Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στα τέλη Οκτωβρίου η προκήρυξη του «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»

Στα τέλη Οκτωβρίου η προκήρυξη του «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»

Την προκήρυξη του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον» στα τέλη Οκτωβρίου, προανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ.Μανιάτης. Ο ίδιος επεσήμανε ότι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ θα ενταχθούν 1,5 εκατ. νοικοκυριά, τα οποία θα έχουν 10% - 20% φθηνότερα τιμολόγια ηλεκτρικού.

Την προκήρυξη του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» στα τέλη Οκτωβρίου, προανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης, μιλώντας σήμερα Δευτέρα, στο συνέδριο «Real Estate & Development», που πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Το πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ Οίκον προβλέπει ενισχύσεις για ιδιοκτήτες κατοικιών, προκειμένου να επιτύχουν μείωση της κατανάλωσης ενέργειας με αντικατάσταση κουφωμάτων, καυστήρων, μονώσεων, κ.λπ.

Βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι τα κτίρια να έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980 (οπότε τέθηκε σε ισχύ ο κανονισμός θερμομόνωσης) και να βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό. Οι επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ θα φτάσουν στα 400 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές επενδύσεις (μαζί με τη συμμετοχή των ιδιωτών) προβλέπεται να ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ. Αναμένεται, επίσης, η δημιουργία 20.000 θέσεων εργασίας.

Ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε παράδειγμα ενεργειακής σπατάλης τα κτίρια της Αθήνας και όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας. Όπως είπε, η μέση ενεργειακή κατανάλωση των κτιρίων στην Αθήνα είναι 29 κιλοβατώρες το χρόνο ανά κυβικό, έναντι 20 kwh στην Ολλανδία, 21 στη Γερμανία και 13 στη Δανία. Με άλλα λόγια, σε χώρες που οι κλιματολογικές συνθήκες είναι πολύ πιο αντίξοες, η κατανάλωση ενέργειας στα σπίτια είναι μικρότερη. Συνολικά, ο κτιριακός τομέας στη χώρα μας αντιπροσωπεύει το 36% της κατανάλωσης ενέργειας, ενώ μόνο για τα κτίρια του Δημοσίου η ετήσια ενεργειακή δαπάνη είναι 450 εκατ. ευρώ.

«Το σπάταλο ελληνικό κτίριο πρέπει να γίνει πράσινο», ανέφερε ο υφυπουργός και στα μέτρα για την επίτευξη του στόχου περιλαμβάνονται η χρήση ψυχρών υλικών στις όψεις των κτιρίων (αλλά και σε δρόμους και πεζοδρόμια), δενδροφυτεύσεις, πράσινες στέγες, η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών για παραγωγή ενέργειας στα κτίρια. Ειδικά για τα σχολεία, θα εφαρμοστεί σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας πιλοτικό πρόγραμμα για την κατασκευή 11 πρότυπων «πράσινων» σχολικών κτιρίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ύψους 25 εκατ. ευρώ.

Ειδική αναφορά έκανε ο υφυπουργός και στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, που τέθηκε σε εφαρμογή από 1ης Οκτωβρίου και προβλέπει εκπτώσεις 10% – 20% στο ρεύμα για τις ασθενέστερες ομάδες πληθυσμού. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, το πρόγραμμα αφορά 1.500.000 νοικοκυριά για την πρώτη τους κατοικία και αποτελεί «ασπίδα» για τη λεγόμενη «ενεργειακή φτώχεια», καθώς όταν γίνει ο εξορθολογισμός των τιμολογίων του ηλεκτρικού, τα νοικοκυριά αυτά θα έχουν έως 20 % φθηνότερο ρεύμα.

Τέλος, για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι αναμένονται επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία και όφελος 1,5 δισ. σε ετήσια βάση από τη μείωση της δαπάνης αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024