Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Πολιτική θύελλα μετά τις προκλητικές δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας

Σε αναδίπλωση προχώρησε η τρόικα, εκφράζοντας λύπη για τις «λάθος εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν» κατά τη συνέντευξη των εκπροσώπων της την Παρασκευή. Εντούτοις, οι πολιτικές αναταράξεις που δημιουργήθηκαν είναι έντονες και από τη Δευτέρα η κυβέρνηση θα πρέπει να ηρεμήσει το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και να εξηγήσει το σχέδιο-μαμούθ για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Σε αναδίπλωση προχώρησε η τρόικα, εκφράζοντας λύπη για τις «λάθος εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν» κατά τη συνέντευξη των εκπροσώπων της την Παρασκευή. Εντούτοις, οι πολιτικές αναταράξεις που δημιουργήθηκαν είναι έντονες και από τη Δευτέρα η κυβέρνηση θα πρέπει να ηρεμήσει το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και να εξηγήσει το σχέδιο-μαμούθ για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Το θέμα δημιουργήθηκε από την αποκάλυψη της συμφωνίας για αποκρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ από τους επικεφαλής του κλιμακίου της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, καθώς και την επικριτική τους στάση απέναντι στους εργαζόμενους που αντιδρούν, προασπίζοντας «προνόμια», όπως ανέφεραν.

Οι αντιδράσεις ήταν έντονες από συνδικάτα, κόμματα αλλά και από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο έδωσε οδηγίες στον κυβερνητικό εκπρόσωπο να εκδώσει, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, ανακοίνωση αποδοκιμάζοντας τη συμπεριφορά της τρόικας, χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη».

Ακολούθησε, τα ξημερώματα της Κυριακής, η τρόικα με ανακοίνωσή της στην οποία αναφέρει πως λυπάται για τις λάθος εντυπώσεις, που δημιουργήθηκαν από τη συνέντευξη των εκπροσώπων της.

Η τρόικα αναφέρει συγκεκριμένα ότι σέβεται απόλυτα «τις αρμοδιότητες και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης», καθώς και τις «αξιοσημείωτες προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός», συμπληρώνοντας ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες αυτές και ότι ο δικός της ρόλος «συνίσταται στην παροχή συμβουλών και υποστήριξης προς την Κυβέρνηση μέσω της εξέτασης εναλλακτικών λύσεων κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων».

Παρ’ όλα αυτά, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προέβη σε διάβημα προς τους επικεφαλής της τρόικας κ.κ Ντομινίκ Στρος Καν, Ζοζέ Μπαρόζο και Ζαν Κλοντ Τρισέ επιθυμώντας να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθούν τέτοιες συμπεριφορές.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι δημιουργείται ένα σκηνικό δύσκολα διαχειρίσιμο από πολιτικής απόψεως. «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι, δεν υποφέρεται» έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός, σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής.

«Διαφωνώ με την τακτική των συνεντεύξεων της τρόικας» αναφέρει η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου στον Τύπο της Κυριακής, προσθέτοντας για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ,. ευρώ: «Η αξιοποίηση της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου είναι θέμα που θα πρέπει να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο»

Στον κυριακάτικο Τύπο, επανέρχονται εξάλλου τα σενάρια περί προσωρών εκλογών. «Προχωράμε μπροστά, εξαντλούμε την τετραετία, αλλά είμαστε και έτοιμοι να προσφύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία. Όχι με κατασκευασμένα και πλαστά διλήμματα» είπε ο κ.Σκανδαλίδης στο Βήμα της Κυριακής.

Σύμφωνα με το Βήμα, το ενδεχόμενο εκλογών αποκλείστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο: Ο Πρωθυπουργός το έχει αποκλείσει, έλεγαν συνεργάτες του.

«Φυσικό ήταν, είναι δυνατόν σε αυτή τη φάση που είμαστε πεσμένοι στο καναβάτσο να μιλάμε για εκλογές;» έλεγε κυβερνητικός παράγοντας.Ωστόσο πολλοί παραμένουν με την αμφιβολία τι θα γίνει τον Μάρτιο και τον Απρίλιο καθώς οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ δεν είναι προδιαγεγραμμένες.

«Πιστεύω ότι ο κ. Παπανδρέου στο βάθος του μυαλού του, σκέπτεται τις εκλογές. Αν θα τις πραγματοποιήσει, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Η ΝΔ είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο» δηλώνει ο Πάνος Παναγιωτόπουλος στο Τύπο της Κυριακής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024