Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ενισχύονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Ενισχύονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου

Την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος μετά το πρωθυπουργικό μπλόκο στην αναθεώρηση ή αναπροσαρμογή του νόμου. Στα κλιμάκια ελέγχου προστίθενται 40 επιθεωρητές υγείας και 800 επιθεωρητές εργασίας. «Τέρμα τα ψέματα. Ό,τι κάπνισαν τους τελευταίους μήνες σε μπαρ, εστιατόρια και καφέ, κάπνισαν» τονίζει ο κ.Λοβέρδος.

Την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος μετά το πρωθυπουργικό μπλόκο στην αναθεώρηση του νόμου.

«Τέρμα τα ψέματα. Ό,τι κάπνισαν τους τελευταίους μήνες σε μπαρ, εστιατόρια και καφέ, κάπνισαν. Ο αντικαπνιστικός νόμος, που προβλέπει την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους χωρίς καμία εξαίρεση, θα εφαρμοστεί ως έχει, χωρίς τροποποιήσεις», δήλωσε ο κ.Λοβέρδος σε συνέντευξη Τύπου.

Όπως αποκάλυψε στους δημοσιογράφους ο υπουργός, πήγε τη Δευτέρα στη Διυπουργική Επιτροπή, παρουσία του πρωθυπουργού, με δύο εισηγήσεις για τον αντικαπνιστικό νόμο. Η μία προέβλεπε παρεμβάσεις, αλλά και ορισμένες εξαιρέσεις, κυρίως για τα καταστήματα, που σερβίρουν αλκοόλ και η δεύτερη να ενταθούν οι έλεγχοι και ο νόμος να εφαρμοστεί ως έχει ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών.

Ύστερα από συζήτηση και κατάθεση προτάσεων από πολλούς συναρμόδιους υπουργούς, η απόφαση ήταν ξεκάθαρη: Ο νόμος θα εφαρμοστεί και θα αυξηθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Στο πλαίσιο αυτό, ελέγχους θα διενεργούν, εκτός από τη δημοτική αστυνομία και τις λιμενικές αρχές, 40 επιθεωρητές υγείας και 800 επιθεωρητές εργασίας.

Έτσι, «εκτός από το Λιμενικό, τη Δημοτική Αστυνομία και το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, η επιτήρηση του νόμου θα γίνεται κεντρικά από το υπουργείο Υγείας και θα υπάρχουν αναφορές για το ποιος ελέγχει, ποιος δεν ελέγχει, για το ποιος εφαρμόζει και ποιος δεν εφαρμόζει», είπε ο κ.Λοβέρδος.

Τόνισε μάλιστα ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα θα δημοσιοποιούνται στατιστικά στοιχεία που αφορούν στην εφαρμογή του νόμου, ενώ ζήτησε και τη συνδρομή των συναρμόδιων υπουργείων για την εντατικοποίηση των ελέγχων.

Όπως έγινε γνωστό, θα ενταθεί ταυτόχρονα και η καμπάνια ενημέρωσης για τη διακοπή του καπνίσματος σε σχολεία, νοσοκομεία, μαιευτήρια και το στρατό.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Μιχ. Δημοσίδης για την «απροθυμία» των ελεγκτικών μηχανισμών να επιβάλουν πρόστιμα.

Μόνο σε δύο μήνες εκτιμάται ότι υπήρξαν 343.000 καταγγελίες, από τις οποίες μόνο σε 3.000 επιβλήθηκαν πρόστιμα.

«Η ελληνική πολιτεία δεν πρέπει να συνεχίζει να γελοιοποιείται», σημείωσε ο κ. Λοβέρδος, επισημαίνοντας ότι πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί ως έχει.

Παρατήρησε μάλιστα ότι προβλήματα στην εφαρμογή του νόμου δεν υπάρχουν στις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, ξενοδοχεία κ.ά.

Διευκρίνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αντίδρασης απέναντι στον νόμο έχει να κάνει με την ανοχή όσων έχουν και τηρούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μάλιστα εξήγησε ότι είναι άδικο να μην εφαρμόζουν όλοι οι καταστηματάρχες το νόμο, καθώς αυτό φαίνεται ότι ενδεχομένως δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να είναι άδειο ένα μπαρ, που εφαρμόζει τον νόμο και γεμάτο ένα άλλο που τον καταστρατηγεί».

Ο κ.Λοβέρδος εξήγησε ότι πολλές φορές ακόμη και οι δήμαρχοι ήταν απρόθυμοι να εφαρμόσουν το νόμο, όταν οι πάντες διεθνώς ομοφωνούν ότι το κάπνισμα αποτελεί την πλήρη αιτία καρκινογένεσης.

Ο υπουργός Υγείας συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον πρωθυπουργό, Γ.Παπανδρέου ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα αναθεώρησης ή αναπροσαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου.

Ο πρωθυπουργός δεν δέχθηκε καμία άλλη εκδοχή, πλην εκείνης της πλήρους εφαρμογής του νόμου που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, χωρίς καμία παρέκκλιση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024