Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρεις νεκροί από μολότοφ σε τράπεζα στη Σταδίου κατά την διαδήλωση

Τρεις νεκροί από μολότοφ σε τράπεζα στη Σταδίου κατά την διαδήλωση

Νεκροί τρεις υπάλληλοι υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin Egnatia, επί της οδού Σταδίου στο κέντρο της Αθήνας, μετά από μολότοφ που έριξαν άγνωστοι, αμαυρώνοντας την πρωτοφανή σε όγκο απεργιακή διαδήλωση που βρισκόταν σε εξέλιξη το μεσημέρι της Τετάρτης. Ακολούθησαν φωτιές και επεισόδια σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Στο νοσοκομείο περίπου 40 άτομα. Στις 70 οι προσαγωγές και 25 οι συλλήψεις.

Νεκροί τρεις υπάλληλοιυποκαταστήματος της τράπεζαςMarfin Egnatia, επί της οδού Σταδίου στο κέντρο της Αθήνας, μετά από μολότοφ που έριξαν άγνωστοι, αμαυρώνοντας την πρωτοφανή σε όγκο απεργιακή διαδήλωση, που βρισκόταν σε εξέλιξη το μεσημέρι της Τετάρτης. Ακολούθησαν φωτιές και επεισόδιασε διάφορα σημεία της Αθήνας.

Aκούστε το ηχητικό ντοκουμέντο

Στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν περίπου 11 διαδηλωτέςκαι 29 αστυνομικοί. Πιο σοβαρά από όλους νοσηλεύται ένα άτομο που πήδηξε από μπαλκόνι της τράπεζας, που φλεγόταν,σε κατάσταση πανικού. Ο τραυματισμένος υπάλληλοςμεταφέρθηκε σε ιδιωτικό νοσοκομείο με πρωτοβουλία της τράπεζας.

Η αστυνομία πραγματοποίησε 25 συλλήψεις και περίπου 70 προσαγωγές, μεταξύ των οποίων και πολλάάτομα από την κατάληψη της οδού Ζαΐμη, κοντά στο Πολυτεχνείο.

Η τραγωδία σημειώθηκεπερίπου στις 14:00, ότανδιαδηλωτές που είδαν το υποκατάστημα της τράπεζας ανοιχτό, εξοργίστηκαν, φώναξαν συνθήματα κατά των υπαλλήλων, πέταξαν πέτρες στο εσωτερικό τουκαι κάποιοι εξφενδόνισαν μία ή περισσότερες μολότοφ.

Ορισμένοιαπό τους υπάλληλους κατάφεραν να βγουν από την τράπεζα, που τυλίχθηκε στις φλόγες, ωστόσο άλλοι εγκλωβίστηκαν μέσα σε αυτήν.

Oι άνδρες της Πυροσβεστικής κατάφεραν να απεγκλωβίσουν τουλάχιστον πέντε άτομα από παράθυρα και μπαλκόνια του κτιρίου, ενώ άλλοι μέσα στον πανικό τους πήδηξανστο κενό.

Ωστόσο, κάποιοι από τους υπαλλήλουςπροσπάθησαν να ανέβουν από τηνσκάλα στην ταράτσα του κτιρίου, με αποτέλεσμα να πνιγούν από τους καπνούς. Οι πυροσβέστες εντόπισαν νεκρούς από ασφυξία έναν άνδρα στοκλιμακοστάσιο,μεταξύ πρώτου και δευτέρου ορόφου,μία γυναίκα σε γραφείο του δευτέρου ορόφου και άλλη μίακοντά στο μπαλκόνι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μία από τις νεκρές υπαλλήλους ήταν έγγυος.

Νεκροί είναιοι: Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών, Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών καιΕπαμεινώνδας Τσακάλης, 36 ετών.

Μόλις η είδηση της τραγωδίας έγινε γνωστή, ξέσπασαν ταραχές σε διάφορα σημεία της Αθήνας.

Κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας στη Σταδίου, με τηναστυνομία να κάνει εκτεταμένη χρήση χημικών, προσπαθώντας να διαλύσειτη συγκέντρωση. Ο συγκεντρωμένος κόσμος αποδοκίμασε έντονα τον πρόεδρο της Marfin Ανδρέα Βγενόπουλο, ο οποίος μετέβη στο κτίριο της τράπεζας για να ενημερωθεί.

Η αστυνομία κατάφερε να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος, προκειμένου να γίνει αυτοψία στο σημείο, παρουσία εισαγγελέα. Επί τόπου βρέθηκανο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσαύτης,κλιμάκιο του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και κλιμάκιο της Κρατικής Ασφάλειας. Περίπου στις 18:30 οι τρεις σοροί μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο.

Δείτε το βίντεο

Σε ανακοίνωσή της η Marfin εκφράζει την οργή της και στρέφεται κατά της Πολιτείας που, όπως υποστηρίζει, «εγνώριζε ότι μόνο από τύχη δεν είχαν συμβεί μέχρι σήμερα τέτοια τραγικά περιστατικά».

Στη διάρκεια των επεισοδίων που ακολούθησαν,φωτιές ξέσπασανσεκτίριοτου υπουργείου Οικονομικών στην Αμαλίας, στο κτίριο της Νομαρχίας Αθηνών και σεκτίριο γραφείων στην αρχή τηςΣυγγρού. Από το υπουργείο Οικονομικών διαψεύσθηκε φημολογία, σύμφωνα με την οποία το κτίριο στην Αμαλίας ήταν του ΣΔΟΕ και σε αυτό φυλάσσονταν σημαντικάφορολογικά στοιχεία.

Ακόμη, από πυρκαγιά έχουνυποστεί ζημιές ένα πυροσβεστικό όχημα, ένα τηλεοπτικό συνεργείο από την Τουρκία και άλλαΙΧ οχήματα.

Παράλληλα, έντασηεπικράτησεστους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο. Αργά το απόγευμα, η αστυνομία πραγματοποίησε επέμβαση στην κατάληψη της οδού Ζαΐμη, από όπου προσήχθησαν πολλάάτομα.

Το βράδυ το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η Αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στο Στέκι Μεταναστών στην οδό Τσαμαδού 13, όπου σημειώθηκαν ζημιές και τραυματίστηκε ένα άτομο.

Νωρίτερα, επεισόδια είχαν σημειωθεί στο Σύνταγμα. Διαδηλωτές επιχείρησαν να μπουν στον προαύλιο χώρο της Βουλής, από τα σκαλιά στα δεξιά, ωστόσο αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν, κάνοντας χρήση χημικών.

Ακολούθησαν επεισόδιαστους γύρω δρόμους. Ορισμένοι διαδηλωτές τοποθέτησαν μία μαύρη σημαία στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Από την Αστυνομία έγινε γνωστό ότι ανακλήθηκαν όλες οι άδειες των αστυνομικών υπαλλήλων.

Δείτε το βίντεο από το Reuters

Τα γεγονότα στην Αθήνα έχουν κάνει το γύρο του κόσμου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024