «μια στρατηγική ανάπτυξης που θα θεμελιώνεται στη διεύρυνση της παραγωγικής μας βάσης και την αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, στην εξωστρέφεια και τον εξαγωγικό προσανατολισμό της οικονομίας με προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας, με έμφαση στην καινοτομία, την έρευνα, τη γνώση. Χρειάζεται να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον φιλικό προς την επιχειρηματικότητα, που θα κινητοποιεί επιχειρηματικά κεφάλαια, θα προσελκύει επενδύσεις και θα δημιουργεί ευκαιρίες και απασχόληση».

Εγκαίνια την έκθεσης «η Ελλάδα καινοτομεί»

Οι 21 προτάσεις-υποψηφιότητες που προκρίθηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας με τίτλο «Η Ελλάδα καινοτομεί», που διοργανώνουν από κοινού ο ΣΕΒ και η Eurobank EFG, παρουσιάζονται στη Θεσσαλονίκη, στην πρώτη από μια σειρά εκθέσεων οι οποίες θα γνωρίσουν στο ευρύτερο κοινό την πρωτοποριακή δουλειά των Ελλήνων ερευνητών και, ταυτόχρονα, θα φέρουν σε επαφή την ερευνητική με την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας, δημιουργώντας μια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στον κόσμο των εργαστηρίων και το χώρο της παραγωγής.

Παράλληλα με τα εγκαίνια της έκθεσης, στο Κέντρο «Νόησις» της Θεσσαλονίκης, διοργανώθηκε ειδική εκδήλωση με θέμα «Έρευνα, Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα: Προϋποθέσεις Ανάπτυξης».

Στο χαιρετισμό του, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έκανε λόγο για ολοκληρωμένο θεσμικό και χρηματοδοτικό πακέτο ενίσχυσης για τη νεανική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «στο Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας. αυτό το κίνημα, το βαφτίζουμε StartUp Greece: να «βάλουμε μπροστά» την επιχειρηματικότητα, να επανεκκινήσουμε την οικονομία με νέες, καινοτόμες επιχειρήσεις. Για να προσδώσουμε στο κίνημά μας αξιοπιστία δημιουργήσαμε μια πρωτοπόρα ψηφιακή πλατφόρμα που περιέχει το σύνολο της δημόσιας πληροφορίας για το επιχειρείν, από προγράμματα μέχρι χρηστικές πληροφορίες, διαδραστική επαφή με τη δημόσια διοίκηση για απορίες και ερωτήματα, μηχανισμούς δικτύωσης μέσω των social media για τους νέους».

Παράλληλα με τη δημιουργία του κινήματος StartUp Greece, ο κ. Χρυσοχοϊδης παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης του υπουργείου για την προώθηση της νέας/ νεανικής καινοτομικής επιχειρηματικότητας, το οποίο περιλαμβάνει:

1. Το ειδικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την προώθηση της νέας καινοτομικής επιχειρηματικότητας, με σαφή προσανατολισμό στην υποστήριξη νέων καινοτόμων επενδυτικών σχεδίων, 30 εκατ. ευρώ, που έχει ήδη προδημοσιευθεί.

2. Ένα νέο πρόγραμμα κατάρτισης για νέες μικρές επιχειρήσεις καθώς και νέους επιχειρηματίες με έμφαση σε καινοτόμες δραστηριότητες

3. Τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για μικροδάνεια και βελτίωση της πρόσβασης στη ρευστότητα (seed capital, start up capital, venture capital κ.ο.κ.).τόσο στο πλαίσιο του ΕΤΕΑΝ με στόχο τη γενική επιχειρηματικότητα, όσο και με στόχο τη δημιουργία end to end προϊόντων για την ενίσχυση της βιομηχανίας του ICT (ταμείο JEREMIE)

4. Τη θέσπιση ενός ειδικού καθεστώτος για την ενίσχυση καινοτόμων εγχειρημάτων νέων επιχειρηματιών, μέσω του ειδικού καθεστώτος για την Επιχειρηματικότητα των Νέων του Επενδυτικού Νόμου (150 εκατ. ευρώ για το 2011).

«H καινοτομία και ο τεχνολογικός εκσυγχρονισμός αποτελούν σήμερα τους βασικούς πυλώνες στην προσπάθεια της χώρας μας να ξεπεράσει τη βαθιά διαρθρωτική κρίση της», τόνισε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Χάρης Κυριαζής και σημείωσε πως «πολλοί θεωρούν ότι η καινοτομία ανθίζει εφόσον την ποτίσεις με λεφτά. Ή, ότι εξαρτάται υποχρεωτικά από το μέγεθος της επιχείρησης. Η εμπειρία δείχνει το αντίθετο. Η καινοτομία εξαρτάται άμεσα από τους κοινωνικούς, πολιτικούς και πολιτισμικούς θεσμούς που επηρεάζουν τη σκέψη από την αρχή μέχρι το τέλος».

Ο κ. Κυριαζής πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα, η ανάπτυξη της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογικής εξέλιξης προσκρούει στην κυρίαρχη ιδεοληψία κατά της επιχειρηματικότητας, στην κρατικοδίαιτη αντίληψη που αποφεύγει το ρίσκο, στην ελλειμματική σύνδεση των πανεπιστημίων με την παραγωγή, στο αποθαρρυντικό νομικό πλαίσιο για τα κεφάλαια υψηλού επιχειρηματικού κινδύνου, στην κυριαρχία ενός ανέμπνευστου κράτους απηρχαιωμένων δομών».

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κατέληξε με την επισήμανση ότι «η πραγματική καινοτομία στην Ελλάδα θα ήταν να δοθεί ελευθερία δράσης και ρόλος σε όλους όσοι διαθέτουν όχι τα μέσα, αλλά τη γνώση. Η καινοτομία μπορεί να ανθίσει μόνο στο έδαφος της κοινωνίας των δημιουργικών πολιτών».

*Η έκθεση στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «Νόησις» της Θεσσαλονίκης θα διαρκέσει έως και τις 17 Απριλίου.

Στη συνέχεια, η έκθεση θα παρουσιαστεί στην Πάτρα (Πολυχώρος Πολιτεία, 9-15 Μαΐου), στο Ηράκλειο Κρήτης (Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας, 31 Μαΐου-5 Ιουνίου) και στην Αθήνα, από τις 17 Ιουνίου, στον «Ελληνικό Κόσμο», όπου στις 21 Ιουνίου θα ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία με την πανηγυρική τελετή βράβευσης τεσσάρων προτάσεων, δύο από το χώρο της καινοτομίας και δύο από την εφαρμοσμένη έρευνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024